2018. július 22., vasárnap
Magdolna

Egyéb Dunaújváros

Kovács Zsófival számolni kell!

Most is jó érzéssekkel gondol vissza a fiatal tornász olimpiai szereplésére, holott azóta egy egész sűrű versenyszezon folyt le a Dunán. Legutóbb a cottbusi világkupán nyert két aranyat és egy bronzot.

Trenka János edző is sokat változott az évek alatt, ahogyan tornászlányai is, akikért dolgozik Fotó: dunaujvaros.com

Trenka János edző is sokat változott az évek alatt, ahogyan tornászlányai is, akikért dolgozik Fotó: dunaujvaros.com

Most már a mesterfokú bajnokságra fókuszál edzőivel, Trenka Jánossal és Joó Gabriellával. Ez a verseny azért is lehet emlékezetes mindenki számára, mert korábban itt győzte le Makra Noémit, s mint felnőtt versenyző itt tette először világossá: vele bizony számolni kell!


– Az olimpia felejthetetlen, hiszen sok nagy versenyzővel együtt lehettem egy faluban. Egyébként volt már több nemzetközi megmérettetésem, ahol Magyarországot képviseltem. Összeségében úgy érzem, hogy a cottbusi világkupán jól teljesítettem, örültem az elért eredményeknek.

Joó Gabriella edzővel együtt kezdte a tornát Kovács Zsófia, akire már egy ország büszke Fotó: dunaujvaros.com


Hétköznapokon Zsófinak nem jut sok ideje a szórakozásra, de tudja, hogy áldozatokat kell hoznia a kitűzött célok elérése érdekében.

– Délelőtt és délután edzésem van, mondhatni a tornacsarnok a második otthonom. A három testvérem nem itthon lakik, de hétvégén sokszor meglátogatom őket Budapesten vagy a családdal kirándulunk a szabadidőben. Testvéreim is örülnek az eredményeimnek. A korlátot szeretem a legjobban, ám a többi szerrel sincsen gondom – tette hozzá mosolyogva a tornászlány.

Elmondása szerint talán karácsonykor lesz egy kis pihenés, de a két ünnep között megint versenyez, majd a sulival együtt újraindulnak az edzések is.

Mestere, Trenka János 2005-ben kezdte edzői pályafutását Dunaújvárosban.

– Tizenegy év után az ember próbálja leküzdeni a maga vehemenciáját. Főleg hogy idősödnek a lányok, s tisztában kell lenni azzal a felnőttséggel, amit az életkor hoz gondolkodásban. Nekem is rengeteget kellett változnom, hogy megfelelő kapcsolat legyen tanítvány és köztem. Most a júniusi berni EB-n éreztem azt az 5-6 ezer fős tomboló közegben, hogy csak a versenyzőm van és én, a többi nem számít. Már sem büszkeséget, sem önmegvalósítást nem érzek magamban, inkább azt, hogy a cél felé az ahhoz megfelelő úton haladjunk. Nem rólunk, edzőkről szól ez, hanem a versenyzőkről és az új elemekről. Sokat fejlődött Zsófi az utóbbi időben. Addig jó, amíg nem látjuk a határokat és nála még nem látható.

Joó Gabriella lazítást, gimnasztikus mozgásokat, balettet tanít Zsófinak. Szerencsésnek mondható kapcsolat, hiszen együtt kezdtek:

– Hogy egy tornász nőiesen nézzen ki, úgy is mozogjon, azért az munka. Ebben segítem elsősorban és mindenféle plusszal kiegészítem a tevékenységét, noha Jani van vele ugráson, felemáskorláton, talajon. Ez utóbbihoz is csatlakozni szoktam és a gerendát én oktatom neki. Fontos, ahogyan megmozdul, ahogyan kinéz. Ennek kialakítása a női edző feladata. A múltban rengeteg előkészítő munkát elvégeztem vele. Az első csoportom tagja volt, együtt kezdtük a pályafutást.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.