2018. március 23., péntek
Emőke

Egyéb Szekszárd

Rengeteget tett Szekszárdért, a megyéért dr. Boda Vilmos

Az alsóvárosi temetőben és a szekszárdi tűzoltóságon kialakított emlékhelyen is emléktáblát avattak az elmúlt héten dr. Boda Vilmos tiszteletére, aki megalapozta a megyeszékhely tűzvédelmét és emellett igen jelentős szerepet játszott a megye közéletében.

Dr. Boda Vilmos Forrás: keptar.oszk.hu

Dr. Boda Vilmos
Forrás: keptar.oszk.hu

– Dr. Boda Vilmos aktív, kezdeményező ember volt, terveitől nem lehetett eltántorítani – méltatta a néhai parancsnokot dr. Balázs Gábor, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a tűzoltóemlékhelyen tartott ünnepségen. A száz éve elhunyt dr. Boda Vilmos nevét 2001 óta viseli a szekszárdi tűzoltólaktanya, illetve róla nevezték el a tavaly átadott tűzoltóemlékhelyet is. Itt leplezték le emléktábláját, és az alsóvárosi temetőben lévő sírjánál is táblát helyeztek el, ahol sokáig nem volt feltüntetve a neve.


Dr. Boda Vilmos 1873-ban, az országban ötödikként alakította meg Szekszárdon a Szegzárdi Önkéntes Tornász és Tűzoltó Egyletet, melynek aztán több mint negyven éven át parancsnoka volt, majd amikor visszavonult, örökös elnöknek és főparancsnoknak választották. A közéletben is számos érdemet szerzett, több mint húsz éven keresztül országgyűlési képviselő volt, és rengeteget tett a megye és a megyeszékhely fejlődéséért.

A Tolna megyei települések önkéntes tűzoltó egyesületeinek érdekvédelmét szolgálta az általa szervezett és alapított Tolna Megyei Tűzoltószövetség. Tolna Megyei Közlöny címmel 1873-ban ő alapította a megyében az első újságot, alapítója volt a Szegzárdi Dalárdának, Casinónak és a Népbanknak, majd elnöke is volt ezeknek a szervezeteknek. Sokat tett a főgimnázium, a polgári fiúiskola és a lányiskola megteremtéséért. Elévülhetetlen érdemei vannak a sétatér, a közfürdő, a Garay-szobor, a vasút és a Bátaszék–Baja Duna-híd megvalósításában.


Dr. Boda Vilmos 1916 augusztusában hunyt el, az egykori feljegyzések szerint ezrek kísérték el utolsó útjára.

Kapcsolódó Cikkek

 • Világrekordért emeltek

  Világrekordért emeltek

  Debrecenben már advent idején elkezdődött a családok éve. Ebben az időszakban a programok elsősorban a családokat szólították meg, de a rendezőelv továbbra is ez maradt – hangsúlyozta Széles Diána alpolgármester.

 • Szakmák sztárjai versenyeznek

  Szakmák sztárjai versenyeznek

  A Dunaferr középiskola hat diákja, valamint a Lorántffy egy tanulója jutott be a Szakma Sztár Fesztivál verseny idei döntőjébe. Az előválogatók után a Dunaferrből az épület- és szerkezetlakatos, hegesztő, ipari gépész és karosszérialakatos szakok képviselői, a Lorántffyból pedig egy leendő fodrász jutott a fináléba.

 • Kőbánya hajóra szállt

  Kőbánya hajóra szállt

  Az eredetileg kőszállítóként is funkcionáló A38 hajó régóta az igényes zenét preferálók kedvelt helye.