2017. november 24., péntek
Emma

Egyéb Székesfehérvár

Te mit tudsz az unióról?

A székesfehérvári Tarsoly Ifjúságért Egyesület a 2016/2017-es tanévben meghirdette A mi Európánk című vetélkedőt magyarországi és határon túli magyar középiskolások számára. Az első, internetes fordulók december első napjaiban kezdődtek, a döntő jövő márciusban lesz. A nyertesek egy brüsszeli utat nyerhetnek, megnézhetik az Európai Parlamentet.

– Célunk, hogy a fiatalok gyarapítsák ismereteiket térségünk múltjáról, jelenéről, Európában betöltött szerepéről, saját lehetőségeikről és egymásról, ezzel is elősegítve a közös értékek továbbélését – mondta Sipos András, az egyesület elnöke. A vetélkedő témakörei között vannak általános EU-s ismeretek, emberi és polgári jogok, választójog, környezetünk, oktatási-tanulási lehetőségek, energiaügyek, foglalkoztatás, országismeret (kultúra, földrajz, népszokások, nevezetességek, érdekességek, ünnepek, gasztronómia, sport). A vetélkedőre háromfős, középiskolai tanulókból álló csapatok jelentkezhettek, egy intézmény több csapattal is indulhatott. A vetélkedő két internetes forduló után egy székesfehérvári döntővel zárul.


Az internetes feladatok megoldásáért kapott pontok alapján 12 csapat kerül a döntőbe. Minden magyarországi régióból és szomszédos országból bejut egy-egy csapat, amennyiben elért összpontszáma alapján a mezőny első felében végez, valamint bejut a legjobb székesfehérvári csapat. A többiek már kizárólag a legmagasabb pontszám alapján kerülnek be, de egy régióból maximum kettő, egy iskolából legfeljebb egy csapat lehet döntős. A nyertes fődíja az lesz, hogy megismerkedhet az Európai Parlament működésével Brüsszelben, de valamennyi döntőbe jutott csapat tárgyjutalomban részesül. A tavalyi vetélkedőt a brüsszeli jutalomkirándulással a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium Vadakat terelő juhász nevű csapata nyerte. 

– A mi Európánk elnevezésű, európai uniós ismeretek témakörében meghirdetett nemzetközi verseny nyerteseként a Lázin Áron (XI. E), Nagy Balázs (XI. E), Borneas Cristian (IX. B) alkotta csapatunk és Kürti Tünde tanárnő, dr. Ujhelyi István európai parlamenti képviselő, valamint Herczog Edit (korábbi EP-képviselő, a Tarsoly Egyesület tagja) felajánlásának köszönhetően egy  brüsszeli hosszú hétvégés jutalomkiránduláson vett részt június 24. és 27. között – számoltak be a diákok. Mint kiderült: négyük közül hármuknak ez volt az első repülőgépes utazása. Debrecenből a brüsszeli Charleroi reptérre repültek, és első útjuk az  Európai Parlamentbe vezetett. Aznap hatalmas volt a nyüzsgés az épületben, ami érthető, hiszen az Egyesült Királyság polgárai éppen az Európai Uniótól való elszakadás mellett döntöttek.


A második napon Brüsszel történelmi központját nézték meg. Később meglátogatták az Igazságügyi Palotát és az Atomiumot. A harmadik napon a Brüsszeltől körülbelül 100 kilométerre lévő középkori kereskedővárosba, Brugge-be vonatoztak. Ezek után holtfáradtan, de élményekkel telve érkeztek haza, Szatmárra – újságolták a fiatalok.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Magyarország nem áldozza fel a világpolitika oltárán a kárpátaljai magyarokat, és ellenáll mindenfajta olyan törekvésnek, amely téves geopolitikai kontextusba kívánja helyezni a magyar kormány álláspontját Ukrajna európai inspirációval kapcsolatban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben pénteken, az EU-tagországok és keleti partnerországaik állam- és kormányfői találkozóját követően.

 • Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Komoly veszélye van annak, hogy túl sokat ülünk, keveset mozgunk, ráadásul táplálkozásunk is gyakran egysíkú. Ezt az életmódot azonban egyre kevésbé bírja a testünk, állatja a szakértő, aki szerint ez is lehet az oka, hogy egyre több a mozgásszervi megbetegedés, a szív- és keringési rendellenesség, az anyagcserezavar.

 • Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  A légszennyezés, különösen a levegőben lévő szállópor rosszabb minőségű férfi ivarsejteket eredményez az Occupational and Environmental Medicine tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közzétett tanulmány szerint.