2019. április 26., péntek
Ervin

Külföld

Már biztos! Terrorista volt a berlini kamionos gázoló

Kétségtelen, hogy terrortámadás volt a hétfő este egy berlini karácsonyi vásárban kamionnal elkövetett tömeges gázolás – jelentette be kedden Berlinben Thomas de Maiziere német szövetségi belügyminiszter.

A miniszter tájékoztatóján elmondta, hogy a helyszín közelében őrizetbe vett, valószínűleg pakisztáni származású gyanúsított tagadja, hogy bármi köze lenne a támadáshoz.


Egyelőre nem jelentkezett terrorszervezet a merénylet elkövetőjeként, így az Iszlám Állam dzsihadista szervezet sem – mondta Thomas de Maiziere.

A támadásban 12 ember meghalt és 48 ember megsebesült, köztük 18 súlyosan.


Az egyik halálos áldozatot a kamion vezetőfülkéjéből emelték ki, lőfegyverrel végeztek vele, egyelőre nem tudni, hogy mikor. A fegyver nem került elő – mondta a miniszter.

Nem sokkal korábban Angela Merkel sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy az eset sok részlete még nem ismert, de abból kell kiindulni, hogy terrortámadás történt, amelyet egy olyan ember hajtott végre, aki “védelmet és menedéket kért Németországban“.

Nagyon nehezen lehetne elviselni, ha bebizonyosodna, hogy az elkövető valóban menekültként érkezett. Nincs egyszerű válasz arra, hogy miként lehetne ezzel a tudattal együtt élni, de a német társadalomnak van elég ereje ahhoz, hogy továbbra is úgy éljen, ahogy akar, “szabadon, együtt, nyitottan” – mondta akkor Angela Merkel.

Kapcsolódó Cikkek

 • 60 kilót fogyott a fiatal anya

  60 kilót fogyott a fiatal anya

  A 30 éves Kym Fisher nem is olyan régen még 136 kilót nyomott, ám egy durva közlekedési vita után, amiben még csak hibás sem volt, eldöntötte, megszabadul a fölösleges kilóktól.

 • Ritka szaxofonokat loptak a gyűjtőtől

  Ritka szaxofonokat loptak a gyűjtőtől

  Harmincöt értékes és ritka szaxofont loptak el egy híres olasz gyűjtőtől, aki szerint az elkövetők hozzá nem értését mutatja, hogy a gyűjtemény koronaékszerét, Sonny Rollins Grammy-díjas dzsesszszaxofonos hangszerét nem vitték el.

 • Kritikusak az európaiak a migrációval szemben

  Kritikusak az európaiak a migrációval szemben

  Egyértelműen migrációkritikus állásponton van a közép-európai országokban élők többsége – derült ki a Nézőpont Intézet Magyar Nemzet számára 12 közép-európai országban készített közvélemény-kutatásából.