2018. január 20., szombat
Fábián, Sebestyén

Egyéb Zalaegerszeg

Zalaegerszegen biztonságban focizhatunk az MLSZ pályáin!

Ellenőrzott műfüves pálya Fotó: Inhof András

Ellenőrzött műfüves pálya
Fotó: Inhof András

Egy holland tévéstáb oknyomozó riportja után az elmúlt időszakban a médiából áramlott a megdöbbentő hír, miszerint a szintetikus műfüves futballpályák rákot okozhatnak, főleg a kapusoknál, akár a sebbe kerülő bedarált gumigranulátum miatt, akár belélegezve.

Hollandiában például két futballklub is bejelentette, hogy a gyerekek nem játszhatnak többé az eddigi műfüves pályákon, az amerikaiak is tettek az ügyben lépéseket, míg az Ajax négy pályát cseréltetett le az utánpótlás érdekében. Európában az új pályák építésénél újrahasznosított autógumikat használhattak fel a gumigranulátumok lerakásánál. Az autógumik felőrlésével előállított granulátum esetleg mérgező


anyagokat tartalmazhat, ezáltal rákos megbetegedéshez vezethet. Zalaegerszegen két helyen edzenek a ZTE utánpótláscsapatai, az Ifjúsági Sport Centrumban és a pláza mögött. Józsi György, a Zala megyei labdarúgó-szövetség elnöke szerint nincs mitől tartani.

– Az MLSZ által épített pályák a FIFA szabványai szerint elfogadott műfüves pályák. A világban már évek óta építenek ilyeneket különböző gyártóktól. Mivel a pályákhoz tartozik egy pálya-karbantartási szabályzat, amelyet be kell tartani, az MLSZ évente kétszer is ellenőrzi a szabályosságot. Szerintem biztos, hogy hazánkban, így Zalaegerszegen sincs ilyen probléma. Az Ifi Centrum pályái és a pláza mögötti műfüves pálya abszolút biztonságos, bár én is tudok olyanról, amelyik nem MLSZ-es, hanem külföldről olcsón behozott többgenerációs pálya, erre én sem tenném le a nagy esküt, hogy minden rendben van, de ezek nem MLSZ-szabvány szerint épült pályák. Az utánpótláscsapataink ott nem játszanak, edzenek – magyarázta az elnök, aki nem akarta megnevezni, hogy melyek a nem ellenőrzött pályák, de szerinte könnyen ki lehet találni. – A lényeg, hogy az elkészült 26 MLSZ-es pálya abszolút előírás szerinti. A közeljövőben készül még négy pálya, ám az MLSZ odafigyel, és nagyon óvatos e tekintetben. Mindennek a gumigranulátum az alfája és ómegája. Ha ez a granulátum nincs bevonva bizonyos anyagokkal, főleg a nyári időszakban, akkor az problémát okozhat. De az MLSZ-szabványos pályákon bevizsgált anyagokat használtak, amelyek UV-sugárzás-mentesek is, ott nem következhet be károsodás. Nyári időszakban pedig van egy előírás, hogy 11 és 15 óra között locsolni és hűteni kell a gumigranulátumot, az őrleményt, amely a rugalmasságot adja. Zalaegerszegen MLSZ-pálya anyaga még nem okozott rákos megbetegedést – sem kapusnál, sem edzőnél, sem játékosnál!


Kapcsolódó Cikkek

 • Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Meglepő fotót osztott meg követőivel Czippán Anett. A műsorvezető tavaly novemberben adott életet második gyermekének, Somának és szerette volna megmutatni, hogy a szoptatás mennyire fájdalmas tud lenni.

 • A közösség ünnepe

  A közösség ünnepe

  Hetedik alkalommal rendezték meg a város bálját, amelynek bevételét ezúttal a kanizsai gyermekotthon javára fordítják: az intézményben sószobát és sportpályát akarnak kialakítani.

 • Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  A korábbi hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Jótékonysági Rotary-bált. Mivel a célok közösek, a Sopronban működő két Rotary klub együtt szervezi a rangos eseményt a Liszt Központban január 20-án.

 • A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  Megkezdődtek  a korábbi II. számú rendelőintézet (“Zöld SZTK”) átalakítási- felújítási munkálatai. Ahogy arról már beszámoltunk, a Fejér Megyei Kormányhivatal költözik majd a jelenleg használaton kívüli épületbe.