EUR: 323,05 Ft
CHF: 275,98 Ft
2018. július 16., hétfő
Valter

Belföld

Párttá alakult volna a neonáci MNA

A bőnyi rendőrgyilkosság óta a hatóságok három akciót is tartottak: több városban, tucatnyi helyszínen csaptak le a neonáci Magyar Nemzeti Arcvonalhoz (MNA) köthető személyekre. A Lokálnak az egyik szabadlábon védekező volt MNA-tag nyilatkozott.

Fegyvereket, lőszereket, robbanóeszközöket és mérget is lefoglaltak a rendőrök azokban az akciókban, amelyeket október 27-e óta tartottak a neonáci Magyar Nemzeti Arcvonal (MNA) ügyében folytatott nyomozás során. A szervezet alapítója, a 76 éves Gy. István tűzpárbajban lőtte agyon Pálvölgyi Pétert, a hozzá házkutatásra és fegyverek lefoglalására érkező nyomozók egyikét.
gy

gy

Ezután került célkeresztbe a szélsőséges szervezet, amely katonai kiképzőtáborokat tartott, rendezvényein pedig rendszeresen a „mártír Szálasiról” és „a fehér faj dicsőségéről” szónokolnak. A szervezetnek egyébként számos jobbikos kötődése van, ami nem is csoda.
– A cél az volt, hogy párttá alakuljunk, és a Jobbik szavazótáborának nagy részét magunk mellé állítsuk – kezdte informátorunk, aki azt is elárulta, hogy a rendőrgyilkos Gy. István egy belső konfliktus miatt elvesztette a vezetőség bizalmát, ezért kizárták. – Pénzügyi sumákságok derültek ki, amelyekben felmerült az ő és a családja érintettsége. Ezért történt a szakadás, ami lényegében a széthulláshoz vezetett – mesélte a szervezet korábbi tagja.
Azt is elmondta, hogy a rendőrség először az MNA katonai vezetőit gyűjtötte be, majd a második körben a politikai vezetőket vitték el. A férfi mesélt a szervezet működéséről is.
bony-MNA-TEK-rendorgyilkos-police3
– A szervezeten belül több katonai felkészítőtábor volt, én magam is részt vettem ezekben. Itt nem támadásokra vagy közösség elleni erőszakra buzdítottunk, az ifjúság hazafias nevelését tartottuk szem előtt – mesélte. A hatóságok másként látják: szerintük az MNA tagjai egyes nemzeti, faji, vallási csoportok tagjai elleni erőszakos fellépésre buzdítanak, az eddig letartóztatottak elleni gyanúsítás pedig a közösség tagjai elleni izgatástól a lőfegyverrel és robbanóeszközökkel való visszaélésig terjed.
Informátorunk szerint az MNA ma már nem aktív, ezért is lepte meg a (volt) tagokat az erélyes rendőri fellépés.

Kapcsolódó Cikkek