2018. július 21., szombat
Dániel, Daniella

Aktuális

Viszlát, Pecsa! Így tűnik el a Petőfi Csarnok – Fotók!

A Liget Budapest projektnek köszönhetően még idén kezdetét veszi a Városligetben található Petőfi Csarnok lebontása, amelynek helyét az Új Nemzeti Galéria veszi át.

Az 1985-ben egy Karthago-koncerttel megnyitó Petőfi Csarnok (a pestieknek csak „Pecsa”)színpadán az évtizedek során olyan előadók fordultak meg, mint Avril Lavigne, Billy Idol, a Dream Theather, a Jamiroquai vagy a Toto. A legendás csarnok azonban mára egy leromlott, elhagyatott raktárra emlékeztető épületté vált.


Fotó: Csudai Sándor

/Fotó: Csudai Sándor

A Liget Budapest projekt keretében hamarosan megkezdődik a „Pecsa” elbontása. A helyére a XXI. századi látogatói és szakmai igényeit kielégítő Új Nemzeti Galéria épül. Az épület valamivel kisebb lesz, mint a Petőfi Csarnok és az ahhoz tartozó szabadtéri színpad, ezzel a tervezők gyarapítani szeretnék a park zöldterületét. Az építkezés 71 fát érint majd, amelyből 63-at átültetnek, nyolcat pedig rossz egészségi állapota miatt pótolni fognak.

Csütörtökön délelőtt Sághi Attila, a Városliget Zrt. vezérigazgató-helyettese tartott sajtótájékoztatót és vezette körbe a csarnokban az újságírókat.


– A bontási munkálatok előkészítése megtörtént, az azbesztmentesítés felmérése lezajlott, a természetvédelmi szempontokat is megvizsgáltuk, például hogy élnek-e denevérek az épületben. Egy olyan létesítményt fogunk itt építeni, amelynek földszinti területét maradéktalanul és ingyenesen használhatja bárki. Ez a Liget egyfajta fedett bővítménye lesz, amelybe négy oldalról lehet majd bejárni. Az Új Nemzeti Galéria 2019-re készül el. Szeretnénk, ha az emberek használnák és szeretnék az új épületet, nemcsak kiemelt eseményeken, hanem a mindennapokban is – fogalmazott.

Budapest, 2015. november 25. A Liget Budapest projekt által 2015. november 25-én közzétett képen a japán SANAA (Sejima and Nishizawa and Associates) építésziroda díjnyertes látványterve az Új Nemzeti Galériáról. A Petőfi Csarnok helyén, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria egyesített modern kori anyagát befogadó épület 2019 nyarán nyitja meg kapuit. MTI Fotó: SANAA építésziroda

A Liget Budapest projekt által 2015. november 25-én közzétett képen a japán SANAA (Sejima and Nishizawa and Associates) építésziroda díjnyertes látványterve az Új Nemzeti Galériáról /Fotó: MTI – SANAA építésziroda

Kapcsolódó Cikkek