2017. december 18., hétfő
Auguszta

Egyéb Békéscsaba

M44: jövőre indulhat az építkezés

Békés megye életében talán a legfontosabb beruházásnak nevezhetjük az M44-es megépítését, hiszen az épülő út elengedhetetlen a térség gazdasági fejlődése szempontjából.

Az M44-es korszerűsítése összesen három szakaszból áll: Tiszakürt és Kondoros között 61,4 kilométeren, Kondoros és Békéscsaba között 17,6 kilométeren, míg Kecskemét–Nagykőrös és Tiszakürt között 31 kilométeren épül meg a gyorsforgalmi út. A beruházás összesen 110 kilométer, amiből egy 54,6 kilométernyi szakasz Békés megye területén valósul meg.


A Tiszakürt–Kondoros szakasz megépítése, amelynek kivitelezőiről a napokban született döntés, három ütemben valósul meg. Az új nyomvonalon, 2×2 forgalmi sávos kiépítésű gyorsforgalmi úton 4 különszintű csomópontot, 44 alul- és felüljárót, Cserkeszőlőnél és Kondorosnál egyszerű, Szarvasnál komplex pihenőt alakítanak ki. A Körös folyó felett pedig egy 450 méter hosszú acél ívhíd épül, díszvilágítással.

Fotó: Szabó Judit Itt épül majd az M44-es

Fotó: Szabó Judit
Itt épül majd az M44-es

Gajda Róbert, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott történelmi pillanatnak nevezte, hogy ez a gyorsforgalmi út a sokévnyi várakozás után végre megvalósulni látszik. Azzal, hogy a Tiszakürt–Kondoros közötti szakasz kivitelezésével kapcsolatos közbeszerzési eljárás érvényesen és eredményesen lezárult, véget ért a több évtizede húzódó előkészületi munka, így megkezdődhet az út megépítése. Gajda Róbert lapunknak kifejtette, abban reménykednek, hogy a munkaterületet még az idén átadhatják a nyertes kivitelezőknek, és elindulhat a beruházás. Nyilván a látványosabb munkálatok tavasszal várhatók, amikor az időjárás ezt engedi, de ezek már csak részletkérdések.


Fotó: Lokál Gajda Róbert, Szarvas Péter és dr. Görgényi Ernő a sajtótájékoztatón

Fotó: Lokál
Gajda Róbert, Szarvas Péter és dr. Görgényi Ernő a sajtótájékoztatón

 

– Ez a fejlesztés megyénk szempontjából létfontosságú, a nagyobb gazdasági növekedés eléréséhez szükséges. Magyarország egyik legnagyobb beruházásáról van szó, és a magyar kormány biztosítja rá a forrást, azt üzenve ezzel az itt élő embereknek, hogy Békés megye fontos. 146 milliárd forintba kerül majd ez az útszakasz, ami nem uniós forrásból érkezik. Ez minden Békés megyei ember közös sikere – emelte ki a kormánymegbízott.

Az M44-es útvonala Fotó: Wikipédia/MrSilesian

Az M44-es útvonala
Fotó: Wikipédia/MrSilesian

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere elárulta, szerencsésnek érzi magát, amiért ez a beruházás az ő polgármestersége idején valósulhat meg, hiszen ahogyan a megyében mindenki, úgy a csabaiak is nagyon várják már az új gyorsforgalmi út átadását. Sokrétű az M44-es jelentősége, például a mostani 44-es úton a gépjármű-közlekedés rendkívül balesetveszélyes, ezen segíthet majd a több sáv, emellett térségformáló szerepe is lesz, mert a befektetőknek mindig fontos szempont a város közúti elérhetősége.

Fotó: Lokál Itt vezet majd az M44-es gyorsforgalmi

Itt vezet majd az M44-es gyorsforgalmi

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.