EUR: 325,79 Ft
CHF: 280,03 Ft
2018. július 23., hétfő
Lenke

Egyéb Kecskemét

Szabolcs fénykarddal festi a hátteret

Milyen lehet egy olyan munkahelyen dolgozni, ahová bármikor betoppanhat egy hollywoodi sztár? Nyom egy szelfit, vagy munkájába temetkezve tudomást sem vesz róla? És mi van akkor, ha a munkája olyan izgalmas, hogy fel sem tűnik egy ilyen sztár jelenléte? Menyhei Szabolccsal beszélgettünk minderről, akinek megadatik, hogy mindezt átélje munkája során – a kecskeméti grafikus jelenleg az USA-ban él és a Star Wars dekorációján dolgozik.

Menyhei Szabolcs gyerekkorától kezdve szeret rajzolni, festeni. Középiskolában kezdett digitális grafikával foglalkozni, majd informatikát tanult. Gyorsan rájött, hogy ez nem neki való, így édesapja javaslatára elkezdett rajzot tanulni a Szabadiskolában. Végül Szegeden diplomázott rajz-angol szakon. Azóta ő festi többek közt az új Star Wars hátterét. Eddigi legkedvesebb munkája az Ant-man, ahol az első jelenetben hangya méretűre töpörödik össze a főhős a fürdőkádban. Hetekig tanulmányozták a levágott körömdarabokat, hajszálakat, szappant nagyon közelről…


Leile hercegnő és Menyhei Szabolcs

Leile hercegnő és Menyhei Szabolcs

– Milyen produkcióban vettél részt mióta kinn dolgozol?

– A DN-nél dolgoztam Marvel-filmeken, az Ant-manen, a Thoron, a Godzillán, a Batman-trilógián. Jelenleg pedig a legnagyobb futó munka a decemberben debütáló Star Wars 8. Általában egyébként egyszerre 5-6 projektünk fut, különböző intenzitással.


– Mennyi időre van szükség ahhoz, hogy egy ilyen produkció létrejöjjön?

– Egy film több évet is igénybe vesz, amíg a forgatókönyvtől eljut a moziba. Minket a folyamat eleje nem feltétlen érint, de ki kell mennünk a forgatásra, hogy bizonyos dolgokra rálássunk. Az én szakterületem, hogy a nem létező hátteret, díszletet létrehozzam. Ha olyan jelenet van, amit zöld háttér előtt játszanak, nekem ki kell találni, milyen hangulata legyen a festett díszletnek. A véleményeket pedig a produkció supervisorától, illetve közvetlenül a rendezőtől kapjuk.

– Tudsz példát említeni?

– A nemrég futó Inferno című film egyik jelenete Szófiában játszódik egy templomban. Azt a jelenetet valójában itt forgatták Budapesten, mert a szóban forgó templom akkor épp fel volt állványozva, valamint nem érte volna meg egy jelenetért elutazni. Így az volt a feladatom, hogy elhitessem a nézőkkel, hogy a szereplők abban a templomban mászkálnak. A munkám lényege, hogy amit túl drága vagy lehetetlen leforgatni, azt digitálisan elkészítem. A régi Star Wars-filmekben sokszor konkrét üvegtábla festmények előtt forgattak. Most is használunk digitális tollakat, ecseteket, de a klasszikus festészet helyett már minden számítógépről vezérelt.

Szabolcs szakterülete, hogy a nem létező hátteret, díszletet létrehozza

Szabolcs szakterülete, hogy a nem létező hátteret, díszletet létrehozza

 

A filmben már ez a fantasztikus látvány tárul elénk

A filmben már ez a fantasztikus látvány tárul elénk

– Milyen naponta bejárni az álomgyár backstage-ébe?

– Nekünk ott ez a munkánk. Ha bejön Tom Cruise a céghez, nem fagyhatunk le és állhatunk neki szelfiket készíteni. Furcsa érzés, mert amikor ott vagy egy forgatáson, nyakig vagy a grafikai munkában, nem érzed azt, hogy ez egy szuperprodukció, hanem egy izgalmas feladat, amit meg csinálni. Persze a végeredménynek lenyűgözőnek kell lennie, de ha látunk egy gyönyörű jelenetet vizuális effektek és zene nélkül, az nagyon kiábrándító tud lenni.

Menyhei Szabolcs

Menyhei Szabolcs

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.