EUR: 325,43 Ft
CHF: 279,76 Ft
2018. július 23., hétfő
Lenke

Tech

Mobiljáték segít a demenciakutatásban

A Deutsche Telekom által májusban indított Sea Hero Quest nevű mobiljáték felhasználói játék közben fontos adatokkal látták el a University College London kutatóit, akik a brit Alzheimer’s Research intézettel közösen a demencia kialakulásának folyamatát és okait vizsgálják.

A 2,5 millió ember – közülük mintegy 150 ezer magyar – online játékából befolyó elsődleges adatok elemzése során  kiderült, hogy az agy tájékozódási képességekért felelős területei fogékonyabbak a demencia okozta leépülésre, mint az emlékezetért felelős területek. Ezáltal lehetségessé válhat a demencia kialakulásának diagnosztizálása, még jóval azelőtt, hogy a betegeknél megjelennének a memóriavesztés tünetei.


– A tudósokkal már azon dolgozunk, hogy a Sea Hero Quest klinikai környezetben is alkalmazhatóvá váljon – mondta el dr. Axel Wehmeier, a Telekom egészségügyi megoldásokért felelős igazgatója. A mobiljátékot a páciensek térbeli tájékozódási képességei javulásának mérésére is fel lehet használni. Prof. dr. Kálmán János, a Szegedi Egyetem Pszichiátriai Klinikájának igazgatója szerint ez hatalmas tudományos eredmény.
– A szellemi hanyatlás leggyakoribb formája, az Alzheimer-kór esetében a térbeli tájékozódási zavar a betegek leggyakoribb korai tünetei közé tartozik, és már elég korán megnyilvánulhat a gondolkodást igénylő játékokban – hangsúlyozza Kálmán professzor. – Az első eredmények is megerősítették azt a tudásunkat, hogy a férfiak és a nők agya és működése több szempontból is különbözik egymástól, például eltérő térbeli tájékozódási stratégiákat használnak. Sokan ezt a nemi különbséget a térbeli tájékozódás vonatkozásában az evolúciós hatásnak tulajdonítják, hiszen a férfiak vadászó életmódja másfajta térbeli tájékozódási stratégiákat és gondolkodási módot igényel, mint a nők gyűjtögető, családi fészket rendező  feladatköre.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek