2017. november 24., péntek
Emma

Egyéb Hódmezővásárhely

Megújult környezet várja a diákokat

Ünnepélyes keretek között adták át a Szent István Általános Iskola megújult Kocka utcai épületét. A szalagot Walterné Böngyik Terézia intézményvezető és Hegedűs Zoltán alpolgármester vágták át, majd Németh László esperes megáldotta az új intézményrészt.

A 164 éves épületet a római katolikus egyház alapította és tette le az első köveit. A kiegyezés idején kezdődött el az intézmény építése, majd 1948-tól állami fenntartásba került. Apróbb felújítások voltak a Kocka utcai épületen, de az elmúlt négy évben használhatatlanná vált. Egyedül az étkezőt sikerült úgy megőrizni, hogy meg tudták oldani a gyerekek közétkeztetését. Viszont a tornatermet és a kézműves foglalkozás helyszínét életveszélyes volta miatt lezárták.


HO_megújult külső szent istván kocka épület5

Walterné Böngyik Terézia: “Nagy öröm volt számunkra, amikor Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata a műemlékké nyilvánítással egy időben a felújításról adott hírt. “

Hegedűs Zoltán elmondta: Két oka volt annak, hogy ez az intézmény most megszépülhetett. Az egyik a fizikai állapota, amely már nagyon szükségessé tette a felújítást, illetve az iskolában folyó szakmai munka és annak eredményessége, hiszen ebben az intézményben nem csökken a tanulólétszám, hanem évről évre növekszik, ezért volt fontos a bővítés.

Megújult és bővült a tornaterem, ami növeli a sportiskolai tevékenység színvonalát, míg a természettudományi labor – melyhez egy amatőr természetbúvár-helyiség társul – kiváló helyszíne lesz a tehetséggondozásnak. Nyelvi laborral és egy a kézműves, valamint közösségi foglalkozásoknak teret adó helyiséggel is gyarapodott az iskola. A műemlékvédelem alatt álló épület felújításakor megszabott kereteken belül kellett maradni, így a korszerűsítés a vezetékek cseréjében és a hőszigetelésben mutatkozott meg.


HO_megújult külső szent istván kocka épület6

Négy új termet kapott az intézmény.

Az iskola intézményvezetője, Walterné Böngyik Terézia a következő gondolattal zárta ünnepi beszédét: Küldetését mától a Hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskola ékköveként megújult külsővel folytatja: nevelni magyarrá, emberré, izzítani testet-lelket és elmét a jellem formálására, a tudás megszerzésére. Őrizzük közösen!

Kapcsolódó Cikkek