2017. december 13., szerda
Luca, Otília

Egyéb Zalaegerszeg

Függő játszmáink elbeszélgetve

Dr. Zacher Gábor Nagy Réka klinikai szakpszichológussal beszélget majd a Keresztury Dezső VMK-ban december 7-én a POPUP Cafféban, a Pszicho est vendégeként. Spontán hangulatnak, aktuálisan felmerülő témáknak megfelelően, előre nem egyeztetett kérdésekre ad majd élettapasztalatából adódó, brutálisan karcoló, véresen őszinte válaszokat.

Biztos abban, hogy a témák során  érintik a függőséget, alkoholizmust, kábítószer-fogyasztást, a szexualitást, mindent, ami mélyen belülről a felszínre törhet.


Dr. Zacher Gábor népszerű addiktológus-toxikológus főorvos véleménye szerint lezúzzák magukat az európai fiatalok. Dohányzás és alkoholfogyasztás terén a magyarok az átlag fölött, míg drogfogyasztásban az átlag alatt vagyunk. A mai fiatalok rohamivók, fél óra alatt kiütik magukat, ráadásul veszélyes játékot űznek. Az alkohol sok bajt okoz a magyar társadalomban – fogalmazott –, mert közel 800 ezer alkoholistáról beszélhetünk hazánkban, miközben a drogosok száma csaknem 20 ezer.

Csak azon lehet segíteni,aki akarja is Fotó: Bócsi Krisztián

Csak azon lehet segíteni, aki akarja is Fotó: Bócsi Krisztián

Drogstratégiánk van, de alkoholstratégia nincsen Magyarországon. Mentálhigiénés kultúránk a legnagyobb probléma, tapasztalatai szerint a béka feneke alatt van. Ahhoz, hogy javítsunk a helyzeten, szerinte el kellene tolni a békát. Pályafutása során rengeteg függőséggel találkozott már, de még nem mindegyikkel! A csokoládéfüggőséget például nem kezelné. Nem lehet mindenkin segíteni, fogalmazott. Mert mindig lesz olyan, aki le fog részegedni és meg fog fagyni a parkban, vagy öngyilkos lesz. Mert segíteni csak azon lehet, aki hajlandó együttműködni. Aki nem, ott sajnos nincsen lehetőség, a kötelező gyógykezelés nem szokott eredményre vezetni.

Kapcsolódó Cikkek