EUR: 325,82 Ft
CHF: 279,99 Ft
2018. július 22., vasárnap
Magdolna

Egyéb Pécs

Mediterrán miliő Pécsett

Cédrusok, ciprusok és díszfüvek tucatjai kerülnek ki Pécs zöld felületeire. A nagy növényesítési akcióban a város saját nevelésű fáit és virágait még télen is ültetik.

A cél, hogy Pécs erősítse mediterrán jellegét és hogy kiérdemelje az Európa Zöld Fővárosa címet.


A város saját maga nevelte a virágokat Fotó: PKK

A város saját maga nevelte a virágokat Fotó: PKK

Háromszorosára bővült a virágokkal borított terület, a fák száma pedig több mint ötezerrel nőtt a városban az elmúlt években, a növényesítés azonban nem áll meg. A belváros mellett Kertvárosban és a város nagyobb forgalmú csomópontjainál is egyre több rózsát, évelő növényeket és zöld kapukat telepítenek. A Szent István térre gesztenye- és liliomfák kerültek, de olyan érdekes növényeket is telepítettek, mint a selyemmirtuszok, mirtuszloncok, szamócafák, mexikói ligetszépék.

Míg öt-hat évvel ezelőtt csak néhány tucat fás szárú növényt telepítettek Pécs közterületeire, addig az elmúlt idényben már közel 2000-et, idén tavaszig pedig 8400-at.

A Jókai térre is megérkeztek az új fák. Oda tucatnyi magas törzsre nevelt örökzöld liliomfa került ki. Az egyik legszembetűnőbb változás pedig a Keszi úti platánok barcelonai, párizsi mintára végrehajtott fiatalító metszése volt. Ezt egyrészt a fák egészségének, másrészt a környéken élők biztonságának a fenntartása indokolta.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.