2018. március 21., szerda
Benedek

Tech

Mobiljáték segít a demenciakutatásban

A Deutsche Telekom által májusban indított Sea Hero Quest nevű mobiljáték felhasználói játék közben fontos adatokkal látták el a University College London kutatóit, akik a brit Alzheimer’s Research intézettel közösen a demencia kialakulásának folyamatát és okait vizsgálják.

A 2,5 millió ember – közülük mintegy 150 ezer magyar – online játékából befolyó elsődleges adatok elemzése során  kiderült, hogy az agy tájékozódási képességekért felelős területei fogékonyabbak a demencia okozta leépülésre, mint az emlékezetért felelős területek. Ezáltal lehetségessé válhat a demencia kialakulásának diagnosztizálása, még jóval azelőtt, hogy a betegeknél megjelennének a memóriavesztés tünetei.


– A tudósokkal már azon dolgozunk, hogy a Sea Hero Quest klinikai környezetben is alkalmazhatóvá váljon – mondta el dr. Axel Wehmeier, a Telekom egészségügyi megoldásokért felelős igazgatója. A mobiljátékot a páciensek térbeli tájékozódási képességei javulásának mérésére is fel lehet használni. Prof. dr. Kálmán János, a Szegedi Egyetem Pszichiátriai Klinikájának igazgatója szerint ez hatalmas tudományos eredmény.
– A szellemi hanyatlás leggyakoribb formája, az Alzheimer-kór esetében a térbeli tájékozódási zavar a betegek leggyakoribb korai tünetei közé tartozik, és már elég korán megnyilvánulhat a gondolkodást igénylő játékokban – hangsúlyozza Kálmán professzor. – Az első eredmények is megerősítették azt a tudásunkat, hogy a férfiak és a nők agya és működése több szempontból is különbözik egymástól, például eltérő térbeli tájékozódási stratégiákat használnak. Sokan ezt a nemi különbséget a térbeli tájékozódás vonatkozásában az evolúciós hatásnak tulajdonítják, hiszen a férfiak vadászó életmódja másfajta térbeli tájékozódási stratégiákat és gondolkodási módot igényel, mint a nők gyűjtögető, családi fészket rendező  feladatköre.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Svájcban létesít adatfeldolgozó központot a Kaspersky

  Svájcban létesít adatfeldolgozó központot a Kaspersky

  Svájcban létesít adatfeldolgozó központot az orosz Kaspersky Lab kiberbiztonsági vállalat az ellene felhozott amerikai és brit vádak semlegesítésére, miszerint az orosz titkosszolgálatoknak módjában áll a felhasználók utáni kémkedésre felhasználni vírusvédő alkalmazásának adatforgalmát.

 • Bemutatkozott a világ első robotzsokéja

  Bemutatkozott a világ első robotzsokéja

  Rich Ricci, a BetBright digitális szórakoztató és online sportfogadási vállalat elnöke és tulajdonosa bemutatta a világ első robotlovasát a Cheltenham fesztiválon, amely az Egyesült Királyság egyik legnagyobb lovaseseménye, ahol a legjobb brit és ír lovak versenyeznek.

 • Egyre lejjebb csúszik a bitcoin árfolyama

  Egyre lejjebb csúszik a bitcoin árfolyama

  Azóta, hogy a Google szerdán bejelentette, hogy júniustól betiltja az összes kriptovaluta és az azokkal való kereskedési opciók reklámozását, a legkeresettebb kriptovaluta, a bitcoin árfolyama szinte töretlenül gyengül.