EUR: 311,28 Ft
CHF: 265,28 Ft
2018. március 19., hétfő
József, Bánk

Egyéb Ózd

November végén is terem vargánya!

Szinte hihetetlennek tűnik, hogy november vége felé vargánya-, népies nevén tinóragombát áruljanak az ózdi piacon. A ritkaságból négy darabot ezer forintért kínáltak.

Farkaslyuk község alpolgármestere nem nyugodott bele, hogy elmaradt az őszi tinóraszezon. A nyári vargánya idén hamar lefutott, mintegy három hétig nagy tételben lehetett gyűjteni, de mivel eléggé kukacos volt, csak 400 forintért vette át kilóját a felvásárló. Az őszi vargányára hiába vártak, mert nem termett. Összességében sem zárnak jó évet a gombagyűjtők, kevés volt a termés.


Harkály Aladár a járással együtt tanulta a gombafajták felismerését, hiszen a szülei már egész kicsi korában kivitték az erdőbe gombászni. Később bányász lett, de a gombaszedésre mindig szakított időt, hét éve pedig levizsgázott, és már gombaszakértőként ő is felvásárolja a termést. Tudja jól, hogy gomba szinte mindig van, csak meg kell találni. Ezért elment a Mátráig, mivel Parádfürdő környékén késő ősszel is szedett már tinórát.

Kapcsolódó Cikkek

  • Francia rekorder darab a csabai színpadon

    Francia rekorder darab a csabai színpadon

    Igazi világsiker premierjére készül a Békéscsabai Jókai Színház társulata. Bár a darabot csak április 6-tól láthatja a közönség, Seregi Zoltán színházigazgató már az évad kezdetekor ezt az előadást jelölte meg a talán legjobban várt alkotásként.

  • Kisdiákok nagy szavalása

    Kisdiákok nagy szavalása

    Harmincöt gyermek mérettette meg magát a kistérségi versmondóversenyen, amelyet már több éve a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola szervez meg.