EUR: 324,38 Ft
CHF: 278,63 Ft
2018. július 18., szerda
Frigyes

Egyéb Ózd

November végén is terem vargánya!

Szinte hihetetlennek tűnik, hogy november vége felé vargánya-, népies nevén tinóragombát áruljanak az ózdi piacon. A ritkaságból négy darabot ezer forintért kínáltak.

Farkaslyuk község alpolgármestere nem nyugodott bele, hogy elmaradt az őszi tinóraszezon. A nyári vargánya idén hamar lefutott, mintegy három hétig nagy tételben lehetett gyűjteni, de mivel eléggé kukacos volt, csak 400 forintért vette át kilóját a felvásárló. Az őszi vargányára hiába vártak, mert nem termett. Összességében sem zárnak jó évet a gombagyűjtők, kevés volt a termés.


Harkály Aladár a járással együtt tanulta a gombafajták felismerését, hiszen a szülei már egész kicsi korában kivitték az erdőbe gombászni. Később bányász lett, de a gombaszedésre mindig szakított időt, hét éve pedig levizsgázott, és már gombaszakértőként ő is felvásárolja a termést. Tudja jól, hogy gomba szinte mindig van, csak meg kell találni. Ezért elment a Mátráig, mivel Parádfürdő környékén késő ősszel is szedett már tinórát.

Kapcsolódó Cikkek

 • 2019-ben elkezdik végrehajtani a Modern falvak programot

  2019-ben elkezdik végrehajtani a Modern falvak programot

  Jövőre 135 milliárd forintot fordítanak az összesen 3500 milliárdos Modern városok programra, és megkezdődik a Modern falvak program végrehajtása is – jelentette be a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

 • Rosszul használják a parkolókat a Ligetsoron

  Rosszul használják a parkolókat a Ligetsoron

  Egy év után befejeződött a Ligetsor felújítása. Az útszakaszon a teljes pályaszerkezetet cserélni kellett, az út alatt fekvő hatalmas, közel száz éves víznyomócsővel együtt.

 • Nagy értékek a kiskertekben

  Nagy értékek a kiskertekben

  Gyümölcstermesztés iránt érdeklődőknek tartottak nyílt napot a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetében, Érden, az Elvira majorban.