EUR: 307,50 Ft
CHF: 282,97 Ft
2017. május 28., vasárnap
Emil, Csanád

Egyéb Zalaegerszeg

Zalai disznóságok: András-nappal indul a szezon

András-nap táján Zalában is megkezdődik a disznóvágás szezonja. Ez az adventi böjti időszak előtti utolsó jeles nap, amikor Erzsébet- és Katalin-nap után érdemes még egy utolsót mulatni.

Göcsejben az a szólás járja, hogy a toroskáposzta egy hét melegítés után a legjobb. A zalai parasztasszonyokat egykor bizony megtanította az élet jól bánni a főzőkanállal! Tudták, ha a sertés öregebb, akkor a húst, ha fiatal, akkor a káposztát tegyék fel előbb főni.

A falusi népszokások közül a disznóölés az egyik legtöbb embert megmozgató közösségi esemény volt, a hizlalás befejezését a hideg téli időszakra időzítették, hogy a romlékony hús egy részét lefagyasztva, sózva, zsírban tartósítva hosszabb ideig eltarthassák. A mai városi emberek alig látnak élő disznót, csak a boltokban feldolgozott termékeket ismerik. Erre épített a zalai programturizmus kapcsán a Zalaegerszegi Termálfalu is, ahol 2-3 hetente lehet részt venni hasonló eseményen. November 26-án reggel nyolckor már perzselték a röfit, majd  Farkas Ottó vezényletével zalai szokások szerint feldolgozták. Előtte áldomást, azaz jóféle zalai pálinkát és pogácsát fogyasztottak, ami a zalai ember szerint erőt ad az előttük álló kemény munkákhoz.

Zalai májas hurka Fotó : Inhof András

Zalai májas hurka Fotó : Inhof András

Természetesen a régmúltban is a bölléré volt a főszerep, aki a disznóölő késsel leszúrta a disznót, a segédkezők pedig a sivalkodó állat lefogásában működtek közre. A gyerekeknek ilyenkor a disznó farkát kellett szorítaniuk. Ma már létezik a kábító-sokkoló megoldás is. Az állat vérét a múltban fateknőben, lábosban vagy zománcos vájdlingban fogták föl, és sok helyütt a disznótoros hagymás vért rögtön el is vitték a reggeli készítéséhez, vagy a véres hurkához használták fel. Az állat szőrzetét forrázással vagy pörzsöléssel, majd vízzel feláztatva, késsel kaparva távolították el. A pörzsölést egykor szalmacsóvákkal vagy külön erre a célra készített pörzsölővel végezték. Ma már változott a világ, a böllérek PB-palackkal üzemelő gázpörzsölővel dolgoznak, azután fürösztve mosdatják a disznót. A hurkák (véres, májas, húsos stb.) az abálást követően fejhús, főtt belsőségek (tüdő, máj, szív, vese, nyelv), bőrke és véres húsok, valamint főtt rizs és vér hozzáadásával, egyéni fűszerezéssel készülnek. A hurkákat forró abálólébe mártással kifőzik.

A gyomorba töltött, húst és porcos részeket is tartalmazó disznósajtot ugyancsak kifőzik. A kolbászt ledarált nyers húsból készítik, amit főleg paprikával, borssal, fokhagymával fűszereznek. A kolbászt, a szalonnát, a sonkát, a májas hurkát és disznósajtot általában megfüstölik, és ami pácolást igényel, azt pácolják. A zalai ízek titka nem más, mint a fokhagyma, a majoránna, a bors meg a só. Farkas Ottó a resztelt májat például előre elkészíti, és azt darálja bele a májas hurkába. Szerinte ma már nem divat az eredeti belet tisztítani, töltéskor minden esetben műbelet használnak. Híres a zalai sütőkolbász is: körülbelül hét kilogramm húshoz három kilogramm szalonnát tesznek, ledarálják, fűszerezik, paprikát, sót, akár egy kicsi erőset is, majd borsot, őrölt köményt, porcukrot és fokhagymalét tesznek bele összekeverve. Töltés után bizony érdemes füstölni!

Kapcsolódó Cikkek

  • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

    Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

    A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

  • Tisztább lett a tér

    Tisztább lett a tér

    Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.