EUR: 323,05 Ft
CHF: 275,98 Ft
2018. július 16., hétfő
Valter

Külföld

Hollande nem indul a jövő évi elnökválasztáson

Francois Hollande francia államfő csütörtök esti televíziós beszédében bejelentette, hogy nem indul a jövő évi elnökválasztáson.

A 62 esztendős Hollande az Elysée-palotából egyenes adásban sugárzott, tíz percig tartó beszédében először gyors leltárt készített mindarról, amit 2012 májusa, vagyis mostani mandátuma kezdete óta sikerként könyvelhet el gazdasági, nemzebiztonsági és szociális területen.


Ezután jelentette be, hogy nem indul egy következő megméretésen. “Tisztában vagyok azzal, milyen kockázatokkal járna egy olyan jelöltség, amely nem lenne képes megfelelő nagyságú támogatásra találni” – mondta Hollande, értésre adva, hogy ha jelöltetné magát, azzal veszélyeztetné a franciaországi baloldali erők egységét. Hozzátette ugyanakkor, hogy a helyén kíván maradni megbízatásának lejártáig, a jövő év májusáig.

A hírügynökségek meglepetésnek nevezik a bejelentést, az ANSA az Elysée-palotából származó értesülései szerint Hollande-nak még a közeli munkatársai sem tudták, milyen szándékai vannak az államfőnek. A tudósítások azt is megállapítják: az 1958-ban létrejött V. köztársaság történetében először fordul elő, hogy egy elnök lemond egy második mandátumért folytatott versenyről olyan körülmények között, amikor azt sem kora, sem egészségi állapota nem indokolja. Igaz, a szocialista államfő jelenleg mindössze négyszázalékos tetszési mutatóval rendelkezik.


A baloldal januárban rendezi meg az előválasztását, és Hollande mostani bejelentése után teljesen nyitott kérdés, ki képviseli majd a baloldali színeket. A jobboldal már megrendezte saját előválasztását, s ennek eredményeként Francois Fillon lesz a közös jelöltje.

A csütörtök esti fejlemény után a közvélemény figyelme várhatóan Manuel Valls miniszterelnök felé irányul, aki a múlt vasárnap adott egyik interjújában jelezte: Hollande majdani döntésétől függetlenül jelölteti magát az elnökválasztásra.

Az elnökválasztás első fordulóját 2017. április 23-án, a másodikat pedig május 7-én rendezik meg Franciaországban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Járni sem bírt Juncker

  Járni sem bírt Juncker

  Ismét nagyot alkotott Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Most a ,múltheti NATO-csúcson tűnt részegnek, sőt több ember kellett támogassa, mert járni is alig bírt.

 • A kitoloncolandók mintegy felét nem találják a német hatóságok

  A kitoloncolandók mintegy felét nem találják a német hatóságok

  A Németországból kitoloncolandó mintegy 23 900 ember közül csak 11 100 ember esetében sikerült végrehajtani az erről szóló döntést, nagyjából 12 800 esetben meghiúsult a kiutasítás, közülük 11 500 embert nem találnak a hatóságok – jelentette a Welt am Sonntag című, vasárnap megjelenő konzervatív német lap.

 • Rekordszinten a BMW eladásai

  Rekordszinten a BMW eladásai

  A BMW 1,8 százalékkal, rekordszintre növelte autóeladásait az idei első fél évben a tavalyi azonos időszakkal összevetve.