2018. július 22., vasárnap
Magdolna

Egyéb Salgótarján

Filmmel emlékeznek a sortűz áldozataira

A túlnyomórészt salgótarjáni és Nógrád megyei helyszíneken forgatott filmben helyi színészek és statiszták is szerepet kaptak. A film a sortűz hatvanadik évfordulóján, december 8-án kerül a mozikba.

Matúz Gábor korábban azt mondta: a filmben nincs főszereplő; vannak gyilkosok, áldozatok, és azok, akik segíteni próbálnak az áldozatoknak, néhány karaktert viszont kiemelnek. A másfél órás dokumentum-játékfilm forgatását az alkotók önerőből kezdték el 2013 tavaszán, s az év végén Salgótarján önkormányzata úgy döntött, anyagilag is támogatja a film létrejöttét.


Salgótarján, 2016. november 27. Balogh János (b) és Szakács Tibor a Nincs kegyelem című dokumentum-játékfilm forgatásán Salgótarjánban 2016. február 22-én. Az 1956. december 8-ai salgótarjáni sortűzről készült filmet Matúz Gábor rendezésében december 8-án mutatják be. MTI Fotó: Komka Péter

Az 1956. december 8-i salgótarjáni sortűzről készült filmet Matúz Gábor rendezésében december 8-án mutatják be
MTI Fotó: Komka Péter

A történet 1956. december 8., a sortűz napja köré épül, de felvázolja az előző heteket is. Megjelenik például a filmben, hogy december 8-án ért véget a melbourne-i olimpia, ahol Papp László ökölvívó a harmadik aranyérmét nyerte, vagy az, hogy aznap Mária szeplőtelen fogantatásának ünnepe zajlott a nógrádi megyeszékhely katolikus templomában, és sokan a misén voltak, amikor a Vásártéren elkezdődött a vérengzés. Megszólalnak a filmben olyanok is, akik ott voltak a sortűz helyszínén. Matúz Gábor hozzátette: több sortűz volt 1956-ban, és ez a film kicsit azokért is szól, akik nem Salgótarjánban váltak szenvedő alanyaivá a megtorlásoknak.

Salgótarján, 2016. november 27. Egy jelenet a Nincs kegyelem című dokumentum-játékfilm forgatásán Salgótarjánban 2016. május 28-án. Az 1956. december 8-ai salgótarjáni sortűzről készült filmet Matúz Gábor rendezésében december 8-án mutatják be. MTI Fotó: Komka Péter


Egy jelenet a Nincs kegyelem című dokumentum-játékfilmből
MTI Fotó: Komka Péter

Salgótarjánban 1956. december 8-án több ezren tüntettek a Vásártéren az előző éjszaka letartóztatott munkástanácsi vezetők kiszabadításáért, amikor karhatalmisták és szovjet katonák tüzet nyitottak a békés tömegre. A hivatalos adatok szerint közel ötvenen haltak meg, nyolcvanan pedig megsérültek a sortűz következtében, de a kutatások ellenére máig nincsenek pontos adatok. A Pofosz 131-re teszi az áldozatok számát. Salgótarjánban a rendszerváltás óta december 8. városi gyásznap.


A film a sortűz hatvanadik évfordulóján kerül a mozikba – várhatóan Salgótarjánban is december 8-tól lesz megtekinthető.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.