2018. február 23., péntek
Alfréd

Egyéb Győr

Védjük meg szeretteinket az ünnep veszélyeitől!

Advent a karácsonyi felkészülés és a várakozás időszaka. Az ünnep ráhangolódásaként feldíszítjük a lakást, a koszorún sorra gyúlnak a fények. Azonban jó, ha tudjuk: sok veszély leselkedik ránk és szeretteinkre, legyünk tehát körültekintők!

– Az adventi koszorúk jellemzően fenyőágból, szalmaalapból készülnek, s mire a negyedik gyertyát is meggyújtjuk, a koszorú egyre szárazabb, gyúlékonyabb lesz. A könnyen lángra kapó ünnepi dekorációk miatt ebben az időszakban általában megemelkedik a lakástüzek száma – mondta érdeklődésünkre Ruskáné Takács Anita tűzoltó főhadnagy, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.


Nincs alátét, terítőn van a gyertya és még a karácsonyfa is közel: így soha nem használjunk nyílt lángot! Fotó: Vasfői Balázs

Nincs alátét, terítőn van a gyertya és még a karácsonyfa is közel: így soha nem használjunk nyílt lángot!
Fotó: HAK

– Figyeljünk, hogy a mécsesek, koszorúk, gyertyák alá nem éghető alátétet, üveg- vagy fémlapot tegyünk, ami egy esetleges feldőlés esetén is megakadályozza a tűz továbbterjedését. Soha ne tegyük őket közvetlenül az asztalra vagy a terítőre, mert könnyen meggyulladhatnak. A környezetére is figyeljünk, könnyen lángra kaphatnak a függönyök, kárpitok és még lehetne sorolni – folytatta a szóvivő.
Érdemes ügyelni a csillagszóróra, ahogy a karácsonyi fényfüzérekre is, zárlat esetén a fokozatosan száradó tűlevek ugyanis könnyen meggyulladhatnak. Fontos, hogy a gyermekek ne férhessenek hozzá a gyufákhoz, öngyújtókhoz, illetve az égő gyertyát se tudják magukra rántani.
A konyha is veszélyforrás: a nagy sütés-főzésben figyeljünk, hogy semmit se hagyjunk a tűzhelyen vagy a sütőben! Ha nyílt lánggal dolgozunk, minden éghetőt biztonságos távolságba tegyünk tőle, és gyakran ellenőrizzük a készülő ételeket is. A gyerekekre itt is ügyeljünk, a forró edények, tepsik könnyen égési sérülést okozhatnak. Ha pedig elmegyünk otthonról, ellenőrizzük, hogy minden lekapcsoltunk, eloltottunk-e.

A gyertyákat és díszeket mindig biztonságos alátétre tegyük, ami nem gyúlékony Fotó: Vasfői Balázs

A gyertyákat és díszeket mindig biztonságos alátétre tegyük, ami nem gyúlékony
Fotó: HAK

– Ha a gyertyán kívül mégis lángra kapott valami, de sikerült eloltanunk, ne feledkezzünk meg utólagosan bejelenteni a 105-ös vagy a 112-es hívószámon – zárta a tűzoltó főhadnagy.


Nem lehet elégszer hangsúlyozni azt sem, hogy a fűtési szezon kezdetével a szén-monoxid-mérgezés veszélye is fennáll. Azonban megvédheti szeretteit a „néma gyilkostól”, ha vészjelzőt vásárol, természetesen a megfelelő minősítéssel rendelkezőt. Persze az sem elhanyagolható, hogy a tüzelőberendezéseket rendszeresen ellenőriztetni kell, s ha szükséges, karbantartást kell kérni!

Nyugodtan alhatunk, ha CO-érzékelővel védjünk szeretteink életét! Fotó: Marcali Gábor

Nyugodtan alhatunk, ha CO-érzékelővel védjünk szeretteink életét!
Fotó: Marcali Gábor

A szén-monoxid nagyon veszélyes, mert színtelen, szagtalan, az ember által érzékelhetetlen mérgező gáz. Kisebb mennyiségben rosszullétet okoz, amit fejfájás és émelygés kísér, nagy mennyiségben pedig perceken belül végez az belélegzőjével. Sőt ha huzamosabb ideig tartózkodik kis koncentrációjú szén-monoxiddal telített lakásban, az életét veszélyezteti. A legideálisabb az, ha minden olyan helyiségbe teszünk érzékelőt, ahol tüzelőberendezés működik, így védhetjük meg leginkább magunkat és szeretteinket is. Tegyünk érte, hogy az advent és a karácsony ne a vészhelyzetekről szóljon!

Kapcsolódó Cikkek

 • Sminkbemutató szép lányokkal

  Sminkbemutató szép lányokkal

  Ahogy arra számítani is lehetett, a jelentős szakmai és közönségvisszhangot keltett, nemrég lezajlott, érdi rendezésű Pest Megye Szépe verseny döntőjében szereplő hölgyek sorra kapják a felkéréseket a szépségipar különféle területeiről.

 • A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette a világ első barlangrajzait – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, amely elsőként talált meggyőző bizonyítékot arra, hogy a neandervölgyieknek a Homo sapienshez hasonló művészi érzékük lehetett.

 • Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Az Európai Unió tengeri határát ugyanúgy meg kell védeni, mint ahogy Magyarország is képes volt arra, hogy megvédje az EU külső, szárazföldi határát – mondta el telefonon az MTI-nek pénteken Máltáról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.