EUR: 323,05 Ft
CHF: 275,98 Ft
2018. július 16., hétfő
Valter

Egyéb Nagykanizsa

Reformáció 500: programok az egység jegyében

Kiállításokat, koncerteket, előadásokat, fesztivált, sőt katolikusokkal közös rendezvényeket is terveznek a reformáció emlékévében a kanizsai protestáns gyülekezetek.

Mint Makoviczky Gyula evangélikus lelkész a Lokál Extrának elmondta, nemzetközi szinten talán sohasem látott protestáns összefogással ünneplik az egyházmegújítás 500 éves évfordulóját, amibe bekapcsolódnak a katolikusok is. Kiemelte, Ferenc pápa a közelmúltban hatalmas lépéseket tett a közeledés útján, amire a protestáns felekezetek is nyitottak, és ez a szellemiség jellemzi majd a hazai és a kanizsai ünnepi évet is.


A város református és evangélikus lelkésze már egyeztetett a tervezett programokról, és megkeresték Dénes Sándor polgármestert is, hogy a rendezvénysorozat egyes elemei bekerülhessenek a városi rendezvénynaptárba. – Szeretnénk például koncert- és előadás-sorozatot, utcafesztivált, de ezek túlmutatnak a gyülekezeti költségvetésen, ezért pályázni fogunk az emlékbizottságnál, illetve segítséget kérünk az önkormányzattól, hogy a város közössége méltóképpen ünnepelhessen – fogalmazott Makoviczky Gyula.

Makoviczky Gyula: Már megkerestük a polgármestert is (Fotó: Magyarországi Evangélikus Egyház)

Makoviczky Gyula méltó ünneplést tervez(Fotó: Magyarországi Evangélikus Egyház)

– Elhoznánk Kanizsára és kiállítanánk az Erzsébet téren azt a három méter magas könyvet, amely a reformációról szól, és arra buzdítjuk az iskolákat, hogy induljanak azon a televíziós vetélkedőn, amelynek döntőjét – a megyei és regionális megmérettetések után – Gundel Takács Gábor vezeti. Szóval közös ünneplést tervezünk, minél nagyobb körben, protestánsokkal, katolikusokkal és az egész várossal.


Hella Ferenc református lelkész hozzátette, a hagyományos, Kanizsai esték című sorozatot jövőre a reformációnak szentelik, olyan előadásokkal, amelyek például az egyházmegújítás történelemre, irodalomra, képzőművészetre gyakorolt hatását mutatják be. Szóba került egy képeslap-kiállítás lehetősége is, illetve nyáron zenés és irodalmi esteket szerveznének, amelyek nyitottak lesznek minden érdeklődő számára. – Jövőre is lesz imaséta-zarándoklat, amit az egység és az ökumené jegyében tervezünk katolikus és evangélikus testvéreinkkel, illetve minden jó szándékú emberrel, felekezeti hovatartozás nélkül – folytatta a lelkipásztor. – Szeretnénk, ha ismét eljönne Nagykanizsára Rákász Gergely orgonaművész, akinek van egy kifejezetten a reformációhoz kapcsolódó, képeket is felvonultató koncertprogramja.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Rosszul használják a parkolókat a Ligetsoron

  Rosszul használják a parkolókat a Ligetsoron

  Egy év után befejeződött a Ligetsor felújítása. Az útszakaszon a teljes pályaszerkezetet cserélni kellett, az út alatt fekvő hatalmas, közel száz éves víznyomócsővel együtt.

 • Nagy értékek a kiskertekben

  Nagy értékek a kiskertekben

  Gyümölcstermesztés iránt érdeklődőknek tartottak nyílt napot a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetében, Érden, az Elvira majorban.

 • Két napig szólt az opera Perkupán

  Két napig szólt az opera Perkupán

  Egy elszármazott művész lokálpatriótaként segítette faluját abban, hogy nem mindennapi kulturális eseménnyel hívják fel a figyelmet a településre.