2018. március 18., vasárnap
Sándor, Ede

Egyéb XIV.kerület

Szekeres Pál: A bővítés a legfontosabb

A zuglói sport egyik nagy legendája, a szöuli olimpián bronzérmes, majd háromszoros paralimpiai bajnok tőrvívó, Szekeres Pál lett az elnöke a Nemzetközi Kerekesszékes Vívó Bizottságnak. A Zuglóban élő sportvezető a bővítést tartja egyik legfontosabb feladatának.

Budapest, 2013. szeptember 11. A Prima-díjjal idén kitüntetett, a magyar sport kategóriában Prima Primissima Díjra jelölt Szekeres Pál paralimpiai bajnok vívó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős helyettes államtitkára a minisztérium épületében 2013. szeptember 11-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

Szekeres Pál lett az elnöke a Nemzetközi Kerekesszékes Vívó Bizottságnak MTI Fotó: Illyés Tibor

Mint lapunk megtudta, a szervezet közgyűlése egyetlen szavazat híján egyhangúlag voksolt a magyar sportvezetőre, aki így a következő négy évben betölti a posztot. A Prima-díjjal kitüntetett háromszoros paralimpiai bajnok, olimpiai bronzérmes vívó 2013 óta a Nemzetközi Kerekesszékes Vívó Szövetség (IWAS) elnökségi tagja, majd alelnöke. A riói paralimpiai játékok során a kerekesszékes vívás versenyigazgatóságának elnöki posztját töltötte be. Szekeres Pál tervei között szerepel a kerekesszékes kvalifikációs vívóversenyek átláthatóbbá tétele, az edzői és sportolói bizottságok hatékonyabb működésének elősegítése. Programjában külön versenyeket terveznek az újonc kerekesszékes vívóknak, egyfajta gyakorlási alapot adva számukra, mielőtt a tapasztaltabb, világversenyeken helyezéseket elérő sportolók között kell helytállniuk.


A fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos elmondta, nem véletlen, hogy a legnagyobb vívónemzetek képviselői ott vannak az elnökségben, mivel a bíráskodás miatt „nem mindegy, hogy van-e védettség”.
– Az elmúlt két évben, amikor alelnök voltam, sikerült teljesíteni az elvárásokat, a további feladat pedig az, hogy még 10-15 országgal több legyen az aktív versenyrendszerben. Most 43 országnál tartunk – mondta a Prima-díjjal kitüntetett háromszoros paralimpiai bajnok, olimpiai bronzérmes vívó. – Olyan szatelitversenyeket is fogunk szervezni, amelyek az évi hat-hét világkupa-viadal szintje alatt vannak, mivel a világkupák drágák és kezdetnek túl erősek. Ennek köszönhetően máris jelentkezett négy új ország. Nem szabad elfelejteni, hogy a kerekesszékes vívás gyorsabb, mint az épek vívása, sűrűbben vannak akciók, de mivel ülnek a versenyzők, nincsenek például bonyolult átvett támadások vagy megelőzések, ám fontos, hogy a nézők számára is érdekes és átlátható legyen a közvetítés. Persze a vívás sohasem lesz egy teljességgel „közérthető” sportág, kell egy jó kommentátor is. Ettől függetlenül Rióban végig telt ház volt.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Francia rekorder darab a csabai színpadon

  Francia rekorder darab a csabai színpadon

  Igazi világsiker premierjére készül a Békéscsabai Jókai Színház társulata. Bár a darabot csak április 6-tól láthatja a közönség, Seregi Zoltán színházigazgató már az évad kezdetekor ezt az előadást jelölte meg a talán legjobban várt alkotásként.

 • Kisdiákok nagy szavalása

  Kisdiákok nagy szavalása

  Harmincöt gyermek mérettette meg magát a kistérségi versmondóversenyen, amelyet már több éve a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola szervez meg.

 • Jön a Blues Brother show!

  Jön a Blues Brother show!

  Megtartották az olvasópróbáját a The Blues Brothers – The Hungarian show című produkciónak a Soproni Petőfi Színházban.