2018. március 21., szerda
Benedek

Belföld

Nagykarácsonyban lakik az ország Mikulása

A nagykarácsonyi Mikulásfalván több száz gyerek adja egymásnak a kilincset. Habár a nagy szakállú ma este hozza az ajándékokat a gyerekeknek, az itteni Mikulás december 23-ig, karácsonyig várja a kicsiket.

Tavaly ilyenkor még botránytól volt hangos a Mikulásház, mert a bérlő nem fizette be a villanyszámlát, és emiatt szégyenszemre kikötötték az áramot és az internetet is. Szerencsére mostanra nemcsak a nagy szakállúnak otthont adó épület, de az udvar is meseszép lett, még a helyi idősek is csodájára járnak. És persze a gyerekek…


orszag-mikulasa1

A pesterzsébeti Kerek Erdő Óvoda Katica csoportja éppen az udvar közepén időz, a Jóság kútjánál, ahol mindenki a kútba dobhatja az összes eltitkolt csínyt, majd a rosszaság terhétől megszabadulva baktatnak tovább a szalmabálákból kialakított, fedett labirintusba. Onnan sietnek az udvar sarkába, Rudolfhoz, a fehér dámszarvashoz, akit kézből etetnek almával. Odébb állatsimogató várja őket, van, aki életében először lát igazi nyuszit, tyúkot, libát. Persze az igazi élmény a Mikulással való találkozás. A hároméves Kata rögtön a nagy szakállú ölébe telepszik, ott „fújja” a többiekkel a mondókákat és dalokat.

orszag-mukulasa2

– Ide csak jó gyerekek jönnek. Jól értek a kicsik nyelvén, persze ha valakinél eltörik a mécses, van néhány bevált trükk, amellyel gyorsan megnyugtatom – mondja a Mikulás.


A nagy szakállú mutatja a számtalan levelet, amit az ország minden pontjáról küldtek neki a gyerekek. Ígéri, mindegyikre válaszol majd, de az egyikkel most nagy bajban van. Az ugyanis tértivevénnyel érkezett, amit csak a postán vehet át személyi igazolvánnyal. Az pedig egy Mikulásnak nincs.

orszag-mikulasa-renszarvas

– Méltán büszke a falu a Mikulásházra, amely harminc embernek nyújt megélhetést, de a fejlesztésnek köszönhetően jövőre még többen kapnak munkát – bizonygatja Müller Miklós polgármester.

Kombájnos volt az első nagy szakállú

Az ország első Mikulása a nagykarácsonyi Ménes major nyugdíjas kombájnosa, Keresztes Gyuszi bácsi volt, akinek a híre még Finnországba, a messzi Lappföldre is eljutott. Gyuszi bácsi 82 évesen, Alzheimer-kórban halt meg. Utódja egy négygyermekes, vidéki családapa volt. Őt tavaly egy lemezlovas követte, aki rockgitáros egy dunaújvárosi zenekarban. A jelenlegi Mikulás szintén Nagykarácsonyban él, valaha tanárként dolgozott.

Kapcsolódó Cikkek