2018. július 20., péntek
Illés

Egyéb Szombathely

Hatmilliárd forintból épült fel az új laminálóüzem

Múlt héten avatta fel a vasi megyeszékhelyen a faipari cég új felületkezelő üzemét, ezzel a Falco Zrt. 2007 óta 34,85 milliárd forintot fordított fejlesztésekre, javarészt saját erőből.

–  A Falco Zrt. a beruházás megvalósításával jelenleg a bútor- és belsőépítészeti alaplapok gyártása területén a legmodernebb technológiával rendelkezik, ami mértékadó a nemzetközi falemezipar területén – hangsúlyozta Novák Tibor. A cég igazgatótanácsának elnöke emlékeztetett: a 65 millió forintos beruházással megvalósították a környezetvédelmi hatóság által előírt úgynevezett P127-es pontforrásnál telepített új mérőállomást, amely napi 24 órában folyamatos mérést biztosít.


Fotó: Benkő Péter

Mag. David Brenner, Novák Tibor, Majthényi László és Molnár Miklós az ünnepélyes szalagátvágáson Fotó: Benkő Péter

 

A szombathelyi vállalat 2017-ben a forgácslapgyártás fejlesztéseként egy UTWS technológiával bővíti az üzem szárítókapacitását, és egyben környezetvédelmi beruházást hajt végre. A projekt összköltsége mintegy nyolcmilliárd forintra rúg.

Az új laminálóüzem avatásának végén Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, mag. David Brenner, a Falco Zrt.-t is magában foglaló Kronospan cégcsoport képviselője, Molnár Miklós, Szombathely alpolgármestere és Novák Tibor, az igazgatótanács elnöke vágta át a nemzeti színű szalagot.


Ezzel párhuzamosan nem csitulnak a kedélyek az üzem működésével kapcsolatban. Az avatási ünnepségre érkezők is találkozhattak a gyár előtt a tucatnyi tiltakozóval, akik szerint az környezetszennyező módon működik. Múlt hétfőn pedig Schmuck Erzsébet országgyűlési képviselő interpellációban kérdezett rá a parlamentben a november eleji porrobbanásra. V. Németh Zsolt államtitkár válaszában leszögezte: a robbanás után a Vas Megyei Kormányhivatal kiemelt figyelemmel kíséri a Falco-üzem működését. A katasztrófavédelmi igazgatóság vizsgálta a levegő minőségét, és a környezetre, szervezetre káros koncentrációt nem mértek, a levegőbe, a vízbe veszélyes anyag nem került.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.