2018. július 22., vasárnap
Magdolna

Egyéb Tatabánya

Jön a Jó Szerencsét! Emlékév

Szent Borbála, a bányászok védőszentje napján ünnepi, díjátadó közgyűlést tartott a tatabányai képviselő-testület a Jászai Mari Színház, Népházban.

Schmidt Csaba polgármester megnyitó beszédében a közelgő Jó Szerencsét! Emlékév kapcsán felidézte az elmúlt 120 esztendő tatabányai történéseit, kiemelve a bányászkodás kiemelkedő szerepét a várossá válás történetében. A rendezvényen adták át az idei városi elismeréseket az arra érdemeseknek. A városvezető azt mondta, a díjak mindenképpen jó helyre kerültek az idén is, hiszen mindannyian a hivatásukon túl sokkal többet adtak nekünk, és hozzájárultak ahhoz, hogy Tatabánya sikeres város legyen.


A város legújabb díszpolgára Homola István lett, aki 1938-ban, bányászcsalád gyermekeként született Felsőgallán. Szakmunkásként dolgozott az Egyesült Izzónál, amikor először Budapesten, majd 1956. december 11-ig Tatabányán, a Hatostelepen harcolt a kommunista diktatúra ellen. Azt mondta nagyon nagy büszkeség számára ez a díj. De ez nem egyéni, hiszen ehhez hozzátartoznak a hatostelepi gyerekek, az, ami akkor 1956-ban történ. Amikor erre az időszakra gondol, mindig az jut az eszébe, hogy neki milyen szerencséje volt.

11_12_unnepikozgyules_homola_01

Az elismeréseket Schmidt Csaba polgármester adta át a díjazottaknak

Ezüst Turul-díjat kapott Rochlitz György festőművész, aki azt mondta, nagyszerű érzés megkapni ezt a díjat. Ilyenkor mindig az okoz igazán örömet, hogy az emberben tudatosul, hogy rengeteg barátja van és velük együtt köszönheti meg ezt a kitüntetést – tette hozzá. Ezüst Turul-díjjal tüntették ki Pordán Zsigmond vállalkozót.


11_12_unnepikozgyules_01

Fantasztikus érzés, számomra ez a legnagyobb elismerés, mert ezt attól a közösségtől kaptam ahol élek – mondta a vállalkozó, majd hozzátette: – A család nélkül ezt nem tudtam volna elérni, hiszen a feleségem nemcsak az életben, de az üzletben is társam. Ez a díj most arra ösztönöz, hogy folytassam a munkát.

Szabó Ignác-díjban részesült dr. Honti Anna gyermekorvos, aki azt mondta, nagyon nagy megtiszteltetés átvenni ezt a díjat. Ugyan ez az elismerés az ő nevére szól, de úgy érzi, hogy ez annak a csapatnak az érdeme, akikkel együtt dolgoznak a felsőgallai gyermekorvosi rendelőben. A három védőnővel és az asszisztenssel együtt olyan csapatot alkotnak, akik mindig maximálisan megtesznek mindent a gyermekek érdekében.

Szintén Szabó Ignác-díjat kapott Kocsis Gyöngyi diplomás szakápoló is, aki azt nyilatkozta, hogy nagyon jó érzés és egyben hihetetlen számára ez az elismerés. Nagyon hiányzik neki a munkája és nem is szeretne elszakadni tőle, így oktatja a fiatalabb generációt, hogy átadhassa nekik negyven év tapasztalatát.

Az ünneplők a díjak átadása között Pándy Piroska Liszt Ferenc-díjas operaénekes, majd a Laskay Zsoltné–Laskay Zsuzsanna hegedűduó műsorát élvezhették. A gála pedig a bányászhimnusz eléneklésével végződött a Rozmaringos Bányász Egylet közreműködésével.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.