EUR: 312,18 Ft
CHF: 267,08 Ft
2018. március 22., csütörtök
Beáta, Izolda, Lea

Egyéb Dunaújváros

Soma elárulta a tökéletes halászlé titkát

Somogyi András valóban kifogyhatatlan, ha halról, ízekről, illatokról, ünnepről van szó. Sokak Somája úgy véli, hogy aki eddig nem szerette a halat, most egészen biztosan megkívánja.

A Kiskohász étterem tulajdonosa, Horváth Attila egy üveg borral köszöntötte András-napon Somát (Somogyi András), akivel azonnal közös nevezőt találtak a gasztronómia témájában éppúgy, mint a masszázzsal kapcsolatban.


Attila meg is jegyzi: – Amikor nála vagyok, és a focisérülésemet kezeli, azonnal a főzésre terelődik a szó. Mindig kapok tőle ötleteket. Mindenki tud egy beszélgetésből meríteni. Egy halászléfőző-verseny nyertesétől pedig egyáltalán nem szégyen! Nagyon jó ötleteket mond, amikor beszélgetünk.

Horváth Attila a Kiskohász étterem tulajdonosa névnapján köszöntötte Somogyi Andrást Fotó: Lokál

Horváth Attila a Kiskohász étterem tulajdonosa névnapján köszöntötte Somogyi Andrást Fotó: Lokál

A harcsapörkölt az örök kedvenc


– Imádjuk a halat! Horgásztam is korábban, ám abban az időben meguntam, hogy akkora szemetet, rombolást hagynak maguk után emberek a vízparton. Aztán ez mára változni látszik. A tiszai halászlét alaplevesen készítik, lepasszírozzák, sűrítik, majd abból készül az étel.

Somogyi András tudja mi a jó halászlé titka Fotó: Lokál

Somogyi András tudja mi a jó halászlé titka
Fotó: Lokál

A dunai ezzel szemben – lásd a bajait – „mindent bele egyszerre”, tésztával főzik, a halat pedig a leves elkészülte után kiszedik és külön eszik. Nagyon adok a halra: ne legyen zsíros, igazi, természetes, jó ízű kell legyen. A másik fontos összetevő a hagyma, ha lehet makói, illetve a paprika. Őrölt pirospaprikában a hartaira esküszöm, mert az zsírosabb, jobb minőségű – fejtette ki a jó halászlé titkát Soma.

András kedvenc halétele a harcsapörkölt, de a halászlét is imádja, vegyes harcsából elkészítve.

– A legfinomabb hal, amit eddig ettem, az a szibériai tok. A viza húsa pedig tökéletes, amit Akasztón tenyésztenek frenetikus ízű. Manapság már több halat eszünk, mint korábban. Ez a filézésnek is köszönhető, így a gyerekek is szívesebben fogyasztják. Karácsonykor a vegyes halászlé visz mindent, de a rántott kárász is elfér az ünnepi asztalon – vélekedik Soma.

Beteg édesapja miatt kezdte a masszázst

A masszázzsal agyvérzéses édesapjának már kisgyerekként segítette a hétköznapjait.

– Nem tudatosan kezdtem vele foglalkozni, csak rávitt a kényszer. Aztán ahogy az iskolában már komolyan tanultam, egyre inkább magaménak éreztem ezt a szakmát. Nem is tudom különválasztani az életemtől, mintha mindig ezt csináltam volna. Nagyon sokáig a vasműnek dolgoztam, aztán egyre több sportoló kezdett hozzám járni, míg egy sportegyesület válaszút elé állított. Így végül csak a sport maradt. Michelisz Norbit is én kezeltem, nagyon büszke vagyok rá!

Lakhelyét, Kulcsot leginkább a csend és a nyugalom miatt szereti.

– Elkerülöm azokat a zajokat, hatásokat, amelyek korábban értek, időskoromban itt tudok kibontakozni. Madaraim vannak, magam épített tavacska dunai hallal, meg aranyhalakkal, és persze a pulim meg a komondorom. A levegőt pedig harapni lehet, tökéletes!

Pálinkás István

Kapcsolódó Cikkek

 • Világrekordért emeltek

  Világrekordért emeltek

  Debrecenben már advent idején elkezdődött a családok éve. Ebben az időszakban a programok elsősorban a családokat szólították meg, de a rendezőelv továbbra is ez maradt – hangsúlyozta Széles Diána alpolgármester.

 • Szakmák sztárjai versenyeznek

  Szakmák sztárjai versenyeznek

  A Dunaferr középiskola hat diákja, valamint a Lorántffy egy tanulója jutott be a Szakma Sztár Fesztivál verseny idei döntőjébe. Az előválogatók után a Dunaferrből az épület- és szerkezetlakatos, hegesztő, ipari gépész és karosszérialakatos szakok képviselői, a Lorántffyból pedig egy leendő fodrász jutott a fináléba.

 • Kőbánya hajóra szállt

  Kőbánya hajóra szállt

  Az eredetileg kőszállítóként is funkcionáló A38 hajó régóta az igényes zenét preferálók kedvelt helye.