2017. november 24., péntek
Emma

Egyéb Székesfehérvár

Minden torony neki kongat

November első felében elhunyt Kovács Jenő székesfehérvári órásmester. Az ismert lokálpatrióta és szakember az ország legtöbb toronyóráján otthagyta a keze nyomát. Ő álmodta és valósította meg a fehérvári órajátékot és óramúzeumot is.

Kovács Jenő hivatalos lett volna egy, a megyeházán megtartott rendezvényre, ahol a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara újonnan alapított elismerését, az Iparos Mester Vállalkozói Díjat vehette volna át. Ott már nem tudott megjelenni, előző nap elhunyt. Az ünnepségen megemlékeztek róla: az egyik legrégebbi órásdinasztiához tartozik, a toronyórák javítása, készítése az ő keze munkáját dicséri. Népszerű közéleti szereplő volt, városszépítőként sokan ismerik – méltatták.


Kovács Jenő egy balesetben sérült meg, balatoni telkükön dolgozott, amikor leesett a magasból. Pedig ennél ő jóval feljebb is ment már sokszor. Utolsó interjúit is a magasban, a Bazilika, korábban a Szent Sebestyén-templom toronyóráját reparálva adta. Roppant színes és érdekes személyiség volt, halála előtt nem sokkal még egy általa felújított századfordulós verklivel szórakoztatta e sorok íróját és a lakodalmas népet egy esküvőn.

kovacs_jeno_nyolcezerponthuFotó:www.nyolcezer.hu


A veterán autók szerelmeseként is ismert férfi megjavította, majd korszerű, elektronikus időmérőkre cserélte ki a székesfehérvári toronyórákat, karbantartotta a város turisztikai látványosságának, a virágórának az óraszerkezetét. Muzeális értékeket őrző óragyűjteményt hozott létre, alkotótársaival közösen látványos órajátékot készített. Históriája röviden ennyi.

Hosszabban azonban egy igazi iparos-hőstörténet rajzolódik ki. Már édesapja is órás szeretett volna lenni, de inkább a biztos állami állást választotta, és mozdonyvezető lett. Szabadidejében azonban láncos parasztórákat, vekkereket, zsebórákat javítgatott. Fia, Jenő érettségi után tanulta ki az órásszakmát. Hamarosan a fehérvári órásszövetkezet egyik fiókjának vezetője lett, de mivel szerfölött bosszantotta, hogy a belvárosi templomok „tornyai” nem pontosak, úgy döntött, másodállásos iparengedélyt vált ki a toronyórák javítására. A szövetkezet vezetősége ehhez nem járult hozzá, így 1977-ben, 28 évesen magánvállalkozó, ahogy akkoriban hívták, maszek lett. A belvárosban egy kalapossal társbérletben dolgozott. A kalapos-órás portál fotója még a kor ismert szatirikus lapjában, a Ludas Matyiban is megjelent – emlékezett rá legutolsó beszélgetésünkkor mosolyogva.

Ezt a kedves mosolyt sokan ismerhették, hiszen minden reggel felült a biciklijére, és elkerekezett a virágórához. A bicikli vázára volt ráerősítve egy állítókar, melynek segítségével beállíthatta a pontos időt anélkül, hogy be kellett volna lépnie a virágok közé.

Az igazi nagy szerelem azonban a toronyóra volt. Az első megrendelés Letenyéről érkezett – az ottani toronyórát kellett rendbe hozni –, s végül másfél száznál több toronyóra született újjá a keze nyomán.

Ez egy érdekes világ – hangsúlyozta. A toronyórák javítása elsősorban nem is az órásmesterséghez, inkább a gépészethez, a lakatosszakmához kapcsolható, darabjaik súlyosak, mozgatásuk nehézkes – ezeket a szétszerelés után le, a reparálás után pedig fel kell szállítani. Segítség gyakran akadt, hiszen mindenki csodájára járt, a fehérvári bazilika szerkezetének felújítására például diáktábort szervezett, s a család is támogatta. András fia is órásnak tanult, most ő viszi majd tovább a tevékenységet, az ipart.

Ez sokak számára megnyugtató, hiszen Kovács Jenő halála után azonnal felmerült a kérdés: mi lesz az órajátékkal, az óramúzeummal? E feladatot András végzi majd.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Magyarország nem áldozza fel a világpolitika oltárán a kárpátaljai magyarokat, és ellenáll mindenfajta olyan törekvésnek, amely téves geopolitikai kontextusba kívánja helyezni a magyar kormány álláspontját Ukrajna európai inspirációval kapcsolatban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben pénteken, az EU-tagországok és keleti partnerországaik állam- és kormányfői találkozóját követően.

 • Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Komoly veszélye van annak, hogy túl sokat ülünk, keveset mozgunk, ráadásul táplálkozásunk is gyakran egysíkú. Ezt az életmódot azonban egyre kevésbé bírja a testünk, állatja a szakértő, aki szerint ez is lehet az oka, hogy egyre több a mozgásszervi megbetegedés, a szív- és keringési rendellenesség, az anyagcserezavar.

 • Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  A légszennyezés, különösen a levegőben lévő szállópor rosszabb minőségű férfi ivarsejteket eredményez az Occupational and Environmental Medicine tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közzétett tanulmány szerint.