EUR: 325,79 Ft
CHF: 280,03 Ft
2018. július 23., hétfő
Lenke

Egyéb Szekszárd

Rengeteget tett Szekszárdért, a megyéért dr. Boda Vilmos

Az alsóvárosi temetőben és a szekszárdi tűzoltóságon kialakított emlékhelyen is emléktáblát avattak az elmúlt héten dr. Boda Vilmos tiszteletére, aki megalapozta a megyeszékhely tűzvédelmét és emellett igen jelentős szerepet játszott a megye közéletében.

Dr. Boda Vilmos Forrás: keptar.oszk.hu

Dr. Boda Vilmos
Forrás: keptar.oszk.hu

– Dr. Boda Vilmos aktív, kezdeményező ember volt, terveitől nem lehetett eltántorítani – méltatta a néhai parancsnokot dr. Balázs Gábor, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a tűzoltóemlékhelyen tartott ünnepségen. A száz éve elhunyt dr. Boda Vilmos nevét 2001 óta viseli a szekszárdi tűzoltólaktanya, illetve róla nevezték el a tavaly átadott tűzoltóemlékhelyet is. Itt leplezték le emléktábláját, és az alsóvárosi temetőben lévő sírjánál is táblát helyeztek el, ahol sokáig nem volt feltüntetve a neve.


Dr. Boda Vilmos 1873-ban, az országban ötödikként alakította meg Szekszárdon a Szegzárdi Önkéntes Tornász és Tűzoltó Egyletet, melynek aztán több mint negyven éven át parancsnoka volt, majd amikor visszavonult, örökös elnöknek és főparancsnoknak választották. A közéletben is számos érdemet szerzett, több mint húsz éven keresztül országgyűlési képviselő volt, és rengeteget tett a megye és a megyeszékhely fejlődéséért.

A Tolna megyei települések önkéntes tűzoltó egyesületeinek érdekvédelmét szolgálta az általa szervezett és alapított Tolna Megyei Tűzoltószövetség. Tolna Megyei Közlöny címmel 1873-ban ő alapította a megyében az első újságot, alapítója volt a Szegzárdi Dalárdának, Casinónak és a Népbanknak, majd elnöke is volt ezeknek a szervezeteknek. Sokat tett a főgimnázium, a polgári fiúiskola és a lányiskola megteremtéséért. Elévülhetetlen érdemei vannak a sétatér, a közfürdő, a Garay-szobor, a vasút és a Bátaszék–Baja Duna-híd megvalósításában.


Dr. Boda Vilmos 1916 augusztusában hunyt el, az egykori feljegyzések szerint ezrek kísérték el utolsó útjára.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.