2018. február 23., péntek
Alfréd

Egyéb Szombathely

Senkit nem hagynak az út szélén

Szombathelyen egyetlen fedél nélkül élőnek sem kell az éjszakát az utcán töltenie. A szakemberek felkészültek a téli krízisidőszakra: a nappali melegedőben étkezési és tisztálkodási lehetőséget biztosítanak a rászorulóknak, az éjjeli menedékhely férőhelyeinek számát pedig szükség esetén megnövelik.

Tartós élelmiszerrel, pokrócokkal, gyógyszerekkel felszerelve két autóban négy szakember járja a várost hétköznap reggel 6-tól 22 óráig, hétvégén 18-tól 22 óráig. Az utcai szociális szolgálat célja, hogy a hajléktalanokat napi rendszerességgel felkeresse, gondozza. A szolgálat munkatársai igyekeznek mindenkit a szállóra vinni, de mindig vannak 20-30-an, akik a legnagyobb hidegben sem akarnak az éjjeli menedékhelyre menni.


Fotó: CSG

Szabó Tibor, az utcai szociális szolgálat koordinátora Fotó: CSG

– Alkalmazkodási nehézség, az autonómiára való törekvés jellemző rájuk. Az utcai munkások nap mint nap felajánlják az intézmény szolgáltatásait, hétvégén és ünnepnapokon is meglátogatják őket. Az elmúlt évtizedekre visszatekintve elmondható, hogy a hideg időjárás miatt egyetlen ember sem fagyott meg közterületen – mondta a Lokál Extrának dr. Horváthné Németh Klára, a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A Zanati úti telephelyen a nappali melegedőben napi egyszeri meleg ebéddel, este hideg vacsorával, tisztálkodási, mosási lehetőséggel várják a rászorulókat, de ha kell, az elveszett okmányok pótlásában vagy az egészségügyi intézményekbe való eljutásban is segítenek a szolgálat munkatársai.


Fotó: CSG

Horváth Ernő (középen) átveszi a meleg ételt a nappali melegedőben Fotó: CSG

A 25 fős éjjeli menedékhelyről férőhelyhiány miatt senkit nem küldenek el, szükség esetén plusz fekhelyeket alakítanak ki. Aki ide betér, az hideg  vacsorát kap, tisztálkodhat és moshat is. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a leghidegebb éjszakákat hatvanan vészelik itt át.

A szolgálat az április 30-ig tartó krízisidőszakban zöldszámot működtet: a 06-80/205-165-ös, nonstop működő telefonszámra várják az állampolgári bejelentéseket azokról a hajléktalanokról, akiknek egészsége, élete a hideg miatt veszélyben lehet.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Sminkbemutató szép lányokkal

  Sminkbemutató szép lányokkal

  Ahogy arra számítani is lehetett, a jelentős szakmai és közönségvisszhangot keltett, nemrég lezajlott, érdi rendezésű Pest Megye Szépe verseny döntőjében szereplő hölgyek sorra kapják a felkéréseket a szépségipar különféle területeiről.

 • A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette a világ első barlangrajzait – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, amely elsőként talált meggyőző bizonyítékot arra, hogy a neandervölgyieknek a Homo sapienshez hasonló művészi érzékük lehetett.

 • Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Az Európai Unió tengeri határát ugyanúgy meg kell védeni, mint ahogy Magyarország is képes volt arra, hogy megvédje az EU külső, szárazföldi határát – mondta el telefonon az MTI-nek pénteken Máltáról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.