EUR: 326,49 Ft
CHF: 280,62 Ft
2018. július 19., csütörtök
Emília

Egyéb Székesfehérvár

Te mit tudsz az unióról?

A székesfehérvári Tarsoly Ifjúságért Egyesület a 2016/2017-es tanévben meghirdette A mi Európánk című vetélkedőt magyarországi és határon túli magyar középiskolások számára. Az első, internetes fordulók december első napjaiban kezdődtek, a döntő jövő márciusban lesz. A nyertesek egy brüsszeli utat nyerhetnek, megnézhetik az Európai Parlamentet.

– Célunk, hogy a fiatalok gyarapítsák ismereteiket térségünk múltjáról, jelenéről, Európában betöltött szerepéről, saját lehetőségeikről és egymásról, ezzel is elősegítve a közös értékek továbbélését – mondta Sipos András, az egyesület elnöke. A vetélkedő témakörei között vannak általános EU-s ismeretek, emberi és polgári jogok, választójog, környezetünk, oktatási-tanulási lehetőségek, energiaügyek, foglalkoztatás, országismeret (kultúra, földrajz, népszokások, nevezetességek, érdekességek, ünnepek, gasztronómia, sport). A vetélkedőre háromfős, középiskolai tanulókból álló csapatok jelentkezhettek, egy intézmény több csapattal is indulhatott. A vetélkedő két internetes forduló után egy székesfehérvári döntővel zárul.


Az internetes feladatok megoldásáért kapott pontok alapján 12 csapat kerül a döntőbe. Minden magyarországi régióból és szomszédos országból bejut egy-egy csapat, amennyiben elért összpontszáma alapján a mezőny első felében végez, valamint bejut a legjobb székesfehérvári csapat. A többiek már kizárólag a legmagasabb pontszám alapján kerülnek be, de egy régióból maximum kettő, egy iskolából legfeljebb egy csapat lehet döntős. A nyertes fődíja az lesz, hogy megismerkedhet az Európai Parlament működésével Brüsszelben, de valamennyi döntőbe jutott csapat tárgyjutalomban részesül. A tavalyi vetélkedőt a brüsszeli jutalomkirándulással a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium Vadakat terelő juhász nevű csapata nyerte. 

– A mi Európánk elnevezésű, európai uniós ismeretek témakörében meghirdetett nemzetközi verseny nyerteseként a Lázin Áron (XI. E), Nagy Balázs (XI. E), Borneas Cristian (IX. B) alkotta csapatunk és Kürti Tünde tanárnő, dr. Ujhelyi István európai parlamenti képviselő, valamint Herczog Edit (korábbi EP-képviselő, a Tarsoly Egyesület tagja) felajánlásának köszönhetően egy  brüsszeli hosszú hétvégés jutalomkiránduláson vett részt június 24. és 27. között – számoltak be a diákok. Mint kiderült: négyük közül hármuknak ez volt az első repülőgépes utazása. Debrecenből a brüsszeli Charleroi reptérre repültek, és első útjuk az  Európai Parlamentbe vezetett. Aznap hatalmas volt a nyüzsgés az épületben, ami érthető, hiszen az Egyesült Királyság polgárai éppen az Európai Uniótól való elszakadás mellett döntöttek.


A második napon Brüsszel történelmi központját nézték meg. Később meglátogatták az Igazságügyi Palotát és az Atomiumot. A harmadik napon a Brüsszeltől körülbelül 100 kilométerre lévő középkori kereskedővárosba, Brugge-be vonatoztak. Ezek után holtfáradtan, de élményekkel telve érkeztek haza, Szatmárra – újságolták a fiatalok.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.

 • Lezárják a 21-es nógrádi szakaszát

  Lezárják a 21-es nógrádi szakaszát

  Az Ózd-Budapest irányába közlekedőket érintő hír: Tar és Mátraverebély között teljes útzáras terelést vezetnek be július 21-22 között a vadátjáró beemelési munkái miatt.