EUR: 325,86 Ft
CHF: 282,43 Ft
2018. június 25., hétfő
Vilmos

Egyéb Salgótarján

Új üzemeltető a Gyermektábornál és a Geocsodáknál

A Tarjáni Gyermektábort és a Geocsodák Házát eddig a Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft. üzemeltette. Fekete Zsolt polgármester a városi közgyűlés legutóbbi ülésén elmondta: az önkormányzat célja, hogy a tulajdonában lévő, turisztikai szempontból meghatározó jelentőséggel bíró ingatlanok üzemeltetése egy gazdasági társasághoz kerüljön.

Egy olyan céghez kell kerülnie a Tarjáni Gyermektábornak és a Geocsodák Házának, amelynek üzleti profiljában kiemelten szerepel az idegenforgalom. Ez nagyban hozzájárulhat a Salgótarján és térsége egyedi értékein alapuló, egyes esetekben nemzetközi jelentőségű turisztikai vonzerő fejlesztéséhez és az ezt célzó tevékenységek koordinált tervezéséhez – tette hozzá előterjesztésében a polgármester.


A Tarjáni Gyermektábor, valamint a Geoparki Látogatóközpont működtetését 2017-től közszolgáltatási szerződés keretében a Novohrad – Nógrád Geopark Nonprofit Kft. veszi át. Az előzetes egyeztetések alapján a kft. vállalja, hogy a jelenleg ezen létesítményeknél alkalmazásában álló munkavállalókat tovább foglalkoztatja.

NEMZETKÖZI JELENTŐSÉGŰ TURISZTIKAI VONZERŐ


A döntéstől azt is várják, hogy az üzemeltetést átvevő Novohrad – Nógrád Geopark Nonprofit Kft. pénzügyi helyzete rendeződjön, illetve hogy ezáltal a Tarjáni Gyermektábor fejlesztésére könnyebben elérhetők legyenek a szükséges pályázati források – derült ki a közgyűlés ülésén.

A Geocsodák Házának kialakítása egyben műemlékvédelmi jelentőséggel is bírt (MTI Fotó: Komka Péter)

A Geocsodák Házának kialakítása egyben műemlékvédelmi jelentőséggel is bírt (MTI Fotó: Komka Péter)

Az egykori salgóbányai bányakaszinó teljes körű felújításával és új funkciók kialakításával megvalósított Geocsodák Háza 2015 közepén nyitotta meg kapuit a látogatók előtt.

Az interaktív teremben tabletek és érintőképernyős készülékek mutatják be a látogató számára a Novohrad – Nógrád Geopark legfőbb értékeit. Salgó várát 3D-ben „szkennelték be”, majd történeti és levéltári dokumentumok segítségével rajzolták meg múltbéli állapotait. Az eszközök segítségével a több száz évvel ezelőtti várállapotot ismerhetjük meg, és akár virtuális sétát is tehetünk a falakon belül.

Salgótarján, 2015. június 23. Látogatók az újonnan átadott Geocsodák Háza interaktív termében Salgótarján Salgóbánya városrészében 2015. június 23-án. A szlovák-magyar Novohrad-Nógrád Geopark látogatóközpontja a térség értékeit mutatja be, valamint komplex szolgáltatásaival turisztikai központként is működik majd. MTI Fotó: Komka Péter

Az interaktív teremben elhelyezett eszközök elsősorban a fiatalabb generációk megszólításának hatékonyságát szolgálják (MTI Fotó: Komka Péter)

VIRTUÁLIS SÉTA A GEOCSODÁK HÁZÁBAN

Salgóbánya szülötte volt Zenthe Ferenc, a nemzet színésze. Talán éppen a bányakaszinóban zajlott kulturális élet szervezőjeként is tevékenykedő édesapja hatására fordult érdeklődése a színészet irányába. Nagyon sok interjúban visszaidézte a gazdag természeti környezetet, sőt a rendezett és szép épített környezetet is, amelyet egykoron Salgóbánya nyújtott az itt élőknek. A nemzet színészének emléket állító szoba így érthetően a Geocsodák Házának is kihagyhatatlan része lett.

Az interaktív teremben elhelyezett eszközök elsősorban a fiatalabb generációk megszólításának hatékonyságát szolgálják (MTI Fotó: Komka Péter)

Geocsodák Háza (MTI Fotó: Komka Péter)

A színházterem Salgótarján egyik legexkluzívabb rendezvényhelyszíne.

Kapcsolódó Cikkek

 • 650 perc zene

  650 perc zene

  650 perc zenével tisztelegtek a 650 éves Kecskemét város előtt a kecskeméti szólisták és együttesek, akik a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében a Nagytemplom ódon falait töltötték meg zenével a múlt szombaton reggeltől egészen estig.

 • Megújul a színház, uszoda épül

  Megújul a színház, uszoda épül

  A Petőfi Színház rekonstrukciója, az uszoda kivitelezése és a kerékpárutak fejlesztése várhatóan még ebben az évben startol, de jó ütemben halad a csomag többi eleme is.

 • Ne dobj mindent a kukába!

  Ne dobj mindent a kukába!

  Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.