EUR: 319,31 Ft
CHF: 274,65 Ft
2018. május 25., péntek
Orbán

Egyéb Salgótarján

Nem akarunk felejteni!

Gyásznapi megemlékezést tartottak Salgótarjánban az 1956. december 8-án eldördült sortűz hatvanadik évfordulóján. A sortűz helyszínén, a December 8. téren rendezett koszorúzási ünnepségen felsorolták a 46 halálos áldozat nevét, életkorát és foglalkozását.

Válogatás nélkül fegyvertelen emberekre, nőkre, gyerekekre zúdult a golyózápor, a vérengzésnek pedig egyetlen célja volt: a forradalomhoz hűséges magyarok megfélemlítése, a szabadságért szót emelők elhallgattatása – fogalmazott a Városi Gyásznap megemlékezésén Szegő László, a Köztársasági Elnöki Hivatal honvédelmi főosztályának vezetője. Hozzátette: ezért dörögtek tíz hosszú percen át a fegyverek, ezért cseréltek újra és újra tárat a karhatalmisták, ezért zúdult sortűz a menekülők hátába.


Salgótarján, 2016. december 8. Megemlékezők az 1956. december 8-i sortűz áldozatainak emlékére rendezett városi gyásznapon Salgótarjánban, a Múzeum téren 2016. december 8-án. MTI Fotó: Komka Péter

Megemlékezők vonulnak a Múzeum téren
MTI Fotó: Komka Péter

– Ahogy egy szemtanú fogalmazott, a hatalom azt akarta, hogy az ország okuljon abból, ami Salgótarjánban történt, és hogy ez elegendő legyen ahhoz, hogy teljesen leszereljék az ’56-os gondolatokat. A félelem megtört minden nyilvános ellenállást. Az erő legyűrte az igazságot. December 8. után, a tél bekövetkeztével hosszú, néma csend telepedett Magyarországra, amelyet csak a börtönajtók csattanása, az ítéleteket aláíró toll sercegése és a bitófa alá kísért hazafiak búcsúkiáltásai törtek meg – mondta.

Salgótarjánban 1956. december 8-án mintegy négyezren tüntettek két munkástanácsi vezető kiszabadításáért az akkori Vásártéren, amikor karhatalmisták és szovjet katonák tüzet nyitottak a békés tömegre. A sortűznek levéltári források szerint 46 halálos áldozata volt, a Magyar Politikai Foglyok Országos Szövetsége (Pofosz) 131-re teszi az áldozatok számát.


Salgótarján, 2016. december 8. Fekete Zsolt polgármester, Szegő László dandártábornok, a Köztársasági Elnöki Hivatal honvédelmi főosztályának vezetője és Huszár Máté alpolgármester (b-j) az 1956. december 8-i sortűz áldozatainak emlékére rendezett városi gyásznapon Salgótarjánban, a Múzeum téren 2016. december 8-án. MTI Fotó: Komka Péter

Fekete Zsolt polgármester, Szegő László dandártábornok, a Köztársasági Elnöki Hivatal honvédelmi főosztályának vezetője és Huszár Máté alpolgármester (b-j) a városi gyásznapon
MTI Fotó: Komka Péter

Bérczesi Mihályné, a Pofosz Nógrád megyei elnöke arról beszélt, azon a napon Salgótarjánban senki nem gondolt arra, hogy emberek esnek áldozatul, és arra kérte a fiatalokat, hogy emlékezzenek 1956-ra, 1956 eszmeiségére. A salgótarjáni megemlékezésen Sneider Tamás, az Országgyűlés alelnöke is koszorút helyezett el az áldozatok emlékművénél – írja az MTI.

Szabadtéri kiállítást nyitottak a Múzeum téren

A Városi Gyásznap délutánján nyitották meg a Múzeum téren a Magyar Művészeti Akadémia szabadtéri kiállítását, amely az 1956-os sortüzek áldozatainak állít emléket.

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere a Múzeum téri rendezvényen úgy fogalmazott, hogy a hatvan évvel ezelőtti eseményeket, a forradalmat és szabadságharcot, illetve az azt követő megtorlást a művészet erejével lehet igazán átélhetővé tenni. Az alkotók a művészet eszközeivel teszik újraélhetővé 1956 azon napjait, amikor a magyar nemzet egységesen megmozdult azért, hogy megharcoljon a szabadságért és a függetlenségért – mondta.

Salgótarján, 2016. december 8. A Magyar Művészeti Akadémia szabadtéri kiállítása az 1956. december 8-i salgótarjáni sortűz áldozatainak emlékére rendezett városi gyásznapon Salgótarjánban, a Múzeum téren 2016. december 8-án. MTI Fotó: Komka Péter

Salgótarján, 2016. december 8.
A Magyar Művészeti Akadémia szabadtéri kiállítása az 1956. december 8-i salgótarjáni sortűz áldozatainak emlékére rendezett városi gyásznapon Salgótarjánban, a Múzeum téren 2016. december 8-án.
MTI Fotó: Komka Péter

Kapcsolódó Cikkek