2018. május 25., péntek
Orbán

Egyéb Zalaegerszeg

Karácsonykor a kis csodák megvalósulása is fontos

Polgármesternek lenni felelősség, folyamatos odafigyelést, emberséget, koncentrációt igényel. El lehet-e engedni Zalaegerszeg ügyes-bajos dolgait a szeretet ünnepén? Ki lehet-e lépni a mindennapok feszült pörgéseiből, közgyűlésekből, megfelelésből?

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere szerint nagyon nehéz az elengedés. Hiszen minden pillanatban ereiben lüktet városunk élete, jövője, bármerre is jár.  Pedig kellenek azok a pillanatok, amikor bezáródik az ajtó a közügy és a magánélet között, amikor el lehet, el kell engedni a hétköznapokat, a családra és önmagára figyelni, feltöltődni, megélni.


A minősségi idő, az egymásra odafigyelés a legfontosabb Fotó: Inhof András

Balaicz Zoltán Szenteste nem polgármester, aminek felesége Edit nagyon örül  Fotó: Inhof András

– Polgármester úr, a szeretet ünnepe engedi egy picit lazítani?

– December 22-ig biztosan nem. Tavaly a feleségem, Edit összeszámolta, hogy összességében harminckét adventi rendezvényen voltunk jelen. Nagyon fontos, hogy a polgármester elmenjen, ott legyen, hiszen lehet, hogy nekem a sokadik program, de annak a kis közösségnek az adott évben az egyetlen zárórendezvénye. Fontos, hogy megadjam a tiszteletet, szeretettel, emberségben beszélgessek velük, hogy részt vegyek a város életében. Szeretem ezeket a programokat. Sajnos a nagyszüleim már nem élnek, ezért amikor idősek otthonába, nyugdíjasklubokba megyek, nosztalgia is támad bennem, kedvesek, úgy kezelnek, mintha kvázi-unokájuk lennék, beszélgetünk, mindig ajándékkal készülnek. Amikor tízéves volt az idősek otthona, egy pálinkát kaptam azzal, hogy az egészségem érdekében meg kell innom, idén pedig egy nagy kupac fahasábot, hogy a következő év végére készítsem el a Luca-széket és mutassam be, ha sikeresen megcsináltam. Nagyon sok szív- és lélekmelengető programra hívnak! Amikor a feleségem tavaly szenteste letett elém néhány szem szaloncukrot, azt mondtam neki, ha lehet, inkább nem kérek, mert annyit kóstoltam belőle. A karácsonynak arról kellene szólnia, hogy akkor már mi, városvezetők is a családunkra koncentráljunk a közösségi élet helyett. Én erre törekszem. A karácsony csak a családé lesz, a minőségi pillanatoké és az élvezetes étkezéseké. Nem vagyok egy nagy konyhamester, de Edit annál inkább. A menüben nagy kedvenc ilyenkor a harcsapaprikás, kapros túrós csuszával. Számomra a hortobágyi húsos palacsintától a vadasig minden karácsonyi jellegű étel jöhet, viszont – a harcsapaprikást leszámítva – nem vagyunk nagyon halasak. És ez baj! Hiszen a hal egészséges étel, mi, magyarok keveset fogyasztunk. Ezért mindenkit arra biztatok, magammal együtt, hogy fogyasszunk a következő évben több halat! Feleségemnek az a véleménye, hogy néha ki kell mozdulni, egy picit elszökni a világ elől, ezért idén Kőszegen fogjuk zárni az évet és köszönteni a szilvesztert. Ám január elsejére a polgármester már szervezett programot Balaicz Zoltánnak, hiszen akkor van városunk tűzijátéka, legkésőbb hat órára a képviselő-testület köszöntőjére és a rendezvényre vissza kell érni. Szívesen teszem, hiszen együtt köszönthetem az új évet Zalaegerszeggel.


– El lehet engedni a város ügyeit ilyenkor?

– Nehezen. Mert én hivatásként tekintek rá. Majdnem mindig a város dolgain jár az agyam. Kiránduláson, vidéken, bárhol, ha meglátok egy jó ötletet, eszembe jut, hogyan lehetne Zalaegerszegen megvalósítani. Nem választható el a polgármester és a magánember. Bár tudom, kellenek bizonyos alkalmak, amikor ketté kell, kellene tudni választani. Például karácsonykor. Remélem, hogy a visszajelzések igazak és az elmúlt két és fél esztendőben nem változtam meg. Ha bárki mást tapasztal, szóljon. Nagyon fontos, hogy az embernek mindig legyen egy tükör, egy kontroll, olyan, aki bátran és kritikusan megmondja, segítő szándékkal, ha valami nem jó, ha valami rossz irányt vesz. Szeretek rendezvényeken, sőt az utcán is beszélgetni emberekkel, meghallgatni a gondolataikat, bajaikat. Winston Churchill mondta egyszer, hogy az a politikus, aki már nem szeret beszélgetni, sürgősen hagyjon fel a szakmával. Ezt a gondolatot teljes mértékben a magaménak vallom.

Kapcsolódó Cikkek