EUR: 326,49 Ft
CHF: 280,62 Ft
2018. július 19., csütörtök
Emília

Egyéb Zalaegerszeg

Zalai disznóságok: András-nappal indul a szezon

András-nap táján Zalában is megkezdődik a disznóvágás szezonja. Ez az adventi böjti időszak előtti utolsó jeles nap, amikor Erzsébet- és Katalin-nap után érdemes még egy utolsót mulatni.

Göcsejben az a szólás járja, hogy a toroskáposzta egy hét melegítés után a legjobb. A zalai parasztasszonyokat egykor bizony megtanította az élet jól bánni a főzőkanállal! Tudták, ha a sertés öregebb, akkor a húst, ha fiatal, akkor a káposztát tegyék fel előbb főni.


A falusi népszokások közül a disznóölés az egyik legtöbb embert megmozgató közösségi esemény volt, a hizlalás befejezését a hideg téli időszakra időzítették, hogy a romlékony hús egy részét lefagyasztva, sózva, zsírban tartósítva hosszabb ideig eltarthassák. A mai városi emberek alig látnak élő disznót, csak a boltokban feldolgozott termékeket ismerik. Erre épített a zalai programturizmus kapcsán a Zalaegerszegi Termálfalu is, ahol 2-3 hetente lehet részt venni hasonló eseményen. November 26-án reggel nyolckor már perzselték a röfit, majd  Farkas Ottó vezényletével zalai szokások szerint feldolgozták. Előtte áldomást, azaz jóféle zalai pálinkát és pogácsát fogyasztottak, ami a zalai ember szerint erőt ad az előttük álló kemény munkákhoz.

Zalai májas hurka Fotó : Inhof András

Zalai májas hurka Fotó : Inhof András

Természetesen a régmúltban is a bölléré volt a főszerep, aki a disznóölő késsel leszúrta a disznót, a segédkezők pedig a sivalkodó állat lefogásában működtek közre. A gyerekeknek ilyenkor a disznó farkát kellett szorítaniuk. Ma már létezik a kábító-sokkoló megoldás is. Az állat vérét a múltban fateknőben, lábosban vagy zománcos vájdlingban fogták föl, és sok helyütt a disznótoros hagymás vért rögtön el is vitték a reggeli készítéséhez, vagy a véres hurkához használták fel. Az állat szőrzetét forrázással vagy pörzsöléssel, majd vízzel feláztatva, késsel kaparva távolították el. A pörzsölést egykor szalmacsóvákkal vagy külön erre a célra készített pörzsölővel végezték. Ma már változott a világ, a böllérek PB-palackkal üzemelő gázpörzsölővel dolgoznak, azután fürösztve mosdatják a disznót. A hurkák (véres, májas, húsos stb.) az abálást követően fejhús, főtt belsőségek (tüdő, máj, szív, vese, nyelv), bőrke és véres húsok, valamint főtt rizs és vér hozzáadásával, egyéni fűszerezéssel készülnek. A hurkákat forró abálólébe mártással kifőzik.


A gyomorba töltött, húst és porcos részeket is tartalmazó disznósajtot ugyancsak kifőzik. A kolbászt ledarált nyers húsból készítik, amit főleg paprikával, borssal, fokhagymával fűszereznek. A kolbászt, a szalonnát, a sonkát, a májas hurkát és disznósajtot általában megfüstölik, és ami pácolást igényel, azt pácolják. A zalai ízek titka nem más, mint a fokhagyma, a majoránna, a bors meg a só. Farkas Ottó a resztelt májat például előre elkészíti, és azt darálja bele a májas hurkába. Szerinte ma már nem divat az eredeti belet tisztítani, töltéskor minden esetben műbelet használnak. Híres a zalai sütőkolbász is: körülbelül hét kilogramm húshoz három kilogramm szalonnát tesznek, ledarálják, fűszerezik, paprikát, sót, akár egy kicsi erőset is, majd borsot, őrölt köményt, porcukrot és fokhagymalét tesznek bele összekeverve. Töltés után bizony érdemes füstölni!

Kapcsolódó Cikkek

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.

 • Lezárják a 21-es nógrádi szakaszát

  Lezárják a 21-es nógrádi szakaszát

  Az Ózd-Budapest irányába közlekedőket érintő hír: Tar és Mátraverebély között teljes útzáras terelést vezetnek be július 21-22 között a vadátjáró beemelési munkái miatt.