2018. április 22., vasárnap
Csilla, Noémi

Egyéb Győr

Harangokat kapott karácsonyra a város

Nagy utat tettek meg a győri harangok, hiszen Innsbruckból eljutottak Rómába, ahol Ferenc pápa megáldotta őket. Később a hat harangot a Városháza előtt fogadták, majd lovaskocsik vitték a Széchenyi térre.

Itt hat napon keresztül mindenki közelről is megcsodálhatta azokat, a hétvégén pedig a helyükre kerültek. Szenteste csendülnek fel először.


– Harangokat kapott karácsonyra a város – mondta el fogadó-köszöntőjében Borkai Zsolt polgármester, majd hozzátette: ezt az adventi időszakot soha nem fogja elfelejteni a város. Négy hónap összefogásának eredménye ez a hat harang.

Veres András megyéspüspök is megáldotta a harangokat Fotó: Marcali Gábor

Veres András megyéspüspök is megáldotta a harangokat
Fotó: Marcali Gábor

– A szeretet és az összefogás csodákra képes. Visszakapta a város és a győriek azt, amit elvettek tőlük – folytatta. – A bencés templom ezzel a hat haranggal immár azon templomok közé tartozik Magyarországon, ahol a legtöbb harang szólal meg, így csatlakozott a Mátyás-templomhoz és a kalocsai főszékesegyházhoz. Köszönet illet mindenkit, aki támogatta ennek a csodának a megvalósulását, és külön köszönet illeti Bogisich Ferencet, aki támogatása mellett össze is fogta a kezdeményezést. Hazatértek Győrbe a harangok! – zárta a polgármester.


A győri Szent Ignác-templom egyetlen meglévő harangjának társait 100 éve vitték el, azóta egyedül szól a 3,3 tonnás Benedek-harang. Győr Város Önkormányzata, több helyi cég, a bencés perjelség, a templomi hívek, a bencés öregdiákok és a győri polgárok adakozása során összegyűlt 37 millió forintból az 1599-ben alapított innsbrucki Grassmayr harangöntödében újraöntötték a harangokat, sőt további kettőt is készítettek. A harangok hangfelépítésének, öntési minőségének és küllemének vizsgálatát Most Balázs harangszakértő végezte el. Az új darabokkal együtt összesen héttagúra nőtt a templom harang-együttese.

Komoly előkészületek előzték meg az emelést Fotó: Marcali Gábor

Komoly előkészületek előzték meg az emelést
Fotó: Marcali Gábor

Végül december 18-án meg- és felszentelték őket. Az ünnepség után szentmise kezdődött, amely alatt már elkezdték beemelni a helyükre harangokat.

Sárai-Szabó Kelemen perjel, a győri bencés templom igazgatója köszöntötte a jelenlévőket, a harangok felszentelőit, dr. Várszegi Asztrik, püspököt, pannonhalmi főapátot, dr. Veres András győri megyéspüspököt, valamint Fazakas Márton csornai apátot.

Az ünnepi mise alatt elkezdték beemelni a harangokat a toronyba Fotó: Marcali Gábor

Az ünnepi mise alatt elkezdték beemelni a harangokat a toronyba
Fotó: Marcali Gábor

– Nagy ünnep, hogy a 375 éves templom 2016-ben visszakaphatta a száz éve elvesztett harangjait. A harangszentelő ünnep legyen a remény ünnepe is, hogy vannak még jó szándékú emberek, olyanok, akik értéket akarnak teremteni. A harangok hangja emlékeztessen mindenkit arra, hogy a maradandóért, az igazi értékekért, az emberségért küzdjünk – fogalmazott Kelemen atya. A régi Szent Benedek-harang és új társai karácsony éjszakáján, az éjféli szentmise előtt szólalnak meg először együtt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.