2018. március 25., vasárnap
Irén, Írisz

Egyéb Veszprém

Veszprém is szerepel a Wellhello filmjében

Múlt héten debütált a mozikban a Wellhello zenéire megálmodott új magyar játékfilm, a #Sohavégetnemérős. Ötven szerencsés veszprémi fiatalnak azonban nem kellett decemberig várnia, és premier előtt láthatta az alkotást, sőt a film készítőivel is találkozhatott.

Az alapötlet a VOLT Fesztiválon fogant meg Lévai Balázs producer fejében. Amikor látta Fluort és Diazt a színpadon, és arra gondolt, ezekről a srácokról filmet kellene készíteni. Azon a napon iszonyú hőség volt, mindenki az árnyékba menekült, ráadásul épp üresjárat volt, délután hatkor általában pár ezer ember lézeng a színpad előtt. A Wellhello koncertjére azonban több mint huszonötezren voltak kíváncsiak, és a hőség dacára eszméletlen hangulatot varázsoltak. A banda érzi és érti a mai generációt.


Lévai Balázs producer és Fehér Boldizsár forgatókönyvíró (fotó: Domján Attila)

Lévai Balázs producer és Fehér Boldizsár forgatókönyvíró (fotó: Domján Attila)

A film szakít a megszokott budapesti helyszínekkel, felfedezi az országot. Szűk utcáival, csodálatos várnegyedével Veszprém adja magát díszletként, mégis körülbelül ötven éve annak, hogy utoljára itt készült film. Nem csoda, hogy Porga Gyulát, Veszprém polgármesterét büszkeséggel tölti el, hogy a királynék városa is feltűnik a képkockákon.

Lévai Balázs elmondta, azért Budapest, Debrecen, Sopron, Veszprém és Zamárdi jelenik meg a filmben, mert ezek a települések voltak a leggyorsabbak. – Sok polgármestert felkerestünk. Ez az öt város vezetői voltak azok, akik gyorsan átlátták a filmben rejtőző potenciált. Persze nem egy várost népszerűsítő, turisztikai filmet készítettünk, de úgy gondolom, egy lokálpatriótának mégis büszkeség, ha a mozivásznon látja viszont otthonát – fogalmazott Lévai.


A Wellhello zenekar meg tudja szólítani a fiatalokat (fotó: Domján Attila)

A Wellhello zenekar meg tudja szólítani a fiatalokat (fotó: Domján Attila)

A filmben hat epizódban köszönnek vissza a mai fiatalság jól ismert jellemvonásai: a csajok és srácok isznak, flörtölnek, tindereznek, lájkolnak, káromkodnak és keresik az igazit, több-kevesebb sikerrel. A vetítés után a készítők várták a kérdéseket, észrevételeket. Pataki Ádám operatőrt arról faggatták, kihívást jelentett-e megmutatni Veszprémet. Mint mondta, csupán annyiban jelentett nehézséget, hogy sokkal többet is lehetett volna mutatni a városból. Mégis úgy érzi, sikerült megtalálni a tökéletes helyszíneket: az Óváros teret, a várnegyedet, a viaduktot és a tökéletes naplementenéző pontot is!

Pataki Ádám operatőr és Tiszeker Dániel rendező (fotó: Domján Attila)

Pataki Ádám operatőr és Tiszeker Dániel rendező (fotó: Domján Attila)

A Wellhello zenekar tagjai egy korábbi veszprémi látogatásuk alkalmával nyilatkoztak a városhoz fűződő kapcsolatukról. – Én ebben a kedves miliőben nőttem fel, dimbes-dombos táj, zöldellő fák – mondta akkor Fluor Tomi. – Van egyfajta romantikája és bája, amit később Székesfehérváron nem találtam meg. Hiányoztak a dombok, odavagyok értük. Veszprémi kapcsolódás még a Hősök is, hiszen rengeteget köszönhetek nekik, nem lennék itt nélkülük. Rettenetesen inspiráló volt a zenéjük számomra. Emlékszem még arra a pillanatra, amikor az első lemezüket hallgattam. A magyar hiphop nagyon sokat köszönhet Veszprémnek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Világrekordért emeltek

  Világrekordért emeltek

  Debrecenben már advent idején elkezdődött a családok éve. Ebben az időszakban a programok elsősorban a családokat szólították meg, de a rendezőelv továbbra is ez maradt – hangsúlyozta Széles Diána alpolgármester.

 • Szakmák sztárjai versenyeznek

  Szakmák sztárjai versenyeznek

  A Dunaferr középiskola hat diákja, valamint a Lorántffy egy tanulója jutott be a Szakma Sztár Fesztivál verseny idei döntőjébe. Az előválogatók után a Dunaferrből az épület- és szerkezetlakatos, hegesztő, ipari gépész és karosszérialakatos szakok képviselői, a Lorántffyból pedig egy leendő fodrász jutott a fináléba.

 • Kőbánya hajóra szállt

  Kőbánya hajóra szállt

  Az eredetileg kőszállítóként is funkcionáló A38 hajó régóta az igényes zenét preferálók kedvelt helye.