2018. február 23., péntek
Alfréd

Egyéb Szombathely

Képekbe zárt történelem

Több mint hetedfélszáz oldalon, ezernél is több fotón, negyven téma köré csoportosítva mutatja be a szombathelyi zsidóság történetét, kultúráját, vallását a Szemtől szemben – Képek a szombathelyi zsidóság történetéből címmel megjelent könyv.

A magyar–angol nyelvű, gazdagon illusztrált kötet hiánypótló és példaértékű nemcsak Magyarországon, de Európában is.


1944 júliusának első napjaiban több mint háromezer szombathelyi zsidó polgárt zsúfoltak marhavagonokba, és indítottak útnak Auschwitzba, nem egészen egy év múlva alig háromszázan tértek vissza a koncentrációs táborokból. Ha megérteni lehetetlen is, feledni nem szabad a történteket. Ezért vállalkozott arra Kelbert Krisztina történész, hogy a Savaria Múzeum fotográfiai gyűjteményét és az egykori szombathelyi zsidó családok leszármazottainál még fellelhető családi fotókat összegyűjtse, kiállítássá, majd katalógussá rendezze.

Fotó: Kassai Ferenc

Egyszerre látványos és olvasmányos  a könyv Fotó: Kassai Ferenc

– Régi vágyunk volt, hogy valamilyen módon megemlékezzünk róluk, méghozzá név szerint – mondta az ünnepélyes könyvbemutatón Márkus Sándor, a  Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke. Ungvári Tamás Széchenyi- és József Attila-díjas író, irodalomtörténész úgy fogalmazott: a feledés elleni küzdelem egy jelentős lépése ez a kötet, a múltat élővé teszi a látvány. Koczka Tibor alpolgármester szerint a könyv kiadásával a zsidóság nemcsak a múltját őrzi, hanem arra is példát mutat, hogyan használható fel a múlt a jövő érdekében. A kötettel – a történelmi felelősséget felismerve – a szerzők hosszú távon gondoskodtak a szombathelyi zsidó közösség múltjának, emlékeinek megőrzéséről. – A kötet kizárólag nyomtatott formában születhetett meg, mert birtokolnunk, lapoznunk kell – hangsúlyozta Kassai Ferenc, a könyv tervezője, Ferenczy Noémi-díjas grafikusművész.


A szerző szerint az ezer példányban megjelent, gazdagon illusztrált, mégis olvasmányos könyvben sikerült a szöveges és képi világnak egy olyan egységét megteremteni, amellyel a XIX–XX. századi szombathelyi zsidó közösség összetett és gazdag múltja a maga valóságában bemutathatóvá vált.

Kapcsolódó Cikkek

 • Sminkbemutató szép lányokkal

  Sminkbemutató szép lányokkal

  Ahogy arra számítani is lehetett, a jelentős szakmai és közönségvisszhangot keltett, nemrég lezajlott, érdi rendezésű Pest Megye Szépe verseny döntőjében szereplő hölgyek sorra kapják a felkéréseket a szépségipar különféle területeiről.

 • A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette a világ első barlangrajzait – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, amely elsőként talált meggyőző bizonyítékot arra, hogy a neandervölgyieknek a Homo sapienshez hasonló művészi érzékük lehetett.

 • Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Az Európai Unió tengeri határát ugyanúgy meg kell védeni, mint ahogy Magyarország is képes volt arra, hogy megvédje az EU külső, szárazföldi határát – mondta el telefonon az MTI-nek pénteken Máltáról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.