2018. június 21., csütörtök
Alajos, Leila

Egyéb Győr

Harangokat kapott karácsonyra a város

Nagy utat tettek meg a győri harangok, hiszen Innsbruckból eljutottak Rómába, ahol Ferenc pápa megáldotta őket. Később a hat harangot a Városháza előtt fogadták, majd lovaskocsik vitték a Széchenyi térre.

Itt hat napon keresztül mindenki közelről is megcsodálhatta azokat, a hétvégén pedig a helyükre kerültek. Szenteste csendülnek fel először.


– Harangokat kapott karácsonyra a város – mondta el fogadó-köszöntőjében Borkai Zsolt polgármester, majd hozzátette: ezt az adventi időszakot soha nem fogja elfelejteni a város. Négy hónap összefogásának eredménye ez a hat harang.

Veres András megyéspüspök is megáldotta a harangokat Fotó: Marcali Gábor

Veres András megyéspüspök is megáldotta a harangokat
Fotó: Marcali Gábor

– A szeretet és az összefogás csodákra képes. Visszakapta a város és a győriek azt, amit elvettek tőlük – folytatta. – A bencés templom ezzel a hat haranggal immár azon templomok közé tartozik Magyarországon, ahol a legtöbb harang szólal meg, így csatlakozott a Mátyás-templomhoz és a kalocsai főszékesegyházhoz. Köszönet illet mindenkit, aki támogatta ennek a csodának a megvalósulását, és külön köszönet illeti Bogisich Ferencet, aki támogatása mellett össze is fogta a kezdeményezést. Hazatértek Győrbe a harangok! – zárta a polgármester.


A győri Szent Ignác-templom egyetlen meglévő harangjának társait 100 éve vitték el, azóta egyedül szól a 3,3 tonnás Benedek-harang. Győr Város Önkormányzata, több helyi cég, a bencés perjelség, a templomi hívek, a bencés öregdiákok és a győri polgárok adakozása során összegyűlt 37 millió forintból az 1599-ben alapított innsbrucki Grassmayr harangöntödében újraöntötték a harangokat, sőt további kettőt is készítettek. A harangok hangfelépítésének, öntési minőségének és küllemének vizsgálatát Most Balázs harangszakértő végezte el. Az új darabokkal együtt összesen héttagúra nőtt a templom harang-együttese.

Komoly előkészületek előzték meg az emelést Fotó: Marcali Gábor

Komoly előkészületek előzték meg az emelést
Fotó: Marcali Gábor

Végül december 18-án meg- és felszentelték őket. Az ünnepség után szentmise kezdődött, amely alatt már elkezdték beemelni a helyükre harangokat.

Sárai-Szabó Kelemen perjel, a győri bencés templom igazgatója köszöntötte a jelenlévőket, a harangok felszentelőit, dr. Várszegi Asztrik, püspököt, pannonhalmi főapátot, dr. Veres András győri megyéspüspököt, valamint Fazakas Márton csornai apátot.

Az ünnepi mise alatt elkezdték beemelni a harangokat a toronyba Fotó: Marcali Gábor

Az ünnepi mise alatt elkezdték beemelni a harangokat a toronyba
Fotó: Marcali Gábor

– Nagy ünnep, hogy a 375 éves templom 2016-ben visszakaphatta a száz éve elvesztett harangjait. A harangszentelő ünnep legyen a remény ünnepe is, hogy vannak még jó szándékú emberek, olyanok, akik értéket akarnak teremteni. A harangok hangja emlékeztessen mindenkit arra, hogy a maradandóért, az igazi értékekért, az emberségért küzdjünk – fogalmazott Kelemen atya. A régi Szent Benedek-harang és új társai karácsony éjszakáján, az éjféli szentmise előtt szólalnak meg először együtt.

Kapcsolódó Cikkek

 • 650 perc zene

  650 perc zene

  650 perc zenével tisztelegtek a 650 éves Kecskemét város előtt a kecskeméti szólisták és együttesek, akik a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében a Nagytemplom ódon falait töltötték meg zenével a múlt szombaton reggeltől egészen estig.

 • Megújul a színház, uszoda épül

  Megújul a színház, uszoda épül

  A Petőfi Színház rekonstrukciója, az uszoda kivitelezése és a kerékpárutak fejlesztése várhatóan még ebben az évben startol, de jó ütemben halad a csomag többi eleme is.

 • Ne dobj mindent a kukába!

  Ne dobj mindent a kukába!

  Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.