EUR: 307,24 Ft
CHF: 281,96 Ft
2017. május 26., péntek
Evelin, Fülöp

Egyéb Hódmezővásárhely

Megújult környezet várja a diákokat

Ünnepélyes keretek között adták át a Szent István Általános Iskola megújult Kocka utcai épületét. A szalagot Walterné Böngyik Terézia intézményvezető és Hegedűs Zoltán alpolgármester vágták át, majd Németh László esperes megáldotta az új intézményrészt.

A 164 éves épületet a római katolikus egyház alapította és tette le az első köveit. A kiegyezés idején kezdődött el az intézmény építése, majd 1948-tól állami fenntartásba került. Apróbb felújítások voltak a Kocka utcai épületen, de az elmúlt négy évben használhatatlanná vált. Egyedül az étkezőt sikerült úgy megőrizni, hogy meg tudták oldani a gyerekek közétkeztetését. Viszont a tornatermet és a kézműves foglalkozás helyszínét életveszélyes volta miatt lezárták.

HO_megújult külső szent istván kocka épület5

Walterné Böngyik Terézia: “Nagy öröm volt számunkra, amikor Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata a műemlékké nyilvánítással egy időben a felújításról adott hírt. “

Hegedűs Zoltán elmondta: Két oka volt annak, hogy ez az intézmény most megszépülhetett. Az egyik a fizikai állapota, amely már nagyon szükségessé tette a felújítást, illetve az iskolában folyó szakmai munka és annak eredményessége, hiszen ebben az intézményben nem csökken a tanulólétszám, hanem évről évre növekszik, ezért volt fontos a bővítés.

Megújult és bővült a tornaterem, ami növeli a sportiskolai tevékenység színvonalát, míg a természettudományi labor – melyhez egy amatőr természetbúvár-helyiség társul – kiváló helyszíne lesz a tehetséggondozásnak. Nyelvi laborral és egy a kézműves, valamint közösségi foglalkozásoknak teret adó helyiséggel is gyarapodott az iskola. A műemlékvédelem alatt álló épület felújításakor megszabott kereteken belül kellett maradni, így a korszerűsítés a vezetékek cseréjében és a hőszigetelésben mutatkozott meg.

HO_megújult külső szent istván kocka épület6

Négy új termet kapott az intézmény.

Az iskola intézményvezetője, Walterné Böngyik Terézia a következő gondolattal zárta ünnepi beszédét: Küldetését mától a Hódmezővásárhelyi Szent István Általános Iskola ékköveként megújult külsővel folytatja: nevelni magyarrá, emberré, izzítani testet-lelket és elmét a jellem formálására, a tudás megszerzésére. Őrizzük közösen!

Kapcsolódó Cikkek

 • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

 • Tisztább lett a tér

  Tisztább lett a tér

  Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.

 • Bombák földjén lakunk?

  Bombák földjén lakunk?

  Több száz házat kellett kiüríteni a kerületben, amikor a Csömöri út 101. számnál zajló építkezés közben találtak egy 50 kilogrammos, szovjet gyártmányú, FAB–50-es típusú rombolóbombát.