2018. május 25., péntek
Orbán

Egyéb Salgótarján

Mézadomány a nagycsaládosoknak

A méhészek védőszentje, Szent Ambrus napja alkalmából a Palóctáj Mézlovagrend Észak-Magyarország és a Felvidék több városában is karitatív tevékenységet végzett. A Mézlovagrend mintegy 227 óvodás kisgyermeknek és 35 családnak összesen 150 kilogramm akácmézet adományozott.

A méz számtalan egészséges, a szervezet számára hasznos anyagot tartalmaz: vitaminokat, enzimeket, ásványi anyagokat, amelyek erősítik szervezetünket. Sokszor mondják, hogy gyógyító ereje van: segíti az alvást, a nyugodt pihenést, támogatja a gyenge szívet, valamint védi a májat. A méz fertőtlenít, ezért lehet belsőleg torokgyulladásra, külsőleg felületi sérülések gyógyítására használni.


A mézlovagok és a nagycsaládosok egyesületének képviselője a salgótarjáni adományátadón (Fotó: 3100.hu)

A mézlovagok és a nagycsaládosok egyesületének képviselője a salgótarjáni adományátadón (Fotó: 3100.hu)

A hazai mézfogyasztás viszont nincs ezzel összhangban: évente alig 70-80 dekagrammot fogyasztunk belőle fejenként, miközben több európai országban két kilogramm körüli ez az érték. Holott Magyarország abban a szerencsés helyzetben van, hogy tavasztól őszig szinte mindenhol találnak a méhek virágport és nektárt, így az ország egész területe alkalmas méhészkedésre. Mindenképp érdemes tudni, hogy a jellemzően Ázsiából származó importtermékekkel ellentétben a tiszta eredetű, ismert termelőtől származó magyar méz valódi érték.

A mézes adományból a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Berente, a Heves megyei Karácsond, a Felvidéki Ipolybalog, valamint Nógrád megyében Drégelypalánk, Szécsény és Salgótarján óvodái, családjai részesültek. A salgótarjáni átadón a Nagycsaládosok Nógrád Megyei Egyesülete és a szervezet által támogatott, nehezebb sorsú családok vehették át a felajánlást.


A mézlovagok és a nagycsaládosok egyesületének képviselője a salgótarjáni adományátadón (Fotó: 3100.hu)

A méz egy rendkívül sokoldalúan felhasználható élelmiszer (Fotó: 3100.hu)

A Palóctáj Lovagrend célja az adományozással, hogy a gyermekekkel és a családokkal megkedveltessék a „magyar folyékony aranyat”, és ösztönözzék őket az egészséges magyar termelői méz rendszeres fogyasztására.

Kapcsolódó Cikkek