EUR: 311,03 Ft
CHF: 265,36 Ft
2018. március 17., szombat
Gertrúd, Patrik

Egyéb Székesfehérvár

Úgy zöldülünk, hogy kékülünk

December 9-étől a belvárosban is elindul a családi házas övezetekben már működő kétkukás gyűjtés. Az új, kék kukákba a papír, a fém és a műanyag kerülhet.

Áprilistól tizenháromezer fehérvári háztartás, családi ház kapott egy második, szelektív kukát ingyenesen. Ezt megelőzően tavaly májusban az Öreghegyen helyeztek ki ezerötszáz háztartáshoz egy második gyűjtőedényt tesztjelleggel: a „régibe” a konyhai szemetet, a nem hasznosítható hulladékokat kellett tenni, az újba a papír-, műanyag és a fémhulladék került. A kétkukás gyűjtés nem szabadon választott, hiszen a tavaly január 1-jén hatályba lépett kormányrendelet szerint a szolgáltató köteles a papír-­, üveg-­, műanyag, fém-­ és zöldhulladékot a vegyes hulladéktól elkülönítetten begyűjteni.
deponia_kicsi3

A szelektív gyűjtés mindenkinek jó fotó: Depónia Nonprofit Kft.

A közszolgáltató, azaz a Depónia  Kft. a társasházak közös képviselőivel egyeztetett, és felmérte, mennyi edény jár az adott társasháznak, mennyire van igény, és azokat hogyan tudják elhelyezni az ingatlannál. A szelektíven gyűjtött anyagok az elszállítást követően kézi válogatáson esnek át. – Az üveghulladék nem helyezhető a kék kukákba, ezek összegyűjtésére külön edényeket helyeztek ki a városban – hívja fel a figyelmet a cég tájékoztatóiban. (Ablaküveget, fénycsövet és porcelánt ezekbe az edényekbe se dobjanak – szól a felhívás.) – A második kuka bevezetésétől a szemétszállítás díja nem változik, a lakó előnye, hogy ha különválogatja a szemetet, a régi kukában a korábbinál több kommunális hulladék fér el – nyilatkozta korábban  Steigerwald Tibor, a cég ügyvezetője.
Több helyszínen  a közterületre kihelyezett szelektív gyűjtők is maradnak. A lakótelepeken lévő sárga és kék edények számát a szolgáltató felülvizsgálja, és a kihasználtság függvényében növeli azok mennyiségét.

Kapcsolódó Cikkek

 • Francia rekorder darab a csabai színpadon

  Francia rekorder darab a csabai színpadon

  Igazi világsiker premierjére készül a Békéscsabai Jókai Színház társulata. Bár a darabot csak április 6-tól láthatja a közönség, Seregi Zoltán színházigazgató már az évad kezdetekor ezt az előadást jelölte meg a talán legjobban várt alkotásként.

 • Kisdiákok nagy szavalása

  Kisdiákok nagy szavalása

  Harmincöt gyermek mérettette meg magát a kistérségi versmondóversenyen, amelyet már több éve a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola szervez meg.

 • Jön a Blues Brother show!

  Jön a Blues Brother show!

  Megtartották az olvasópróbáját a The Blues Brothers – The Hungarian show című produkciónak a Soproni Petőfi Színházban.