2018. július 17., kedd
Endre, Elek

Egyéb Szeged

Mocsokba fullad a belváros

Az illetékesek egymásra mutogatnak, az önkormányzat képtelen kezelni a problémát, miközben a szegedieket elárasztja a szemét és szégyenkeznek a turisták előtt.

Úgy tűnik, Szeged önkormányzata és cégei számára megoldhatatlan feladatot jelent a közterületek rendben és tisztán tartása. A belvárosban még működő üzletek tulajdonosait, a helyi lakosságot és a vendégeket is egyre jobban elkeserítik és felháborítják az áldatlan állapotok. Már a Lokál Extra Szegedben is cikkeztünk róla, hogy ősszel a nedves, avarral borított utcák, utak okoztak fokozott balesetveszélyt, és decemberre fordulva a szegediek már előre rettegnek a hóval járó káosztól, de szögezzük le: minden évszaknak megvannak azok a kihívásai, melyeket a város nem tud vagy nem akar kezelni.


Számos olvasói visszajelzés erősíti meg: kora tavasztól késő őszig a rakparton, a Stefánián és az Europa Nostra díjas Kárász utcán is állandó probléma a csapatokba verődött személyek (illegális!) közterületi italozása, hangoskodása, „piszkítása”, szemetelése. Nem kímélik az utcát, a díszburkolatot, a padokat, de a növényzetet sem. Nyugodtan randalírozhatnak, mert hagyják őket – állítják a környéken élők.

8A_szemetesbevásárlás1

A szegediek az önkormányzat és a rendőrség erőteljesebb, határozottabb fellépését követelik – eddig az látszik: mindhiába.


8A_szemetesbevásárlás2

A napokban az egyik Kárász utcai ajándéküzlet tulajdonosa elégelte meg a helyzetet. Jenei Imre a legnépszerűbb közösségi oldalon több bejegyzést tett közzé, melyben kérte a polgármestert és a rendőrkapitányt, tegyenek valamit az ellen, hogy a belvárost ellepi a mocsok és ott üvöltöznek, szemetelnek a hajléktalanok. Ráadásul – tehetjük hozzá a fentiek alapján – nem csak ők „balhésok”, tehát a lakosság tisztában van vele: a szemétprobléma nem azonos a hajléktalankérdéssel. A világhálón mindenesetre valóságos civil összefogás alakult ki Jenei Imre posztja kapcsán, és bár az illetékesek a sajtón keresztül megint csak egymásra tudtak mutogatni, egyértelműen megállapítható: a káosz megszüntetése nem tűr halasztást, hiszen a rendetlenség elriasztja a környékről a normális embereket.

8A_szemetesbevásárlás3

A tehetetlenség különösen annak fényében érthetetlen, hogy – lapunkban ezt is megírtuk már – egy 2017. január 1-jén életbe lépő önkormányzati rendelet súlyos, 50-100-200 ezer forintos büntetésekkel fenyegeti azokat a városlakókat, családokat, akik a Széchenyi tér vagy a Móra park zöld felületein labdáznak, az itteni szökőkutakat „nem rendeltetésszerűen használják”, netán kutyájukat póráz nélkül sétáltatják a néhány kijelölt futtatóhelyen kívül…

Kapcsolódó Cikkek