2017. december 15., péntek
Valér

Egyéb Hódmezővásárhely

Szalmával pörzsölték a disznót

A régi hagyományokhoz híven szalmával pörzsölték azt a 210 kilós disznót, amelyet Hódmezővásárhelyen, a Csúcsi Olvasókörben dolgoztak fel az olvasókör tagjai.

 

Nagyapáink korában a disznóvágás hosszadalmasabb volt és több munkával járt. A gázpalackos pörzsölőt nélkülöző világban a sertést beterítették szalmával, majd meggyújtották, így a szőrszálak leégtek róla.


HO_disznóvágás hagyományőrzés csúcsi olvasókör

A pörzsölés után készen áll a csapat a feldolgozásra.

Ezt a módszert alkalmazták a Csúcsi Olvasókör tagjai is, akik egy 210 kilós kocát vágtak le és dolgoztak fel november 25-én. Az állat húsából levest, pörköltet és töpörtőt is készítettek, természetesen hagyományos fűszerezéssel.

HO_disznóvágás hagyományőrzés disznó szalma csúcsi olvasókör

Leves és pörkölt lett az áldozati disznóból.

 

Az összejövetel nemcsak a disznóvágásról, hanem az együtt töltött időről is szólt, hiszen ezek az események adnak lehetőséget arra, hogy hosszabb ideig együtt legyen a közösség. A munkából mindenki kivette a részét, pihenésképpen pedig pogácsáztak, és a finom pálinka kóstolása sem maradhatott el.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.