EUR: 324,94 Ft
CHF: 281,79 Ft
2018. június 24., vasárnap
Iván

Egyéb Zalaegerszeg

Zalaegerszegen biztonságban focizhatunk az MLSZ pályáin!

Ellenőrzott műfüves pálya Fotó: Inhof András

Ellenőrzött műfüves pálya
Fotó: Inhof András

Egy holland tévéstáb oknyomozó riportja után az elmúlt időszakban a médiából áramlott a megdöbbentő hír, miszerint a szintetikus műfüves futballpályák rákot okozhatnak, főleg a kapusoknál, akár a sebbe kerülő bedarált gumigranulátum miatt, akár belélegezve.

Hollandiában például két futballklub is bejelentette, hogy a gyerekek nem játszhatnak többé az eddigi műfüves pályákon, az amerikaiak is tettek az ügyben lépéseket, míg az Ajax négy pályát cseréltetett le az utánpótlás érdekében. Európában az új pályák építésénél újrahasznosított autógumikat használhattak fel a gumigranulátumok lerakásánál. Az autógumik felőrlésével előállított granulátum esetleg mérgező


anyagokat tartalmazhat, ezáltal rákos megbetegedéshez vezethet. Zalaegerszegen két helyen edzenek a ZTE utánpótláscsapatai, az Ifjúsági Sport Centrumban és a pláza mögött. Józsi György, a Zala megyei labdarúgó-szövetség elnöke szerint nincs mitől tartani.

– Az MLSZ által épített pályák a FIFA szabványai szerint elfogadott műfüves pályák. A világban már évek óta építenek ilyeneket különböző gyártóktól. Mivel a pályákhoz tartozik egy pálya-karbantartási szabályzat, amelyet be kell tartani, az MLSZ évente kétszer is ellenőrzi a szabályosságot. Szerintem biztos, hogy hazánkban, így Zalaegerszegen sincs ilyen probléma. Az Ifi Centrum pályái és a pláza mögötti műfüves pálya abszolút biztonságos, bár én is tudok olyanról, amelyik nem MLSZ-es, hanem külföldről olcsón behozott többgenerációs pálya, erre én sem tenném le a nagy esküt, hogy minden rendben van, de ezek nem MLSZ-szabvány szerint épült pályák. Az utánpótláscsapataink ott nem játszanak, edzenek – magyarázta az elnök, aki nem akarta megnevezni, hogy melyek a nem ellenőrzött pályák, de szerinte könnyen ki lehet találni. – A lényeg, hogy az elkészült 26 MLSZ-es pálya abszolút előírás szerinti. A közeljövőben készül még négy pálya, ám az MLSZ odafigyel, és nagyon óvatos e tekintetben. Mindennek a gumigranulátum az alfája és ómegája. Ha ez a granulátum nincs bevonva bizonyos anyagokkal, főleg a nyári időszakban, akkor az problémát okozhat. De az MLSZ-szabványos pályákon bevizsgált anyagokat használtak, amelyek UV-sugárzás-mentesek is, ott nem következhet be károsodás. Nyári időszakban pedig van egy előírás, hogy 11 és 15 óra között locsolni és hűteni kell a gumigranulátumot, az őrleményt, amely a rugalmasságot adja. Zalaegerszegen MLSZ-pálya anyaga még nem okozott rákos megbetegedést – sem kapusnál, sem edzőnél, sem játékosnál!


Kapcsolódó Cikkek

 • 650 perc zene

  650 perc zene

  650 perc zenével tisztelegtek a 650 éves Kecskemét város előtt a kecskeméti szólisták és együttesek, akik a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében a Nagytemplom ódon falait töltötték meg zenével a múlt szombaton reggeltől egészen estig.

 • Megújul a színház, uszoda épül

  Megújul a színház, uszoda épül

  A Petőfi Színház rekonstrukciója, az uszoda kivitelezése és a kerékpárutak fejlesztése várhatóan még ebben az évben startol, de jó ütemben halad a csomag többi eleme is.

 • Ne dobj mindent a kukába!

  Ne dobj mindent a kukába!

  Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.