EUR: 325,71 Ft
CHF: 279,68 Ft
2018. július 22., vasárnap
Magdolna

Egyéb Hódmezővásárhely

Szalmával pörzsölték a disznót

A régi hagyományokhoz híven szalmával pörzsölték azt a 210 kilós disznót, amelyet Hódmezővásárhelyen, a Csúcsi Olvasókörben dolgoztak fel az olvasókör tagjai.

 

Nagyapáink korában a disznóvágás hosszadalmasabb volt és több munkával járt. A gázpalackos pörzsölőt nélkülöző világban a sertést beterítették szalmával, majd meggyújtották, így a szőrszálak leégtek róla.


HO_disznóvágás hagyományőrzés csúcsi olvasókör

A pörzsölés után készen áll a csapat a feldolgozásra.

Ezt a módszert alkalmazták a Csúcsi Olvasókör tagjai is, akik egy 210 kilós kocát vágtak le és dolgoztak fel november 25-én. Az állat húsából levest, pörköltet és töpörtőt is készítettek, természetesen hagyományos fűszerezéssel.

HO_disznóvágás hagyományőrzés disznó szalma csúcsi olvasókör

Leves és pörkölt lett az áldozati disznóból.

 

Az összejövetel nemcsak a disznóvágásról, hanem az együtt töltött időről is szólt, hiszen ezek az események adnak lehetőséget arra, hogy hosszabb ideig együtt legyen a közösség. A munkából mindenki kivette a részét, pihenésképpen pedig pogácsáztak, és a finom pálinka kóstolása sem maradhatott el.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.