2018. július 22., vasárnap
Magdolna

Egyéb Dunaújváros

Soma elárulta a tökéletes halászlé titkát

Somogyi András valóban kifogyhatatlan, ha halról, ízekről, illatokról, ünnepről van szó. Sokak Somája úgy véli, hogy aki eddig nem szerette a halat, most egészen biztosan megkívánja.

A Kiskohász étterem tulajdonosa, Horváth Attila egy üveg borral köszöntötte András-napon Somát (Somogyi András), akivel azonnal közös nevezőt találtak a gasztronómia témájában éppúgy, mint a masszázzsal kapcsolatban.


Attila meg is jegyzi: – Amikor nála vagyok, és a focisérülésemet kezeli, azonnal a főzésre terelődik a szó. Mindig kapok tőle ötleteket. Mindenki tud egy beszélgetésből meríteni. Egy halászléfőző-verseny nyertesétől pedig egyáltalán nem szégyen! Nagyon jó ötleteket mond, amikor beszélgetünk.

Horváth Attila a Kiskohász étterem tulajdonosa névnapján köszöntötte Somogyi Andrást Fotó: Lokál

Horváth Attila a Kiskohász étterem tulajdonosa névnapján köszöntötte Somogyi Andrást Fotó: Lokál

A harcsapörkölt az örök kedvenc


– Imádjuk a halat! Horgásztam is korábban, ám abban az időben meguntam, hogy akkora szemetet, rombolást hagynak maguk után emberek a vízparton. Aztán ez mára változni látszik. A tiszai halászlét alaplevesen készítik, lepasszírozzák, sűrítik, majd abból készül az étel.

Somogyi András tudja mi a jó halászlé titka Fotó: Lokál

Somogyi András tudja mi a jó halászlé titka
Fotó: Lokál

A dunai ezzel szemben – lásd a bajait – „mindent bele egyszerre”, tésztával főzik, a halat pedig a leves elkészülte után kiszedik és külön eszik. Nagyon adok a halra: ne legyen zsíros, igazi, természetes, jó ízű kell legyen. A másik fontos összetevő a hagyma, ha lehet makói, illetve a paprika. Őrölt pirospaprikában a hartaira esküszöm, mert az zsírosabb, jobb minőségű – fejtette ki a jó halászlé titkát Soma.

András kedvenc halétele a harcsapörkölt, de a halászlét is imádja, vegyes harcsából elkészítve.

– A legfinomabb hal, amit eddig ettem, az a szibériai tok. A viza húsa pedig tökéletes, amit Akasztón tenyésztenek frenetikus ízű. Manapság már több halat eszünk, mint korábban. Ez a filézésnek is köszönhető, így a gyerekek is szívesebben fogyasztják. Karácsonykor a vegyes halászlé visz mindent, de a rántott kárász is elfér az ünnepi asztalon – vélekedik Soma.

Beteg édesapja miatt kezdte a masszázst

A masszázzsal agyvérzéses édesapjának már kisgyerekként segítette a hétköznapjait.

– Nem tudatosan kezdtem vele foglalkozni, csak rávitt a kényszer. Aztán ahogy az iskolában már komolyan tanultam, egyre inkább magaménak éreztem ezt a szakmát. Nem is tudom különválasztani az életemtől, mintha mindig ezt csináltam volna. Nagyon sokáig a vasműnek dolgoztam, aztán egyre több sportoló kezdett hozzám járni, míg egy sportegyesület válaszút elé állított. Így végül csak a sport maradt. Michelisz Norbit is én kezeltem, nagyon büszke vagyok rá!

Lakhelyét, Kulcsot leginkább a csend és a nyugalom miatt szereti.

– Elkerülöm azokat a zajokat, hatásokat, amelyek korábban értek, időskoromban itt tudok kibontakozni. Madaraim vannak, magam épített tavacska dunai hallal, meg aranyhalakkal, és persze a pulim meg a komondorom. A levegőt pedig harapni lehet, tökéletes!

Pálinkás István

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.