EUR: 325,43 Ft
CHF: 279,76 Ft
2018. július 23., hétfő
Lenke

Belföld

Nagykarácsonyban lakik az ország Mikulása

A nagykarácsonyi Mikulásfalván több száz gyerek adja egymásnak a kilincset. Habár a nagy szakállú ma este hozza az ajándékokat a gyerekeknek, az itteni Mikulás december 23-ig, karácsonyig várja a kicsiket.

Tavaly ilyenkor még botránytól volt hangos a Mikulásház, mert a bérlő nem fizette be a villanyszámlát, és emiatt szégyenszemre kikötötték az áramot és az internetet is. Szerencsére mostanra nemcsak a nagy szakállúnak otthont adó épület, de az udvar is meseszép lett, még a helyi idősek is csodájára járnak. És persze a gyerekek…


orszag-mikulasa1

A pesterzsébeti Kerek Erdő Óvoda Katica csoportja éppen az udvar közepén időz, a Jóság kútjánál, ahol mindenki a kútba dobhatja az összes eltitkolt csínyt, majd a rosszaság terhétől megszabadulva baktatnak tovább a szalmabálákból kialakított, fedett labirintusba. Onnan sietnek az udvar sarkába, Rudolfhoz, a fehér dámszarvashoz, akit kézből etetnek almával. Odébb állatsimogató várja őket, van, aki életében először lát igazi nyuszit, tyúkot, libát. Persze az igazi élmény a Mikulással való találkozás. A hároméves Kata rögtön a nagy szakállú ölébe telepszik, ott „fújja” a többiekkel a mondókákat és dalokat.

orszag-mukulasa2

– Ide csak jó gyerekek jönnek. Jól értek a kicsik nyelvén, persze ha valakinél eltörik a mécses, van néhány bevált trükk, amellyel gyorsan megnyugtatom – mondja a Mikulás.


A nagy szakállú mutatja a számtalan levelet, amit az ország minden pontjáról küldtek neki a gyerekek. Ígéri, mindegyikre válaszol majd, de az egyikkel most nagy bajban van. Az ugyanis tértivevénnyel érkezett, amit csak a postán vehet át személyi igazolvánnyal. Az pedig egy Mikulásnak nincs.

orszag-mikulasa-renszarvas

– Méltán büszke a falu a Mikulásházra, amely harminc embernek nyújt megélhetést, de a fejlesztésnek köszönhetően jövőre még többen kapnak munkát – bizonygatja Müller Miklós polgármester.

Kombájnos volt az első nagy szakállú

Az ország első Mikulása a nagykarácsonyi Ménes major nyugdíjas kombájnosa, Keresztes Gyuszi bácsi volt, akinek a híre még Finnországba, a messzi Lappföldre is eljutott. Gyuszi bácsi 82 évesen, Alzheimer-kórban halt meg. Utódja egy négygyermekes, vidéki családapa volt. Őt tavaly egy lemezlovas követte, aki rockgitáros egy dunaújvárosi zenekarban. A jelenlegi Mikulás szintén Nagykarácsonyban él, valaha tanárként dolgozott.

Kapcsolódó Cikkek

 • Növekedést eredményez az új költségvetés

  Növekedést eredményez az új költségvetés

  Megszavazta a parlament a jövő évi költségvetést, amelyről Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatornán, illetve a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: ez a biztonságos növekedés költségvetése.

 • Pogácsát sütött nekünk Irma néni

  Pogácsát sütött nekünk Irma néni

  Román Józsefné, Irma néni lett Magyarország legkedvesebb konyhás nénije a gyerekek szavazatai alapján azon a pályázaton, melyet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet hirdetett meg ez év márciusában.

 • Csalók verik át az idős embereket

  Csalók verik át az idős embereket

  A Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya a fővárosi polgárőrökkel együttműködve bűnmegelőzési programot indított az idősek védelmében. Az utóbbi időben több olyan eset látott napvilágot, amikor este, vagy éjszaka azzal hívtak fel bűnözők idős embereket, hogy bajba került, vagy balesetet szenvedett az unokájuk és azonnal pénzre van szüksége.

 • Megbocsátottak a holokausztgyalázó Kulcsárnak

  Megbocsátottak a holokausztgyalázó Kulcsárnak

  Gyomorforgató és botrányos, ami a Jobbikban folyik. A Ripost értesülései szerint ugyanis
  visszakerül a párt vezetésébe az a Kulcsár Gergely, aki korábban meggyalázta a Dunába lőtt zsidó áldozatok Duna-parti emlékművét.