EUR: 308,60 Ft
CHF: 267,53 Ft
2017. szeptember 21., csütörtök
Máté, Mirella

Extra

Börtönbe akarták zárni Varga Miklóst

Nem mindennapi kalandban volt része évtizedekkel ezelőtt Varga Miklósnak. A neves zenészt szibériai börtönnel és kiutasítással is megfenyegette a KGB egy 80-as évekbeli turnéjuk során. Mint kiderült, a bűnük annyi volt, hogy zenésztársaival kissé hangosan ünnepelték meg Miklós születésnapját egy helyi szállodában.

Varga Miklós (Fotó: Máté Krisztián)

Varga Miklós /Fotó: Máté Krisztián

Egy igazi rockernek meghökkentő sztorikból áll az élete. Nincs ez másképp Varga Miklóssal sem, aki december harmadikán egy nagyszabású koncerttel ünnepli meg a hatvanadik születésnapját és zenészmunkásságának negyvenedik évfordulóját a SYMA Csarnokban.

A sok-sok meglepetést és sztárvendégeket tartogató koncert apropóján Varga egy meghökkentő emléket idézett fel a Lokálnak azokról az időkről, amikor az egykori Szovjetunióba jártak koncertezni.

 

– A 80-as években egy több mint háromhetes turnét szerveztek nekünk a Szovjetunióba. Tudni kell, hogy a mai Oroszország akkoriban nagyon le volt pusztulva, a legjobb szállodák is rettenetes állapotban voltak. Egy jónak számító helyen sokszor még meleg víz sem volt. Pont a kintlétünkre esett a születésnapom, és sikerült egy kis alkoholt szereznünk, ami a Gorbacsov-éra alatt nem volt egyszerű. Este kicsit emelkedettebb hangulatban ünnepeltünk a zenésztársaimmal, amikor berontott az emelet nyugalmát őrző gyezsurnaja, akit felügyelőnek, megfigyelőnek nevezhetnénk. Ordított velünk, hogy azonnal hagyjuk abba. A harmadik üvöltésére az egyik zenekartag hozzávágott egy cipőt, és követeltük, hogy hagyja el a szobánkat. Másnap reggel a turnémenedzser kétségbeesve rohant hozzánk, hogy ez a nő feljelentett minket a KGB-nél. Normál esetben mehettünk volna egy szibériai börtönbe, de az ismertségünkre való tekintettel „csak” azonnal el kellett hagynunk a Szovjetuniót. A turnéból viszont még közel húsz nap volt hátra, így végül rengeteg ajándékkal sikerült megbékítenünk a hölgyet, és koncertezhettünk tovább – mesélte Miklós, aki Európa című dalára a legbüszkébb.

Szent Korona - Varga Miklós és lánya

Szent Korona – Varga Miklós és lánya

– Akkoriban hatalmas sikert aratott, és a mai napig a jövedelmem legnagyobb része ennek a dalnak köszönhető, annak ellenére, hogy már többször is ellopták, és ezzel millióktól fosztottak meg. Egy szovjet zenekar vezetője az engedélyem nélkül feldolgozta, több millió példányt adott el belőle, majd amerikai szerződést kapott. Egy svájci énekes szintén ellopta a dalt. Hetekig vezette a svájci slágerlistát, de peche volt, mert bécsi zenész barátaim felhívták a figyelmemet a turpisságra. Bevallotta a csalást, és több tízezer svájci frankot utalt át, ami a nyolcvanas években hatalmas összegnek számított.

Kapcsolódó Cikkek

 • Titokban mondta ki az igent Rúzsa Magdi

  Titokban mondta ki az igent Rúzsa Magdi

  A Mátyás-templomban mondta ki a boldogító igent Rúzsa Magdi múlt szombaton. Az énekesnő és férje, Vilmos a legnagyobb titokban és biztonsági intézkedések közepette tartották meg az esküvőt, melyre csak a család és a közeli barátok voltak hivatalosak.

 • Felmondott! Előremenekült Demcsák Zsuzsa

  Felmondott! Előremenekült Demcsák Zsuzsa

  Negatív rekordokat döntött rövid ATV-s pályafutásával Demcsák Zsuzsa. Szerdán, végül elébe ment kirúgásának és egy rövid tárgyalást követően, közös megegyezéssel mondott búcsút egymásnak a csatorna és a műsorvezető.

 • Harsányi Levente: Apu a halála után is velem van

  Harsányi Levente: Apu a halála után is velem van

  Mai napig szenved édesapja hiányától Harsányi Levi, aki a veszteség ellenére azt érzi, ma is jelen van az életében imádott apukája, aki most igazán büszke lehet odafenn, ugyanis a tévés a napokban egy rákosbeteg kisfiú életén segített.