2017. december 16., szombat
Etelka, Aletta

Egyéb Székesfehérvár

Úgy zöldülünk, hogy kékülünk

December 9-étől a belvárosban is elindul a családi házas övezetekben már működő kétkukás gyűjtés. Az új, kék kukákba a papír, a fém és a műanyag kerülhet.

Áprilistól tizenháromezer fehérvári háztartás, családi ház kapott egy második, szelektív kukát ingyenesen. Ezt megelőzően tavaly májusban az Öreghegyen helyeztek ki ezerötszáz háztartáshoz egy második gyűjtőedényt tesztjelleggel: a „régibe” a konyhai szemetet, a nem hasznosítható hulladékokat kellett tenni, az újba a papír-, műanyag és a fémhulladék került. A kétkukás gyűjtés nem szabadon választott, hiszen a tavaly január 1-jén hatályba lépett kormányrendelet szerint a szolgáltató köteles a papír-­, üveg-­, műanyag, fém-­ és zöldhulladékot a vegyes hulladéktól elkülönítetten begyűjteni.
deponia_kicsi3

A szelektív gyűjtés mindenkinek jó fotó: Depónia Nonprofit Kft.

A közszolgáltató, azaz a Depónia  Kft. a társasházak közös képviselőivel egyeztetett, és felmérte, mennyi edény jár az adott társasháznak, mennyire van igény, és azokat hogyan tudják elhelyezni az ingatlannál. A szelektíven gyűjtött anyagok az elszállítást követően kézi válogatáson esnek át. – Az üveghulladék nem helyezhető a kék kukákba, ezek összegyűjtésére külön edényeket helyeztek ki a városban – hívja fel a figyelmet a cég tájékoztatóiban. (Ablaküveget, fénycsövet és porcelánt ezekbe az edényekbe se dobjanak – szól a felhívás.) – A második kuka bevezetésétől a szemétszállítás díja nem változik, a lakó előnye, hogy ha különválogatja a szemetet, a régi kukában a korábbinál több kommunális hulladék fér el – nyilatkozta korábban  Steigerwald Tibor, a cég ügyvezetője.
Több helyszínen  a közterületre kihelyezett szelektív gyűjtők is maradnak. A lakótelepeken lévő sárga és kék edények számát a szolgáltató felülvizsgálja, és a kihasználtság függvényében növeli azok mennyiségét.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.