EUR: 312,80 Ft
CHF: 267,33 Ft
2018. március 23., péntek
Emőke

Egyéb Salgótarján

Filmmel emlékeznek a sortűz áldozataira

A túlnyomórészt salgótarjáni és Nógrád megyei helyszíneken forgatott filmben helyi színészek és statiszták is szerepet kaptak. A film a sortűz hatvanadik évfordulóján, december 8-án kerül a mozikba.

Matúz Gábor korábban azt mondta: a filmben nincs főszereplő; vannak gyilkosok, áldozatok, és azok, akik segíteni próbálnak az áldozatoknak, néhány karaktert viszont kiemelnek. A másfél órás dokumentum-játékfilm forgatását az alkotók önerőből kezdték el 2013 tavaszán, s az év végén Salgótarján önkormányzata úgy döntött, anyagilag is támogatja a film létrejöttét.


Salgótarján, 2016. november 27. Balogh János (b) és Szakács Tibor a Nincs kegyelem című dokumentum-játékfilm forgatásán Salgótarjánban 2016. február 22-én. Az 1956. december 8-ai salgótarjáni sortűzről készült filmet Matúz Gábor rendezésében december 8-án mutatják be. MTI Fotó: Komka Péter

Az 1956. december 8-i salgótarjáni sortűzről készült filmet Matúz Gábor rendezésében december 8-án mutatják be
MTI Fotó: Komka Péter

A történet 1956. december 8., a sortűz napja köré épül, de felvázolja az előző heteket is. Megjelenik például a filmben, hogy december 8-án ért véget a melbourne-i olimpia, ahol Papp László ökölvívó a harmadik aranyérmét nyerte, vagy az, hogy aznap Mária szeplőtelen fogantatásának ünnepe zajlott a nógrádi megyeszékhely katolikus templomában, és sokan a misén voltak, amikor a Vásártéren elkezdődött a vérengzés. Megszólalnak a filmben olyanok is, akik ott voltak a sortűz helyszínén. Matúz Gábor hozzátette: több sortűz volt 1956-ban, és ez a film kicsit azokért is szól, akik nem Salgótarjánban váltak szenvedő alanyaivá a megtorlásoknak.

Salgótarján, 2016. november 27. Egy jelenet a Nincs kegyelem című dokumentum-játékfilm forgatásán Salgótarjánban 2016. május 28-án. Az 1956. december 8-ai salgótarjáni sortűzről készült filmet Matúz Gábor rendezésében december 8-án mutatják be. MTI Fotó: Komka Péter


Egy jelenet a Nincs kegyelem című dokumentum-játékfilmből
MTI Fotó: Komka Péter

Salgótarjánban 1956. december 8-án több ezren tüntettek a Vásártéren az előző éjszaka letartóztatott munkástanácsi vezetők kiszabadításáért, amikor karhatalmisták és szovjet katonák tüzet nyitottak a békés tömegre. A hivatalos adatok szerint közel ötvenen haltak meg, nyolcvanan pedig megsérültek a sortűz következtében, de a kutatások ellenére máig nincsenek pontos adatok. A Pofosz 131-re teszi az áldozatok számát. Salgótarjánban a rendszerváltás óta december 8. városi gyásznap.


A film a sortűz hatvanadik évfordulóján kerül a mozikba – várhatóan Salgótarjánban is december 8-tól lesz megtekinthető.

Kapcsolódó Cikkek

 • Világrekordért emeltek

  Világrekordért emeltek

  Debrecenben már advent idején elkezdődött a családok éve. Ebben az időszakban a programok elsősorban a családokat szólították meg, de a rendezőelv továbbra is ez maradt – hangsúlyozta Széles Diána alpolgármester.

 • Szakmák sztárjai versenyeznek

  Szakmák sztárjai versenyeznek

  A Dunaferr középiskola hat diákja, valamint a Lorántffy egy tanulója jutott be a Szakma Sztár Fesztivál verseny idei döntőjébe. Az előválogatók után a Dunaferrből az épület- és szerkezetlakatos, hegesztő, ipari gépész és karosszérialakatos szakok képviselői, a Lorántffyból pedig egy leendő fodrász jutott a fináléba.

 • Kőbánya hajóra szállt

  Kőbánya hajóra szállt

  Az eredetileg kőszállítóként is funkcionáló A38 hajó régóta az igényes zenét preferálók kedvelt helye.