EUR: 326,49 Ft
CHF: 280,62 Ft
2018. július 19., csütörtök
Emília

Egyéb Szombathely

Képekbe zárt történelem

Több mint hetedfélszáz oldalon, ezernél is több fotón, negyven téma köré csoportosítva mutatja be a szombathelyi zsidóság történetét, kultúráját, vallását a Szemtől szemben – Képek a szombathelyi zsidóság történetéből címmel megjelent könyv.

A magyar–angol nyelvű, gazdagon illusztrált kötet hiánypótló és példaértékű nemcsak Magyarországon, de Európában is.


1944 júliusának első napjaiban több mint háromezer szombathelyi zsidó polgárt zsúfoltak marhavagonokba, és indítottak útnak Auschwitzba, nem egészen egy év múlva alig háromszázan tértek vissza a koncentrációs táborokból. Ha megérteni lehetetlen is, feledni nem szabad a történteket. Ezért vállalkozott arra Kelbert Krisztina történész, hogy a Savaria Múzeum fotográfiai gyűjteményét és az egykori szombathelyi zsidó családok leszármazottainál még fellelhető családi fotókat összegyűjtse, kiállítássá, majd katalógussá rendezze.

Fotó: Kassai Ferenc

Egyszerre látványos és olvasmányos  a könyv Fotó: Kassai Ferenc

– Régi vágyunk volt, hogy valamilyen módon megemlékezzünk róluk, méghozzá név szerint – mondta az ünnepélyes könyvbemutatón Márkus Sándor, a  Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke. Ungvári Tamás Széchenyi- és József Attila-díjas író, irodalomtörténész úgy fogalmazott: a feledés elleni küzdelem egy jelentős lépése ez a kötet, a múltat élővé teszi a látvány. Koczka Tibor alpolgármester szerint a könyv kiadásával a zsidóság nemcsak a múltját őrzi, hanem arra is példát mutat, hogyan használható fel a múlt a jövő érdekében. A kötettel – a történelmi felelősséget felismerve – a szerzők hosszú távon gondoskodtak a szombathelyi zsidó közösség múltjának, emlékeinek megőrzéséről. – A kötet kizárólag nyomtatott formában születhetett meg, mert birtokolnunk, lapoznunk kell – hangsúlyozta Kassai Ferenc, a könyv tervezője, Ferenczy Noémi-díjas grafikusművész.


A szerző szerint az ezer példányban megjelent, gazdagon illusztrált, mégis olvasmányos könyvben sikerült a szöveges és képi világnak egy olyan egységét megteremteni, amellyel a XIX–XX. századi szombathelyi zsidó közösség összetett és gazdag múltja a maga valóságában bemutathatóvá vált.

Kapcsolódó Cikkek

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.

 • Lezárják a 21-es nógrádi szakaszát

  Lezárják a 21-es nógrádi szakaszát

  Az Ózd-Budapest irányába közlekedőket érintő hír: Tar és Mátraverebély között teljes útzáras terelést vezetnek be július 21-22 között a vadátjáró beemelési munkái miatt.