EUR: 311,28 Ft
CHF: 265,28 Ft
2018. március 19., hétfő
József, Bánk

Külföld

Rengeteg halott egy kaliforniai technopartin

Harmincra emelkedett a kaliforniai Oaklandben egy technopartin keletkezett tűz halálos áldozatainak száma – jelentették be vasárnap a helyi hatóságok.

Szombatra virradóra egy művésztelepként működő raktárépületében keletkezett tűz, amelyben sokan életüket vesztették vagy eltűntek. Rögtön a baleset után még csak kilenc ember halálát és mintegy huszonötnek az eltűnését tudták megerősíteni, vasárnap már huszonnégy halottról érkeztek a jelentések, később pedig Ray Kelly őrmester, Alameda megyei seriff már arról tájékoztatta a hírközlő eszközöket, hogy addig harminc holttestet találtak. A San Fransicó-i öböl körzetéhez tartozó város hatóságai ugyanakkor arra is számítanak, hogy a halálos áldozatok száma akár negyvenre is emelkedhet.


A túlélők elmondása szerint 50-100 ember tartózkodhatott az épületben, amikor a lángok helyi idő szerint péntek éjjel fél 12-kor (közép-európai idő szerint szombat reggel fél 9-kor) felcsaptak. A seriff szerint az összejövetel résztvevőinek többsége a húszas-harmincas korosztályból került ki. A seriff azt is megjegyezte, hogy az eltűntként számon tartott fiatalok közül néhányan külföldiek voltak.

A tűz keletkezésének okát vasárnap sem sikerült még megállapítani. Az egykori raktárépület néhány művészeti stúdió között volt megosztva, s tele volt zsúfolva bútorokkal, próbababákkal, lámpákkal és más tárgyakkal. Az épületnek nem volt világos menekülő útvonala, s az egyetlen út, amelyen el lehetett volna hagyni az emeleti szintet, egy raklapokból ácsolt lépcsőház volt.

Kapcsolódó Cikkek