2018. február 23., péntek
Alfréd

Egyéb Székesfehérvár

Te mit tudsz az unióról?

A székesfehérvári Tarsoly Ifjúságért Egyesület a 2016/2017-es tanévben meghirdette A mi Európánk című vetélkedőt magyarországi és határon túli magyar középiskolások számára. Az első, internetes fordulók december első napjaiban kezdődtek, a döntő jövő márciusban lesz. A nyertesek egy brüsszeli utat nyerhetnek, megnézhetik az Európai Parlamentet.

– Célunk, hogy a fiatalok gyarapítsák ismereteiket térségünk múltjáról, jelenéről, Európában betöltött szerepéről, saját lehetőségeikről és egymásról, ezzel is elősegítve a közös értékek továbbélését – mondta Sipos András, az egyesület elnöke. A vetélkedő témakörei között vannak általános EU-s ismeretek, emberi és polgári jogok, választójog, környezetünk, oktatási-tanulási lehetőségek, energiaügyek, foglalkoztatás, országismeret (kultúra, földrajz, népszokások, nevezetességek, érdekességek, ünnepek, gasztronómia, sport). A vetélkedőre háromfős, középiskolai tanulókból álló csapatok jelentkezhettek, egy intézmény több csapattal is indulhatott. A vetélkedő két internetes forduló után egy székesfehérvári döntővel zárul.


Az internetes feladatok megoldásáért kapott pontok alapján 12 csapat kerül a döntőbe. Minden magyarországi régióból és szomszédos országból bejut egy-egy csapat, amennyiben elért összpontszáma alapján a mezőny első felében végez, valamint bejut a legjobb székesfehérvári csapat. A többiek már kizárólag a legmagasabb pontszám alapján kerülnek be, de egy régióból maximum kettő, egy iskolából legfeljebb egy csapat lehet döntős. A nyertes fődíja az lesz, hogy megismerkedhet az Európai Parlament működésével Brüsszelben, de valamennyi döntőbe jutott csapat tárgyjutalomban részesül. A tavalyi vetélkedőt a brüsszeli jutalomkirándulással a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium Vadakat terelő juhász nevű csapata nyerte. 

– A mi Európánk elnevezésű, európai uniós ismeretek témakörében meghirdetett nemzetközi verseny nyerteseként a Lázin Áron (XI. E), Nagy Balázs (XI. E), Borneas Cristian (IX. B) alkotta csapatunk és Kürti Tünde tanárnő, dr. Ujhelyi István európai parlamenti képviselő, valamint Herczog Edit (korábbi EP-képviselő, a Tarsoly Egyesület tagja) felajánlásának köszönhetően egy  brüsszeli hosszú hétvégés jutalomkiránduláson vett részt június 24. és 27. között – számoltak be a diákok. Mint kiderült: négyük közül hármuknak ez volt az első repülőgépes utazása. Debrecenből a brüsszeli Charleroi reptérre repültek, és első útjuk az  Európai Parlamentbe vezetett. Aznap hatalmas volt a nyüzsgés az épületben, ami érthető, hiszen az Egyesült Királyság polgárai éppen az Európai Uniótól való elszakadás mellett döntöttek.


A második napon Brüsszel történelmi központját nézték meg. Később meglátogatták az Igazságügyi Palotát és az Atomiumot. A harmadik napon a Brüsszeltől körülbelül 100 kilométerre lévő középkori kereskedővárosba, Brugge-be vonatoztak. Ezek után holtfáradtan, de élményekkel telve érkeztek haza, Szatmárra – újságolták a fiatalok.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Sminkbemutató szép lányokkal

  Sminkbemutató szép lányokkal

  Ahogy arra számítani is lehetett, a jelentős szakmai és közönségvisszhangot keltett, nemrég lezajlott, érdi rendezésű Pest Megye Szépe verseny döntőjében szereplő hölgyek sorra kapják a felkéréseket a szépségipar különféle területeiről.

 • A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette a világ első barlangrajzait – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, amely elsőként talált meggyőző bizonyítékot arra, hogy a neandervölgyieknek a Homo sapienshez hasonló művészi érzékük lehetett.

 • Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Az Európai Unió tengeri határát ugyanúgy meg kell védeni, mint ahogy Magyarország is képes volt arra, hogy megvédje az EU külső, szárazföldi határát – mondta el telefonon az MTI-nek pénteken Máltáról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.