EUR: 325,61 Ft
CHF: 279,96 Ft
2018. július 20., péntek
Illés

Egyéb Érd

Kopor Tihamér harmadik kötetének címe: Talán…

Az érdiek lassan megszokják, hogy városuk lakója, Kopor Tihamér időnként előáll egy újabb kötettel – ezúttal rövidebb írásainak gyűjteményét ismerhették meg az érdeklődők a Csuka Zoltán Városi Könyvtár rendezvényén.

Különféle műfajokban készültek ezek a művek, így indokoltnak tűnt, hogy a könyvbemutatót levezető Bognár Nándor egy feladvánnyal kezdje a programot. Gárdos Attila, az ÉTV műsorvezetője felolvasott egy részletet a Talán… című kötetből, és ezt követően kapták a jelenlévők a kérdést: szerintük milyen műfajcsoportba sorolható az elhangzott írás. Érkezett is mindenféle válasz, sokan tippeltek tárcára, novellára, jegyzetre – a helyes eredményt természetesen a könyvtár kis színpadára kihívott és addig a könyvespolcok között rejtőző szerző adta meg. Azután arra is fény derült, hogy a kötet és a szerző értékelésében, a művekről alkotott vélemények kialakításában nem annyira egy-egy adott írás műfaji meghatározása a lényeges, sokkal inkább a választott műfajok sokszínűsége.


A könyvből Gárdos Attila olvasott fel részleteket Fotó: Cser Györgyi

A könyvből Gárdos Attila olvasott fel részleteket, a szerző(balra) kíváncsian figyelte a hallgatóság reakcióit
Fotó: Cser Györgyi

Mert a kötetben igen sokféle műfaj, sokféle megközelítés, sok különböző nézőpont jelenik meg. Ezekről a szerző – kérdésekre válaszolva – elmondta: általában nem is ő választja meg a műfajt. Elkezd valamit írni, aztán valahogy az írás választ magának formát.

Aligha érdemes felsorolni a kötetben előforduló valamennyi feldolgozásmódot, egyet azonban mindenképpen célszerű kiemelni, mégpedig a szatírát, az ironikus hangvételt. Van ennek egy közvetlen, a szerzőhöz köthető oka. A jelenlévők valamennyien egyetértettek ugyanis abban, hogy Kopor Tihamér alapvetően egy derűs alkat: senki sem látta még komor, rosszkedvű ábrázattal, mosolyogva annál inkább. A másik ok általánosabb és szélesebb alapokon nyugszik. Nem túlzás ugyanis azt állítani, hogy a magyar alkathoz, egyéniségünkhöz hozzátartozik az irónia, a humor. Könnyen közelítjük meg a dolgokat a derű oldaláról, könnyen jön létre vicc még akár komor dolgokkal kapcsolatban is. Amikor a szerző valamelyik írásában – és található ilyen példa a mostani kötetben – szatirikus hangvételben fogalmaz, egyáltalán nem csodálkozhatunk, hiszen ez illik hozzá, és a magyarországi prózaírók körében sem idegen.


Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.