2017. december 16., szombat
Etelka, Aletta

Egyéb Nagykanizsa

Reformáció 500: programok az egység jegyében

Kiállításokat, koncerteket, előadásokat, fesztivált, sőt katolikusokkal közös rendezvényeket is terveznek a reformáció emlékévében a kanizsai protestáns gyülekezetek.

Mint Makoviczky Gyula evangélikus lelkész a Lokál Extrának elmondta, nemzetközi szinten talán sohasem látott protestáns összefogással ünneplik az egyházmegújítás 500 éves évfordulóját, amibe bekapcsolódnak a katolikusok is. Kiemelte, Ferenc pápa a közelmúltban hatalmas lépéseket tett a közeledés útján, amire a protestáns felekezetek is nyitottak, és ez a szellemiség jellemzi majd a hazai és a kanizsai ünnepi évet is.


A város református és evangélikus lelkésze már egyeztetett a tervezett programokról, és megkeresték Dénes Sándor polgármestert is, hogy a rendezvénysorozat egyes elemei bekerülhessenek a városi rendezvénynaptárba. – Szeretnénk például koncert- és előadás-sorozatot, utcafesztivált, de ezek túlmutatnak a gyülekezeti költségvetésen, ezért pályázni fogunk az emlékbizottságnál, illetve segítséget kérünk az önkormányzattól, hogy a város közössége méltóképpen ünnepelhessen – fogalmazott Makoviczky Gyula.

Makoviczky Gyula: Már megkerestük a polgármestert is (Fotó: Magyarországi Evangélikus Egyház)

Makoviczky Gyula méltó ünneplést tervez(Fotó: Magyarországi Evangélikus Egyház)

– Elhoznánk Kanizsára és kiállítanánk az Erzsébet téren azt a három méter magas könyvet, amely a reformációról szól, és arra buzdítjuk az iskolákat, hogy induljanak azon a televíziós vetélkedőn, amelynek döntőjét – a megyei és regionális megmérettetések után – Gundel Takács Gábor vezeti. Szóval közös ünneplést tervezünk, minél nagyobb körben, protestánsokkal, katolikusokkal és az egész várossal.


Hella Ferenc református lelkész hozzátette, a hagyományos, Kanizsai esték című sorozatot jövőre a reformációnak szentelik, olyan előadásokkal, amelyek például az egyházmegújítás történelemre, irodalomra, képzőművészetre gyakorolt hatását mutatják be. Szóba került egy képeslap-kiállítás lehetősége is, illetve nyáron zenés és irodalmi esteket szerveznének, amelyek nyitottak lesznek minden érdeklődő számára. – Jövőre is lesz imaséta-zarándoklat, amit az egység és az ökumené jegyében tervezünk katolikus és evangélikus testvéreinkkel, illetve minden jó szándékú emberrel, felekezeti hovatartozás nélkül – folytatta a lelkipásztor. – Szeretnénk, ha ismét eljönne Nagykanizsára Rákász Gergely orgonaművész, akinek van egy kifejezetten a reformációhoz kapcsolódó, képeket is felvonultató koncertprogramja.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.