2018. március 21., szerda
Benedek

Egyéb Veszprém

Könyvszekér gördült be a Kossuth utcára

Legyen újra divat az olvasás! – ez a jelszava a Közkincs Egyesület által létrehívott Mozgó Könyvek mozgalomnak, melynek köszönhetően fillérekért juthatunk könyvekhez az utcán járva.

A kezdeményezést két évvel ezelőtt Veress Márton álmodta meg, aki ötletének kivitelezéséhez partnerekre is lelt a Közkincs Egyesület munkatársaiban és a kormányban is. A misszió célja, hogy a nehéz körülmények között élők számára is elérhetővé váljon a könyvekben felhalmozott tudás. A minőségről szakavatott pedagógusok gondoskodnak, a könyveket pedig a lehető legalacsonyabb áron árusítják Erdélyből származó szekerekről.


Óriási érdeklődés fogadta a könyvszekeret (fotó: Domján Attila)

Óriási érdeklődés fogadta a könyvszekeret (fotó: Domján Attila)

– Az első szekér 2014 októberében gördült be Budapest utcáira, a kezdeményezést pedig nemcsak olyan neves személyiségek karolták fel, mint Jókai Anna írónő, de a kormány is 2,5 millióval támogatta – mondta el dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára a Veszprémbe érkezett könyvszekér fogadásakor.

Ennek a sikeres missziónak az eredményeként – melyet idén előreláthatóan ismét kétmillióval támogatnak – érkezhetett meg a 9. könyves kocsi Veszprémbe múlt héten, a vidéki városok közül elsőként.


Latorcai Csaba és Porga Gyula (fotó: Domján Attila)

Latorcai Csaba és Porga Gyula (fotó: Domján Attila)

– Advent idején különösen kedves és szimbolikus jelentőséggel is bír egy ilyen kezdeményezés – mondta el Porga Gyula polgármester, aki mindenkit arra bátorított, hogy a vásári forgatagban álljon meg egy pillanatra, s nézzen körbe a kötetek között, hiszen meglehet, egy rég elveszett kincset fog meglelni. Hozzátette: reméli, a könyves szekér egy találkozóhellyé is válhat a veszprémiek életében, ahol egy közösség is formálódhat.

A Főposta téren helyet kapott könyvszigeten regények, történelmi, gasztronómiai, művészeti kötetek széles tárháza található meg gyakorlatilag fillérekért.

Kapcsolódó Cikkek