EUR: 311,53 Ft
CHF: 259,61 Ft
2018. április 21., szombat
Konrád

Egyéb Salgótarján

Új üzemeltető a Gyermektábornál és a Geocsodáknál

A Tarjáni Gyermektábort és a Geocsodák Házát eddig a Salgótarjáni Közművelődési Nonprofit Kft. üzemeltette. Fekete Zsolt polgármester a városi közgyűlés legutóbbi ülésén elmondta: az önkormányzat célja, hogy a tulajdonában lévő, turisztikai szempontból meghatározó jelentőséggel bíró ingatlanok üzemeltetése egy gazdasági társasághoz kerüljön.

Egy olyan céghez kell kerülnie a Tarjáni Gyermektábornak és a Geocsodák Házának, amelynek üzleti profiljában kiemelten szerepel az idegenforgalom. Ez nagyban hozzájárulhat a Salgótarján és térsége egyedi értékein alapuló, egyes esetekben nemzetközi jelentőségű turisztikai vonzerő fejlesztéséhez és az ezt célzó tevékenységek koordinált tervezéséhez – tette hozzá előterjesztésében a polgármester.


A Tarjáni Gyermektábor, valamint a Geoparki Látogatóközpont működtetését 2017-től közszolgáltatási szerződés keretében a Novohrad – Nógrád Geopark Nonprofit Kft. veszi át. Az előzetes egyeztetések alapján a kft. vállalja, hogy a jelenleg ezen létesítményeknél alkalmazásában álló munkavállalókat tovább foglalkoztatja.

NEMZETKÖZI JELENTŐSÉGŰ TURISZTIKAI VONZERŐ


A döntéstől azt is várják, hogy az üzemeltetést átvevő Novohrad – Nógrád Geopark Nonprofit Kft. pénzügyi helyzete rendeződjön, illetve hogy ezáltal a Tarjáni Gyermektábor fejlesztésére könnyebben elérhetők legyenek a szükséges pályázati források – derült ki a közgyűlés ülésén.

A Geocsodák Házának kialakítása egyben műemlékvédelmi jelentőséggel is bírt (MTI Fotó: Komka Péter)

A Geocsodák Házának kialakítása egyben műemlékvédelmi jelentőséggel is bírt (MTI Fotó: Komka Péter)

Az egykori salgóbányai bányakaszinó teljes körű felújításával és új funkciók kialakításával megvalósított Geocsodák Háza 2015 közepén nyitotta meg kapuit a látogatók előtt.

Az interaktív teremben tabletek és érintőképernyős készülékek mutatják be a látogató számára a Novohrad – Nógrád Geopark legfőbb értékeit. Salgó várát 3D-ben „szkennelték be”, majd történeti és levéltári dokumentumok segítségével rajzolták meg múltbéli állapotait. Az eszközök segítségével a több száz évvel ezelőtti várállapotot ismerhetjük meg, és akár virtuális sétát is tehetünk a falakon belül.

Salgótarján, 2015. június 23. Látogatók az újonnan átadott Geocsodák Háza interaktív termében Salgótarján Salgóbánya városrészében 2015. június 23-án. A szlovák-magyar Novohrad-Nógrád Geopark látogatóközpontja a térség értékeit mutatja be, valamint komplex szolgáltatásaival turisztikai központként is működik majd. MTI Fotó: Komka Péter

Az interaktív teremben elhelyezett eszközök elsősorban a fiatalabb generációk megszólításának hatékonyságát szolgálják (MTI Fotó: Komka Péter)

VIRTUÁLIS SÉTA A GEOCSODÁK HÁZÁBAN

Salgóbánya szülötte volt Zenthe Ferenc, a nemzet színésze. Talán éppen a bányakaszinóban zajlott kulturális élet szervezőjeként is tevékenykedő édesapja hatására fordult érdeklődése a színészet irányába. Nagyon sok interjúban visszaidézte a gazdag természeti környezetet, sőt a rendezett és szép épített környezetet is, amelyet egykoron Salgóbánya nyújtott az itt élőknek. A nemzet színészének emléket állító szoba így érthetően a Geocsodák Házának is kihagyhatatlan része lett.

Az interaktív teremben elhelyezett eszközök elsősorban a fiatalabb generációk megszólításának hatékonyságát szolgálják (MTI Fotó: Komka Péter)

Geocsodák Háza (MTI Fotó: Komka Péter)

A színházterem Salgótarján egyik legexkluzívabb rendezvényhelyszíne.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.