EUR: 324,38 Ft
CHF: 278,63 Ft
2018. július 18., szerda
Frigyes

Egyéb Nyíregyháza

Varázslatos kulisszatitkok

Igazi labirintusban érezhetik magukat azon szerencsések, akik bejutnak a Móricz Zsigmond Színház nézők elől többnyire elzárt birodalmába. A zenekari ároktól a zsinórpadlásig itt minden a művészi élmény megszületését szolgálja.

Ki látott már forgószínpadot alulról, pláne amelyen négy, süllyesztésre alkalmas helyet is kialakítottak? Ráadásként, hogy tökéletesebb legyen a „varázslat”, a színpad közvetlenül a nézőtér előtti mindkét oldalán könnyen „megindulhat alattunk a föld”, amit működés közben láthatunk például a Tündér Lala című mesejátékban. Akit így „eltüntetnek”, az a zenekari árokban landol egy süllyesztőberendezés segítségével.


Pillanatkép a Sirály című darabból (Fotó:moriczszinhaz.hu)

A Sirály című darabban a jelmezek és a berendezés is korhű (Fotó: moriczszinhaz.hu)

A női és férfi jelmezraktárba bekukkantóknak igazi Csodaország tárul a szemük elé. Szebbnél szebb ruhák, cipők sorakoznak a polcokon. Láthatunk itt pata jellegű emeletes topánt csak kiváló egyensúlyérzékkel megáldottak számára, ruha alá helyezendő „terhestömést”, arcra simuló maszkot, gumikesztyűkből készített jelmezt.

Pillanatkép a Tündér Lala című darabból (Fotó: Lokál)

Tündér Lala varázslatos világát erősítik a színészek ruhái

Árgyellán Edinától, a színház marketingvezetőjétől megtudtuk, egyre nagyobb az igény a kulisszajárásra, amelyet Székely Andrea, a teátrum munkatársa vezet. Turistákon kívül előszeretettel jönnek olyan, minimum tízfős csoportok, amelyek előadásaik rendszeres nézői, de sohasem jártak a kulisszák mögött. Ettől kezdve kicsit másként tekintenek a produkciókra: azt is látják, mennyien dolgoznak a közönség hálás tapsáért. Nemrég autista gyerekek is részt vettek a programban, s mint kísérőik elmondták, soha nem voltak még olyan nyugodtak, mint itt. Felmentek a színpadra is, s nagy örömmel énekelgettek.


Bemehetnek az érdeklődők egyebek mellett a zene- és balett-terembe, a kelléktárba, megnézhetik, hogyan készülnek a színpadi frizurák, a női és férfiruhák… Ez utóbbiak külön-külön helyen születnek, ahol sokféle varrógép áll a szakemberek rendelkezésére, hogy megvalósulhasson a jelmeztervezők „álma”. A raktárakban az öltöztetéshez szükséges több mint 18 ezer katalogizált tételnyi csoda tárulhat a szemünk elé. Még a finn télapó beöltöztetése sem gond az itteni gardróbból! A helyiségeket járva egyik ámulatból a másikba esünk, hiszen vannak itt pálmafák, bárányfelhők, türkizkék, tűzpiros és barokk parókák, katonai rangjelzések, antikizált fotelek, s akkor még nem is szóltam kedvencemről, az álomszép, piros gömbökkel és fenyőágakkal díszített karácsonyi ruháról… Felsorolni sem lehet a sok csodát. Ezt látni kell!

Kapcsolódó Cikkek

 • 2019-ben elkezdik végrehajtani a Modern falvak programot

  2019-ben elkezdik végrehajtani a Modern falvak programot

  Jövőre 135 milliárd forintot fordítanak az összesen 3500 milliárdos Modern városok programra, és megkezdődik a Modern falvak program végrehajtása is – jelentette be a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

 • Rosszul használják a parkolókat a Ligetsoron

  Rosszul használják a parkolókat a Ligetsoron

  Egy év után befejeződött a Ligetsor felújítása. Az útszakaszon a teljes pályaszerkezetet cserélni kellett, az út alatt fekvő hatalmas, közel száz éves víznyomócsővel együtt.

 • Nagy értékek a kiskertekben

  Nagy értékek a kiskertekben

  Gyümölcstermesztés iránt érdeklődőknek tartottak nyílt napot a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetében, Érden, az Elvira majorban.