2018. március 23., péntek
Emőke

Egyéb Pécs

Mediterrán miliő Pécsett

Cédrusok, ciprusok és díszfüvek tucatjai kerülnek ki Pécs zöld felületeire. A nagy növényesítési akcióban a város saját nevelésű fáit és virágait még télen is ültetik.

A cél, hogy Pécs erősítse mediterrán jellegét és hogy kiérdemelje az Európa Zöld Fővárosa címet.


A város saját maga nevelte a virágokat Fotó: PKK

A város saját maga nevelte a virágokat Fotó: PKK

Háromszorosára bővült a virágokkal borított terület, a fák száma pedig több mint ötezerrel nőtt a városban az elmúlt években, a növényesítés azonban nem áll meg. A belváros mellett Kertvárosban és a város nagyobb forgalmú csomópontjainál is egyre több rózsát, évelő növényeket és zöld kapukat telepítenek. A Szent István térre gesztenye- és liliomfák kerültek, de olyan érdekes növényeket is telepítettek, mint a selyemmirtuszok, mirtuszloncok, szamócafák, mexikói ligetszépék.

Míg öt-hat évvel ezelőtt csak néhány tucat fás szárú növényt telepítettek Pécs közterületeire, addig az elmúlt idényben már közel 2000-et, idén tavaszig pedig 8400-at.

A Jókai térre is megérkeztek az új fák. Oda tucatnyi magas törzsre nevelt örökzöld liliomfa került ki. Az egyik legszembetűnőbb változás pedig a Keszi úti platánok barcelonai, párizsi mintára végrehajtott fiatalító metszése volt. Ezt egyrészt a fák egészségének, másrészt a környéken élők biztonságának a fenntartása indokolta.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Világrekordért emeltek

  Világrekordért emeltek

  Debrecenben már advent idején elkezdődött a családok éve. Ebben az időszakban a programok elsősorban a családokat szólították meg, de a rendezőelv továbbra is ez maradt – hangsúlyozta Széles Diána alpolgármester.

 • Szakmák sztárjai versenyeznek

  Szakmák sztárjai versenyeznek

  A Dunaferr középiskola hat diákja, valamint a Lorántffy egy tanulója jutott be a Szakma Sztár Fesztivál verseny idei döntőjébe. Az előválogatók után a Dunaferrből az épület- és szerkezetlakatos, hegesztő, ipari gépész és karosszérialakatos szakok képviselői, a Lorántffyból pedig egy leendő fodrász jutott a fináléba.

 • Kőbánya hajóra szállt

  Kőbánya hajóra szállt

  Az eredetileg kőszállítóként is funkcionáló A38 hajó régóta az igényes zenét preferálók kedvelt helye.