2017. december 14., csütörtök
Szilárda

Egyéb Dunaújváros

Kovács Zsófival számolni kell!

Most is jó érzéssekkel gondol vissza a fiatal tornász olimpiai szereplésére, holott azóta egy egész sűrű versenyszezon folyt le a Dunán. Legutóbb a cottbusi világkupán nyert két aranyat és egy bronzot.

Trenka János edző is sokat változott az évek alatt, ahogyan tornászlányai is, akikért dolgozik Fotó: dunaujvaros.com

Trenka János edző is sokat változott az évek alatt, ahogyan tornászlányai is, akikért dolgozik Fotó: dunaujvaros.com

Most már a mesterfokú bajnokságra fókuszál edzőivel, Trenka Jánossal és Joó Gabriellával. Ez a verseny azért is lehet emlékezetes mindenki számára, mert korábban itt győzte le Makra Noémit, s mint felnőtt versenyző itt tette először világossá: vele bizony számolni kell!


– Az olimpia felejthetetlen, hiszen sok nagy versenyzővel együtt lehettem egy faluban. Egyébként volt már több nemzetközi megmérettetésem, ahol Magyarországot képviseltem. Összeségében úgy érzem, hogy a cottbusi világkupán jól teljesítettem, örültem az elért eredményeknek.

Joó Gabriella edzővel együtt kezdte a tornát Kovács Zsófia, akire már egy ország büszke Fotó: dunaujvaros.com


Hétköznapokon Zsófinak nem jut sok ideje a szórakozásra, de tudja, hogy áldozatokat kell hoznia a kitűzött célok elérése érdekében.

– Délelőtt és délután edzésem van, mondhatni a tornacsarnok a második otthonom. A három testvérem nem itthon lakik, de hétvégén sokszor meglátogatom őket Budapesten vagy a családdal kirándulunk a szabadidőben. Testvéreim is örülnek az eredményeimnek. A korlátot szeretem a legjobban, ám a többi szerrel sincsen gondom – tette hozzá mosolyogva a tornászlány.

Elmondása szerint talán karácsonykor lesz egy kis pihenés, de a két ünnep között megint versenyez, majd a sulival együtt újraindulnak az edzések is.

Mestere, Trenka János 2005-ben kezdte edzői pályafutását Dunaújvárosban.

– Tizenegy év után az ember próbálja leküzdeni a maga vehemenciáját. Főleg hogy idősödnek a lányok, s tisztában kell lenni azzal a felnőttséggel, amit az életkor hoz gondolkodásban. Nekem is rengeteget kellett változnom, hogy megfelelő kapcsolat legyen tanítvány és köztem. Most a júniusi berni EB-n éreztem azt az 5-6 ezer fős tomboló közegben, hogy csak a versenyzőm van és én, a többi nem számít. Már sem büszkeséget, sem önmegvalósítást nem érzek magamban, inkább azt, hogy a cél felé az ahhoz megfelelő úton haladjunk. Nem rólunk, edzőkről szól ez, hanem a versenyzőkről és az új elemekről. Sokat fejlődött Zsófi az utóbbi időben. Addig jó, amíg nem látjuk a határokat és nála még nem látható.

Joó Gabriella lazítást, gimnasztikus mozgásokat, balettet tanít Zsófinak. Szerencsésnek mondható kapcsolat, hiszen együtt kezdtek:

– Hogy egy tornász nőiesen nézzen ki, úgy is mozogjon, azért az munka. Ebben segítem elsősorban és mindenféle plusszal kiegészítem a tevékenységét, noha Jani van vele ugráson, felemáskorláton, talajon. Ez utóbbihoz is csatlakozni szoktam és a gerendát én oktatom neki. Fontos, ahogyan megmozdul, ahogyan kinéz. Ennek kialakítása a női edző feladata. A múltban rengeteg előkészítő munkát elvégeztem vele. Az első csoportom tagja volt, együtt kezdtük a pályafutást.

Kapcsolódó Cikkek

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.

 • Új otthont kaptak az Aligátorok

  Új otthont kaptak az Aligátorok

  Több mint kétmilliárd forintos beruházás eredményeként átadták a Szombathelyi Fedett Uszoda és Termálfürdő új sportrészlegét. A 21 méter széles és 33,33 méter hosszú medencéhez 200 fő befogadására alkalmas nézőtér tartozik.