2017. december 14., csütörtök
Szilárda

Egyéb Tatabánya

Jön a Jó Szerencsét! Emlékév

Szent Borbála, a bányászok védőszentje napján ünnepi, díjátadó közgyűlést tartott a tatabányai képviselő-testület a Jászai Mari Színház, Népházban.

Schmidt Csaba polgármester megnyitó beszédében a közelgő Jó Szerencsét! Emlékév kapcsán felidézte az elmúlt 120 esztendő tatabányai történéseit, kiemelve a bányászkodás kiemelkedő szerepét a várossá válás történetében. A rendezvényen adták át az idei városi elismeréseket az arra érdemeseknek. A városvezető azt mondta, a díjak mindenképpen jó helyre kerültek az idén is, hiszen mindannyian a hivatásukon túl sokkal többet adtak nekünk, és hozzájárultak ahhoz, hogy Tatabánya sikeres város legyen.


A város legújabb díszpolgára Homola István lett, aki 1938-ban, bányászcsalád gyermekeként született Felsőgallán. Szakmunkásként dolgozott az Egyesült Izzónál, amikor először Budapesten, majd 1956. december 11-ig Tatabányán, a Hatostelepen harcolt a kommunista diktatúra ellen. Azt mondta nagyon nagy büszkeség számára ez a díj. De ez nem egyéni, hiszen ehhez hozzátartoznak a hatostelepi gyerekek, az, ami akkor 1956-ban történ. Amikor erre az időszakra gondol, mindig az jut az eszébe, hogy neki milyen szerencséje volt.

11_12_unnepikozgyules_homola_01

Az elismeréseket Schmidt Csaba polgármester adta át a díjazottaknak

Ezüst Turul-díjat kapott Rochlitz György festőművész, aki azt mondta, nagyszerű érzés megkapni ezt a díjat. Ilyenkor mindig az okoz igazán örömet, hogy az emberben tudatosul, hogy rengeteg barátja van és velük együtt köszönheti meg ezt a kitüntetést – tette hozzá. Ezüst Turul-díjjal tüntették ki Pordán Zsigmond vállalkozót.


11_12_unnepikozgyules_01

Fantasztikus érzés, számomra ez a legnagyobb elismerés, mert ezt attól a közösségtől kaptam ahol élek – mondta a vállalkozó, majd hozzátette: – A család nélkül ezt nem tudtam volna elérni, hiszen a feleségem nemcsak az életben, de az üzletben is társam. Ez a díj most arra ösztönöz, hogy folytassam a munkát.

Szabó Ignác-díjban részesült dr. Honti Anna gyermekorvos, aki azt mondta, nagyon nagy megtiszteltetés átvenni ezt a díjat. Ugyan ez az elismerés az ő nevére szól, de úgy érzi, hogy ez annak a csapatnak az érdeme, akikkel együtt dolgoznak a felsőgallai gyermekorvosi rendelőben. A három védőnővel és az asszisztenssel együtt olyan csapatot alkotnak, akik mindig maximálisan megtesznek mindent a gyermekek érdekében.

Szintén Szabó Ignác-díjat kapott Kocsis Gyöngyi diplomás szakápoló is, aki azt nyilatkozta, hogy nagyon jó érzés és egyben hihetetlen számára ez az elismerés. Nagyon hiányzik neki a munkája és nem is szeretne elszakadni tőle, így oktatja a fiatalabb generációt, hogy átadhassa nekik negyven év tapasztalatát.

Az ünneplők a díjak átadása között Pándy Piroska Liszt Ferenc-díjas operaénekes, majd a Laskay Zsoltné–Laskay Zsuzsanna hegedűduó műsorát élvezhették. A gála pedig a bányászhimnusz eléneklésével végződött a Rozmaringos Bányász Egylet közreműködésével.

Kapcsolódó Cikkek

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.

 • Új otthont kaptak az Aligátorok

  Új otthont kaptak az Aligátorok

  Több mint kétmilliárd forintos beruházás eredményeként átadták a Szombathelyi Fedett Uszoda és Termálfürdő új sportrészlegét. A 21 méter széles és 33,33 méter hosszú medencéhez 200 fő befogadására alkalmas nézőtér tartozik.