2018. március 23., péntek
Emőke

Egyéb Hódmezővásárhely

Szalmával pörzsölték a disznót

A régi hagyományokhoz híven szalmával pörzsölték azt a 210 kilós disznót, amelyet Hódmezővásárhelyen, a Csúcsi Olvasókörben dolgoztak fel az olvasókör tagjai.

 

Nagyapáink korában a disznóvágás hosszadalmasabb volt és több munkával járt. A gázpalackos pörzsölőt nélkülöző világban a sertést beterítették szalmával, majd meggyújtották, így a szőrszálak leégtek róla.


HO_disznóvágás hagyományőrzés csúcsi olvasókör

A pörzsölés után készen áll a csapat a feldolgozásra.

Ezt a módszert alkalmazták a Csúcsi Olvasókör tagjai is, akik egy 210 kilós kocát vágtak le és dolgoztak fel november 25-én. Az állat húsából levest, pörköltet és töpörtőt is készítettek, természetesen hagyományos fűszerezéssel.

HO_disznóvágás hagyományőrzés disznó szalma csúcsi olvasókör

Leves és pörkölt lett az áldozati disznóból.

 

Az összejövetel nemcsak a disznóvágásról, hanem az együtt töltött időről is szólt, hiszen ezek az események adnak lehetőséget arra, hogy hosszabb ideig együtt legyen a közösség. A munkából mindenki kivette a részét, pihenésképpen pedig pogácsáztak, és a finom pálinka kóstolása sem maradhatott el.

Kapcsolódó Cikkek

 • Világrekordért emeltek

  Világrekordért emeltek

  Debrecenben már advent idején elkezdődött a családok éve. Ebben az időszakban a programok elsősorban a családokat szólították meg, de a rendezőelv továbbra is ez maradt – hangsúlyozta Széles Diána alpolgármester.

 • Szakmák sztárjai versenyeznek

  Szakmák sztárjai versenyeznek

  A Dunaferr középiskola hat diákja, valamint a Lorántffy egy tanulója jutott be a Szakma Sztár Fesztivál verseny idei döntőjébe. Az előválogatók után a Dunaferrből az épület- és szerkezetlakatos, hegesztő, ipari gépész és karosszérialakatos szakok képviselői, a Lorántffyból pedig egy leendő fodrász jutott a fináléba.

 • Kőbánya hajóra szállt

  Kőbánya hajóra szállt

  Az eredetileg kőszállítóként is funkcionáló A38 hajó régóta az igényes zenét preferálók kedvelt helye.