EUR: 312,95 Ft
CHF: 267,50 Ft
2018. március 24., szombat
Gábor, Karina

Külföld

Roman Polanski megúszhatja: mégsem adják ki az Egyesült Államoknak

A lengyel legfelsőbb bíróság kedden megerősítette azt a korábbi ítéletet, amely szerint Lengyelország nem adja ki Roman Polanski Oscar-díjas filmrendezőt az Egyesült Államoknak, ahol évtizedek óta körözik egy kiskorú megerőszakolása miatt.

Krakkó, 2015. január 15. Roman Polanski lengyel rendező sajtóértekezletet tart Krakkóban 2015. január 15-én. Az előző nap a krakkói ügyészség meghallgatta Polanskit azzal kapcsolatban, hogy az amerikai hatóságok a kiadátását kérték. Az Egyesült Államokban a rendezőt szexuális bűncselekmény vádjával húszévi börtönre ítélték 1978-ban, de az ítélethirdetés előtt megszökött. (MTI/EPA/Stanislaw Rozpedzik)

/Fotó: MTI/EPA/Stanislaw Rozpedzik

A döntést azzal indokolták, hogy a kiadatás “jogilag megengedhetetlen”, az ezt megtagadó bíróság pedig “nem követett el semmiféle kirívó jogi hibát”.


A varsói székhelyű legfelsőbb bíróság a krakkói bíróság tavaly októberben hozott döntését erősítette meg, miután az ellen májusban a lengyel főügyészség fellebbezett.

Polanski ellen az Egyesült Államokban 1977 óta van érvényben elfogatóparancs. A Los Angeles-i ügyészség 2015 januárjában fordult újabb kérelemmel Lengyelországhoz Polanski kiadatása érdekében. Lengyelország 2010-ben egyszer már elutasította a kiadatási kérelmet, akkor a bűnügy elévülésére hivatkozott.


A krakkói bíróság tavaly októberben felidézte, hogy Polanski annak idején vádalkut kötött egy amerikai bírósággal, melynek alapján bűnösnek vallotta magát egy akkor kiskorú lány megerőszakolásában és 42 napos börtönbüntetését is letöltötte.

A lengyel sajtókommentárok rámutatnak: a filmrendező ezzel eleget tett a megállapodásnak, de szabadlábra helyezése után, a bírósági ítélet előtt elhagyta az Egyesült Államokat, mert attól tartott, hogy a bíró nem tartja be a vádalkut.

A krakkói bírósági ítélete után a lengyel főügyészség tavaly novemberben azt közölte: nem nyújt be fellebbezést. Az abban a hónapban hivatalba lépett konzervatív kormány igazságügy-minisztere, Zbigniew Ziobro – aki egyben főügyész is – ugyanakkor májusban mégis fellebbezett.

A lépést a főügyészség azzal indokolta, hogy a krakkói bíróság megsértette a kiadatásokról szóló lengyel-amerikai egyezményt, egyoldalúan értékelte ki a bizonyítékokat és “hibásan úgy ítélte meg, hogy a vádlott kiadatásának az az akadálya, hogy a neki tulajdonított bűntettek Lengyelországban elévültek volna, hiszen az Egyesült Államokban ezek nem évültek el”.

Ziobro úgy értékelte nyilatkozataiban: Polanskit nem lehet felmenteni csak azért, mert közismert.

Polanski egyik lengyel ügyvédje, Jan Olszewski a tárgyalások során többek között azzal érvelt, hogy maga az áldozat megbocsátott a filmrendezőnek és évek óta az ügy megsemmisítését kéri.

A rendező mozgását az Interpol 188 országban érvényes körözése korlátozza, mivel azonban csak Lengyelországban, Franciaországban és Svájcban tartózkodik, eddig elkerülte a kiadatást.

A szülőhazájában is népszerű filmrendező Franciaországban él, de Krakkóban is van lakása. Legújabb két filmjét Franciaországban forgatja, bár eredetileg Varsóban is tervezett felvételeket. Tervein éppen a kedden elutasított fellebbezés miatt módosított.

A legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat – melyet az amerikai elfogatóparancs miatt nem vett át személyesen – 2002-ben nyerte el A zongorista című filmjéért. A díjra korábban kétszer is jelölték, először a Kínai negyed (1974), majd a Tess című alkotásáért (1979). Lengyelországban legutóbb májusban tüntették ki, a Lengyel Filmalkotók Társasága díját kapta, melyet a lengyel filmművészet jó hírnevének külföldi terjesztéséért ítélnek oda.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ezek nyitnak kaput a rákos sejteknek

  Ezek nyitnak kaput a rákos sejteknek

  A véredényeken keresztül jutnak a rákos sejtek a nyirokcsomókból a vérrendszerbe, ezáltal terjednek el gyorsan a testben – állapították meg osztrák kutatók a Science című szaklapban megjelent tanulmányukban.

 • Margot Robbie Shakespeare-sorozaton dolgozik

  Margot Robbie Shakespeare-sorozaton dolgozik

  Margot Robbie, az Én Tonya Oscar-jelölt színésznője tízrészes Shakespeare-filmsorozaton dolgozik. Az ausztrál produkció női filmes alkotókkal, női szempontból, kortárs környezetbe helyezve adaptálja Shakespeare ismert drámáit – ismertette a deadline.