EUR: 325,49 Ft
CHF: 279,67 Ft
2018. július 23., hétfő
Lenke

Egyéb Veszprém

Könyvszekér gördült be a Kossuth utcára

Legyen újra divat az olvasás! – ez a jelszava a Közkincs Egyesület által létrehívott Mozgó Könyvek mozgalomnak, melynek köszönhetően fillérekért juthatunk könyvekhez az utcán járva.

A kezdeményezést két évvel ezelőtt Veress Márton álmodta meg, aki ötletének kivitelezéséhez partnerekre is lelt a Közkincs Egyesület munkatársaiban és a kormányban is. A misszió célja, hogy a nehéz körülmények között élők számára is elérhetővé váljon a könyvekben felhalmozott tudás. A minőségről szakavatott pedagógusok gondoskodnak, a könyveket pedig a lehető legalacsonyabb áron árusítják Erdélyből származó szekerekről.


Óriási érdeklődés fogadta a könyvszekeret (fotó: Domján Attila)

Óriási érdeklődés fogadta a könyvszekeret (fotó: Domján Attila)

– Az első szekér 2014 októberében gördült be Budapest utcáira, a kezdeményezést pedig nemcsak olyan neves személyiségek karolták fel, mint Jókai Anna írónő, de a kormány is 2,5 millióval támogatta – mondta el dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára a Veszprémbe érkezett könyvszekér fogadásakor.

Ennek a sikeres missziónak az eredményeként – melyet idén előreláthatóan ismét kétmillióval támogatnak – érkezhetett meg a 9. könyves kocsi Veszprémbe múlt héten, a vidéki városok közül elsőként.


Latorcai Csaba és Porga Gyula (fotó: Domján Attila)

Latorcai Csaba és Porga Gyula (fotó: Domján Attila)

– Advent idején különösen kedves és szimbolikus jelentőséggel is bír egy ilyen kezdeményezés – mondta el Porga Gyula polgármester, aki mindenkit arra bátorított, hogy a vásári forgatagban álljon meg egy pillanatra, s nézzen körbe a kötetek között, hiszen meglehet, egy rég elveszett kincset fog meglelni. Hozzátette: reméli, a könyves szekér egy találkozóhellyé is válhat a veszprémiek életében, ahol egy közösség is formálódhat.

A Főposta téren helyet kapott könyvszigeten regények, történelmi, gasztronómiai, művészeti kötetek széles tárháza található meg gyakorlatilag fillérekért.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.