EUR: 308,21 Ft
CHF: 289,50 Ft
2017. február 26., vasárnap
Edina

Egyéb Hódmezővásárhely

Szalmával pörzsölték a disznót

A régi hagyományokhoz híven szalmával pörzsölték azt a 210 kilós disznót, amelyet Hódmezővásárhelyen, a Csúcsi Olvasókörben dolgoztak fel az olvasókör tagjai.

 

Nagyapáink korában a disznóvágás hosszadalmasabb volt és több munkával járt. A gázpalackos pörzsölőt nélkülöző világban a sertést beterítették szalmával, majd meggyújtották, így a szőrszálak leégtek róla.

HO_disznóvágás hagyományőrzés csúcsi olvasókör

A pörzsölés után készen áll a csapat a feldolgozásra.

Ezt a módszert alkalmazták a Csúcsi Olvasókör tagjai is, akik egy 210 kilós kocát vágtak le és dolgoztak fel november 25-én. Az állat húsából levest, pörköltet és töpörtőt is készítettek, természetesen hagyományos fűszerezéssel.

HO_disznóvágás hagyományőrzés disznó szalma csúcsi olvasókör

Leves és pörkölt lett az áldozati disznóból.

 

Az összejövetel nemcsak a disznóvágásról, hanem az együtt töltött időről is szólt, hiszen ezek az események adnak lehetőséget arra, hogy hosszabb ideig együtt legyen a közösség. A munkából mindenki kivette a részét, pihenésképpen pedig pogácsáztak, és a finom pálinka kóstolása sem maradhatott el.

Kapcsolódó Cikkek