EUR: 310,68 Ft
CHF: 259,46 Ft
2018. április 20., péntek
Tivadar

Egyéb Hódmezővásárhely

János vitéz leszármazottja kaftánban gyógyít

Dr. Kovács Endre urológus-főorvos a fehér köpenyt olykor-olykor ősmagyar viseletre, a diagnosztikai tűt pedig szablyára cseréli – szigorúan a rendelőn kívül. Vagy mégsem? Kovács Endre mesélt a hagyományőrzés iránti szerelméről, hogy mi köze a családnak Kukorica Jancsihoz, illetve arról is, hogyan rémítette halálra kollégáit öltözködésével…

Dr. Kovács Endre lóháton tud igazán kiteljesedni. A vágtázás, a nyíl felajzása, a végtelen mezők látványa egyszerre jelenti számára a magyarságot és a szabadságvágy boldog megélését.


HO_urológus kovács endre ősmagyar főorvos jános vitéz

„Mindez a magyarságot jelenti számomra. Nagyon jó érzés ellőni egy vesszőt, felülni egy szép lóra és csapatban vágtázni a mezőn, felölteni egy gyönyörű süveget vagy csizmát” – mesélte csillogó szemmel Kovács Endre.

A család történetében mindig is fontos helyet foglaltak el a lovak, illetve minden, ami hozzájuk köthető. Az eredet szálai egészen Mikófalváig visznek el minket. A Bél nemzetséghez tartozó nemesektől kapta az ős, Kovács Péter a jobbágyi felszabadító levelet 1665-ben, majd egy évre rá I. Lipóttól a nemesi adománylevelet. A család egyik jeles múltbeli képviselője volt Kovács Mihály huszárezredes (aki a keresztségben a Mihály János nevet kapta). Ő volt az egyik alapítója az amerikai könnyűlovasságnak, és egyes feltételezések szerint róla mintázta Petőfi Kukorica Jancsit, vagyis János vitézt.

HO_urológus kovács endre ősmagyar főorvos jános vitéz

A kirgiz hölgy azonnal egy közös fotót követelt az ősmagyar viseletben pompázó urológus-főorvostól

A kis Endre minden nyarat Mikófalván töltött. Ezekből az évekből rengeteg élménye van, ami a lovakhoz köthető, de a „megvilágosodásig” még sokat kellett várni. Ötvenöt évesen és nyolcnaposan ült ismét lóra az urológus-főorvos, és bő három éve rabja a lovaglásnak. A múltban való vájkálást ugyanolyan elhivatottsággal, szakértelemmel űzi, mint az emberek gyógyítását: családfakutatással is foglalkozik, illetve a hagyományőrzés is színesíti a napjait.


Nagyon sok barátság köttetik egy-egy ilyen találkozó során, hiszen már eleve adott a közös szenvedély. Legutóbb például egy kirgiz nővel ismerkedett meg, aki rögtön szeretett volna vele egy közös fotót. Egy nagy találkozás azonban még hiányzik az életéből: „addig nem halhatok meg, amíg nem találkozom Kassai Lajos íjkészítővel, a magyar lovasíjászat megteremtőjével”. Majd hozzátette, hogy a lóról való nyilazás még nem megy, a lovaglásban is van még tanulnivaló, de így is igazi élményt ad.

Hogy mit szóltak a környezetében élők, amikor először látták meg ősmagyar díszben, arra egy történetet ad választ: „Egy alkalommal behívós voltam, egy íjászversenyről mentem be a kórházba. Egy-két kollégám halálra rémült, amikor meglátott. Nem tudták, ki ez az őrült, aki süvegben, nagy rókafarokkal, kaftánban jön be. De aztán nagyon tetszett nekik.”

A családban egyelőre csak a főorvost ejtette szerelembe a hagyományőrzés, néha azért elkísérik egy-egy rendezvényre a családtagok is. Kovács Endre elárulta, a legnagyobb öröm akkor érné, ha a neje is lóra pattanna, hiszen akkor mindkét szerelme (a neje és a lovaglás) egy helyen lenne.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.