2018. február 20., kedd
Aladár, Álmos

Egyéb Szombathely

Hatmilliárd forintból épült fel az új laminálóüzem

Múlt héten avatta fel a vasi megyeszékhelyen a faipari cég új felületkezelő üzemét, ezzel a Falco Zrt. 2007 óta 34,85 milliárd forintot fordított fejlesztésekre, javarészt saját erőből.

–  A Falco Zrt. a beruházás megvalósításával jelenleg a bútor- és belsőépítészeti alaplapok gyártása területén a legmodernebb technológiával rendelkezik, ami mértékadó a nemzetközi falemezipar területén – hangsúlyozta Novák Tibor. A cég igazgatótanácsának elnöke emlékeztetett: a 65 millió forintos beruházással megvalósították a környezetvédelmi hatóság által előírt úgynevezett P127-es pontforrásnál telepített új mérőállomást, amely napi 24 órában folyamatos mérést biztosít.


Fotó: Benkő Péter

Mag. David Brenner, Novák Tibor, Majthényi László és Molnár Miklós az ünnepélyes szalagátvágáson Fotó: Benkő Péter

 

A szombathelyi vállalat 2017-ben a forgácslapgyártás fejlesztéseként egy UTWS technológiával bővíti az üzem szárítókapacitását, és egyben környezetvédelmi beruházást hajt végre. A projekt összköltsége mintegy nyolcmilliárd forintra rúg.

Az új laminálóüzem avatásának végén Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, mag. David Brenner, a Falco Zrt.-t is magában foglaló Kronospan cégcsoport képviselője, Molnár Miklós, Szombathely alpolgármestere és Novák Tibor, az igazgatótanács elnöke vágta át a nemzeti színű szalagot.


Ezzel párhuzamosan nem csitulnak a kedélyek az üzem működésével kapcsolatban. Az avatási ünnepségre érkezők is találkozhattak a gyár előtt a tucatnyi tiltakozóval, akik szerint az környezetszennyező módon működik. Múlt hétfőn pedig Schmuck Erzsébet országgyűlési képviselő interpellációban kérdezett rá a parlamentben a november eleji porrobbanásra. V. Németh Zsolt államtitkár válaszában leszögezte: a robbanás után a Vas Megyei Kormányhivatal kiemelt figyelemmel kíséri a Falco-üzem működését. A katasztrófavédelmi igazgatóság vizsgálta a levegő minőségét, és a környezetre, szervezetre káros koncentrációt nem mértek, a levegőbe, a vízbe veszélyes anyag nem került.

Kapcsolódó Cikkek