EUR: 323,94 Ft
CHF: 287,44 Ft
2018. szeptember 21., péntek
Máté, Mirella

Belföld

Lebontják a Petőfi Csarnokot, épül az Új Nemzeti Galéria – Fotók!

Még decemberben megkezdődik a Petőfi Csarnok (Pecsa) bontása; a leromlott állagú épület helyén, de kisebb területen épül fel a Liget Budapest projekt keretében az Új Nemzeti Galéria.

Miután a Pecsa eddigi bérlőivel sikerült megegyezni a kiköltözésről, a napokban lezárult a csarnok bontására kiírt közbeszerzési eljárás, elvégezték az épület azbesztmentesítését és környezetvédelmi felmérését is, így rövidesen elindulhatnak a munkálatok – számolt be a helyszín csütörtöki sajtóbejárásán a beruházó Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese.


Sághi Attila hozzátette, az Új Nemzeti Galéria építése 2017 második felében kezdődhet, a japán SANAA építésziroda tervei alapján megvalósuló múzeumot 2019-ben adják át.

Sághi Attila projektvezető. Liget project, PECSA bontás előtt /Fotó: Csudai Sándor

Sághi Attila projektvezető. Liget project, PECSA bontás előtt /Fotó: Csudai Sándor

Az építész emlékeztetett arra, hogy a Petőfi Csarnok helyén több mint 120 éve épület áll, így igaztalanak azok a vádak, melyek szerint “beépítik a Ligetet”. Ráadásul a Pecsa és szabadtéri színpada jelenleg 10 729 négyzetméteren terül el, az új múzeumépület azonban csak 9095 négyzetmétert, azaz a jelenleginél kisebb területet foglal majd el – közölte.


Sághi Attila az MTI kérdésére elmondta, hogy a bontáshoz a már meglévő, leburkolt utakat használják felvonulási útvonalként, az épületet 8-10 méteres védőtávolságban kerítik körbe.

Az építkezés 71 fát érint, ezek közül 63-at a parkon belül átültetnek, 8 azonban olyan rossz állapotban van, hogy ez nem lehetséges, ám azokat többszörösen pótolják majd.

Sághi Attila elmondása szerint az Új Nemzeti Galériába mind a négy oldalról szabad lesz a bejárás, az intézmény nem csak a belépőt váltó látogatók, hanem a parkhasználók számára is számos szolgáltatást fog nyújtani: a kávézó, ajándékbolt és a közösségi helyiségek mellett az előcsarnokban ingyenesen látogatható kiállítások adnak majd ízelítőt a múzeum tárlataiból.

A jövőben az 1800 és 1950 közötti egyetemes és magyar képzőművészetet bemutató Új Nemzeti Galéria nem a világhírű japán tervezők “emlékműve” lesz, komoly hangsúlyt helyeznek ugyanis az épület funkcionalitására, a fenntarthatóságra és a környezettel való párbeszédre – hangsúlyozta a Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese.

Kapcsolódó Cikkek

 • Fidesz: A DK folytatja a nyomásgyakorlást

  Fidesz: A DK folytatja a nyomásgyakorlást

  A Fidesz szerint a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus koalíció (DK) a bevándorláspárti politika magyar élharcosaként a magyar parlamentben is folytatja a nyomásgyakorlást.

 • Vonat gázolt halálra egy férfit Siófokon

  Vonat gázolt halálra egy férfit Siófokon

  Vonat gázolt halálra egy segédmotoros kerékpárt toló férfit péntek délután Siófokon, egy vasúti átjárónál – közölte a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján.

 • Szijjártó: Magyarország bajor barátainak is köszönheti sikerét

  Szijjártó: Magyarország bajor barátainak is köszönheti sikerét

  A magyarok nagyon sokat dolgoztak és imádkoztak, hogy hazájuk ismét sikeres és büszke ország legyen, és küzdelmeiket nem tudták volna sikeresen megvívni, ha nincsenek barátaik, és nincsenek bajor barátaik – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Münchenben a magyar főkonzulátus új épületének avató ünnepségén.