2017. december 18., hétfő
Auguszta

Egyéb Győr

Megkezdődött az influenza elleni harc

Hosszú ideje megy a vita arról, beoltassuk-e magunkat influenza ellen, vagy sem. Ezernyi érvet és ellenérvet lehet hallani, olvasni. Dönteni mindenkinek magának kell, a háziorvosok viszont azt mondják: a kombinált vakcina védelmet nyújt.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján sokan esküsznek a védőoltásra, már neki sem vágnak a szezonnak nélküle. Egy győri lakótelepen általunk is elvégzett gyors kérdezősködés eredménye vegyes képet mutat. Aki sokat utazik buszon vagy emberekkel dolgozik, előbb kéri a védőoltást, mint azok, akik jellemzően a szabadban tartózkodnak. Az idősek is jobban pártolják az injekciót, azt mondják, a biztonságérzetük is nagyobb, mióta rendszeresen beoltatják magukat. A kisgyermekes szülőknél a tanácstalanság volt a legjellemzőbb.


Zajlik egy országos, sőt nemzetközi kampány, hogy felhívja a figyelmet a védőoltás fontosságára. Egy amerikai tanulmány is foglalkozik a témával. A cikkben leírtak szerint nemcsak a jelenben óvhat meg minket az oltás, hanem komoly szövődmények kialakulását is meggátolhatja.– Az elmúlt öt év tapasztalata azt mutatja, hogy feltétlenül be kell adatni a védőoltást – mondta dr. Schmidt Péter házi gyermekorvos, aki hozzátette: a cukorbetegeknek, a pulmonológiai betegeknek, a gyermekeknek és a 65 év felettieknek különösen ajánlott, ráadásul ők ingyen kérhetik a segítség ezen formáját.

Ön mire esküszik: házi praktikák vagy védőoltás? Fotó: Marcali Gábor

Ön mire esküszik: házi praktikák vagy védőoltás?
Fotó: Marcali Gábor

Mostanra már kifejlesztettek egy olyan kombinált oltóanyagot, amelyet nem késő beadatni. A felső légúti megbetegedések szezonja még csak most várható. – Ez a kombinált oltás nagyon jó, a szülők is egyetértenek vele. Sőt úgy látjuk, hogy az ellenzők száma is egyre csökken – folytatta Schmidt doktor.


Győrbe is időben megérkeztek a vakcinák, az ÁNTSZ tárolja őket, az orvosok innen igényelhetik a szükséges mennyiséget. Oltóanyag van bőven, de érdemes előre regisztrálnia annak, aki szeretné kérni a beadását.

Kapcsolódó Cikkek

  • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

    Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

    A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

  • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

    Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

    November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.