EUR: 309,79 Ft
CHF: 267,60 Ft
2017. szeptember 22., péntek
Móric

Külföld

Megtámadták a szaúdi kormányzat szervereit

Számítógépes vírussal intéztek támadást szaúdi kormányzati szervek és létfontosságú berendezések ellen – jelentette csütörtökön az SPA szaúdi állami hírügynökség.

Az incidens – amelyet úgy tűnik, külföldről irányítottak – még november közepén történt, és érintette többek között az arab királyság közlekedési szektorát is.

Az SPA idézte a belügyminisztérium alá tartozó nemzeti kiberbiztonsági központot, amely a kormányzati hatóságokat folyamatosan érő kibertámadások legutóbbi esetével kapcsolatban annyit közölt, hogy a támadók a szerverek összeomlását akarták elérni, és rosszindulatú szoftvert szándékoztak a számítógépes rendszerekre telepíteni. A támadók kilétéről és az okozott károkról nem adtak tájékoztatást.

Amerikai biztonsági cégek szerdán azt közölték: a közel-keleti energiavállalatok számítógépeinek tízezreit négy évvel ezelőtt megbénító ártalmas vírus, a Shamoon egyik verzióját használták két héttel ezelőtt a szaúd-arábiai számítógépes támadáshoz. A kiberbiztonsággal foglalkozó CrowdStrike nevű cég szerint a 2012-es támadást nagy valószínűséggel az iráni kormány megbízásából dolgozó hackerek hajtották végre. Az amerikai vállalat közleményében azonban megjegyezte: korai lenne kijelenteni, hogy a mostani támadás mögött is ugyanez a csoport áll.

Kapcsolódó Cikkek