EUR: 325,78 Ft
CHF: 280,04 Ft
2018. július 20., péntek
Illés

Egyéb Dunaújváros

Mindenki Magdikája eléri, amit akar

Tűzoltók törték rá a konyhaablakot Radnai Józsefnére (sokak szeretett Magdikájára), aki úgy elesett, hogy nem tudott felállni és ajtót nyitni, hogy ellássák a sérülést. Nem csoda, hiszen a közelmúltban férje is távozott ötvenegy évi házasság után. Együtt kezdték a várost építeni. Együtt is szerették meg.

A Dunai Vasműben eltöltött negyven év 1950-ben kezdődött Sztálinvárosban. Édesapját, aki kemencekőműves volt, Salgótarjánból helyezték ide a KGYV-hez, és a martinban dolgozott. Később aztán a tízéves Magdika egy testvérén kívül mindenki ideköltözött.


– Ez már történelem. Koltai Robi a házunk előtt forgatta a filmjét, a Csocsót, a színész is a városban lakott. Számomra mégis az volt a legmeghatározóbb emlékek, amikor a kordéra lapátoltuk a földet az új katolikus templomnál, meg a vasmű, ahol az ingatlanhoz mentem dolgozni tizennégy évesen. Aztán kirendeltek a Vasmű útra, ahol volt még bicikliút, meg virágos is, és azt kellett ásni. Mondtam anyunak, menjen el a munkakönyvemért, mert ennek nem lesz jó vége. Nem szoktam az ásást – emlékszik vissza gyerekkorára Radnai Józsefné.

Szakszervezet, számvitel, lakásügy, üdültetés - sokat szervezett Magdika a vasgyárban mindenkinek Fotó: Lokál

Szakszervezet, számvitel, lakásügy, üdültetés – sokat szervezett Magdika a vasgyárban mindenkinek Fotó: Lokál

Abban az időben még minden gyáregységnek volt személyzeti osztálya, meséli Magdika, és amikor az igazgatóságra került, már csak a vállalat egészét összefogó munkákat végezték, ő pedig a lakásügyet kapta.


– A lőrinci hengerműbe jártam, az OTP-vel egyeztettünk. Számvitel, lakásügy. Gyakorlatilag mindenkit ismertem. Amikor a gyárba kerültem, a gondnokságon kezdtem, Gadányi Tóni segítségével. Megkövetelték, hogy tanuljak meg gépelni. Dolgoztam a szakszervezetben három évet, majd a személyzeti főosztályra kerültem, tanfolyamokat, konferenciákat szerveztem, nagy forgalom volt mindig – mesélt Magdika hajdani munkáiról.

Radnai Józsefné számára nincs lehetetlen, amit a fejébe vesz, ha kell tűzön-vízen, de keresztülviszi.

– A mai fiatalokkal nem vagyok megelégedve, miért kell szemeteseket borogatni, padokat összetörni? Amit nem bírunk elviselni, azért úgyis szólunk, még akkor is, ha kiöregedett a környék. Gombos István humán alpolgármester is megjegyezte, én mindent elérek, amit akarok.

Így van, mert addig járok utána! Sok mindenre büszke lehet a város, én a röplabdázókat csípem, nagyon jól szerepelnek! De itt van a DKKA meg a jégkorongunk is – mesélte Magdika, aki elismerést kapott az önkormányzattól Dunaújváros virágosításért.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.