EUR: 325,82 Ft
CHF: 279,99 Ft
2018. július 22., vasárnap
Magdolna

Egyéb Békéscsaba

M44: jövőre indulhat az építkezés

Békés megye életében talán a legfontosabb beruházásnak nevezhetjük az M44-es megépítését, hiszen az épülő út elengedhetetlen a térség gazdasági fejlődése szempontjából.

Az M44-es korszerűsítése összesen három szakaszból áll: Tiszakürt és Kondoros között 61,4 kilométeren, Kondoros és Békéscsaba között 17,6 kilométeren, míg Kecskemét–Nagykőrös és Tiszakürt között 31 kilométeren épül meg a gyorsforgalmi út. A beruházás összesen 110 kilométer, amiből egy 54,6 kilométernyi szakasz Békés megye területén valósul meg.


A Tiszakürt–Kondoros szakasz megépítése, amelynek kivitelezőiről a napokban született döntés, három ütemben valósul meg. Az új nyomvonalon, 2×2 forgalmi sávos kiépítésű gyorsforgalmi úton 4 különszintű csomópontot, 44 alul- és felüljárót, Cserkeszőlőnél és Kondorosnál egyszerű, Szarvasnál komplex pihenőt alakítanak ki. A Körös folyó felett pedig egy 450 méter hosszú acél ívhíd épül, díszvilágítással.

Fotó: Szabó Judit Itt épül majd az M44-es

Fotó: Szabó Judit
Itt épül majd az M44-es

Gajda Róbert, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott történelmi pillanatnak nevezte, hogy ez a gyorsforgalmi út a sokévnyi várakozás után végre megvalósulni látszik. Azzal, hogy a Tiszakürt–Kondoros közötti szakasz kivitelezésével kapcsolatos közbeszerzési eljárás érvényesen és eredményesen lezárult, véget ért a több évtizede húzódó előkészületi munka, így megkezdődhet az út megépítése. Gajda Róbert lapunknak kifejtette, abban reménykednek, hogy a munkaterületet még az idén átadhatják a nyertes kivitelezőknek, és elindulhat a beruházás. Nyilván a látványosabb munkálatok tavasszal várhatók, amikor az időjárás ezt engedi, de ezek már csak részletkérdések.


Fotó: Lokál Gajda Róbert, Szarvas Péter és dr. Görgényi Ernő a sajtótájékoztatón

Fotó: Lokál
Gajda Róbert, Szarvas Péter és dr. Görgényi Ernő a sajtótájékoztatón

 

– Ez a fejlesztés megyénk szempontjából létfontosságú, a nagyobb gazdasági növekedés eléréséhez szükséges. Magyarország egyik legnagyobb beruházásáról van szó, és a magyar kormány biztosítja rá a forrást, azt üzenve ezzel az itt élő embereknek, hogy Békés megye fontos. 146 milliárd forintba kerül majd ez az útszakasz, ami nem uniós forrásból érkezik. Ez minden Békés megyei ember közös sikere – emelte ki a kormánymegbízott.

Az M44-es útvonala Fotó: Wikipédia/MrSilesian

Az M44-es útvonala
Fotó: Wikipédia/MrSilesian

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere elárulta, szerencsésnek érzi magát, amiért ez a beruházás az ő polgármestersége idején valósulhat meg, hiszen ahogyan a megyében mindenki, úgy a csabaiak is nagyon várják már az új gyorsforgalmi út átadását. Sokrétű az M44-es jelentősége, például a mostani 44-es úton a gépjármű-közlekedés rendkívül balesetveszélyes, ezen segíthet majd a több sáv, emellett térségformáló szerepe is lesz, mert a befektetőknek mindig fontos szempont a város közúti elérhetősége.

Fotó: Lokál Itt vezet majd az M44-es gyorsforgalmi

Itt vezet majd az M44-es gyorsforgalmi

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.