EUR: 321,76 Ft
CHF: 280,45 Ft
2018. október 17., szerda
Hedvig

Egyéb Szeged

Belgiumi versenyre készül a Virtuózok két szegedi tehetsége

A két ifjú szegedi hárfaművész, Patkós Mariann és Maja a Duna TV-n futó Virtuózok tavalyi évadában szerepelt nagy sikerrel. A tehetségeket és szüleiket a versenyekről, a felkészülésükről, a tehetségkutatón szerzett élményeikről kérdeztük.

Egy ország ismerte meg a szegedi testvérpár, a tízéves Patkós Maja, illetve a hamarosan a tizenkettedik életévét betöltő Mariann nevét. A két tehetséges kislány a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató műsor második évadában tűnt fel, mindketten Natalia Gorbunova hárfaművész tanítványai, a helyi Király-König Péter Zeneiskola tanulói.


9A_virtuozok02

Patkós Maja (balról) a középdöntőig, Mariann a döntőig jutott a Virtuózok sorozatában

– Nem egymás ellen versenyeztünk. Meg akartuk mutatni, hogy mit tudunk – válaszolta azonnal a Lokál Extra Szegednek Mariann, amikor arról kérdeztük, hogy milyen a testvére ellen indulni egy megmérettetésen. – De azért szerettünk volna továbbjutni – tette hozzá halkan a húga. A vágyaik teljesültek, a 13 év alattiaknak fenntartott Kicsik kategóriában Mariann a döntőig, Maja a középdöntőig jutott, és megkapta Némethy Attila zsűritag, zongoraművész hegedű formájú virtuózszobrát.

– Nem bírtam sem mosolyogni, sem sírni, mert a döntőbe Mariann bejutott, Maja viszont nem. Nagyon nehéz volt – mesélte a két kis virtuóz édesanyja, Ninikashvili Ekaterina. Férje, Patkós Róbert az MTVA stábját és a zsűri tagjait dicsérte, akik – mint mondta – mindent megtettek, hogy a gyermekek jól érezzék magukat, ha kellett, bátorították, ha szükséges volt, vigasztalták a tehetségeket. Barátságok szövődtek, a lányok most is tartják a kapcsolatot versenyzőtársaikkal.


Színpadon

Patkós Mariann és Maja rengeteg helyen felléptek már a ferencszállási templomtól a budapesti színpadokig – beleértve a szegedi színházat és iskolájukat is, és mindenütt nagy közönségsikert arattak.

Nem kevés sikerrel büszkélkedhetnek a Patkós testvérek a Virtuózokban elért eredményeken kívül. A Szegeden megrendezett IV. Nemzetközi Hárfaversenyen 25 ország 40 versenyzőjéből Maja első helyezett lett, Mariann harmadik. Most egy másik megmérettetésre készülnek, áprilisban a VI. Félix Godefroid Nemzetközi Versenyen indulnak a belgiumi Tournai-ban.

A sikerek mögött kemény munka áll. A lányok hat és fél éves koruk óta naponta két-három órát gyakorolnak, de mellette a tanulmányaikat sem hanyagolják el, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola kitűnő tanulói.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Felavatták az erdélyi származású Urmánczy Nándornak állított emlékművet a csepeli Daru-dombon.  A néhai országgyűlési képviselő társaival száz éve, 1918-ban alakította meg a Székely Nemzeti Tanácsot Erdély és Magyarország területi integritásának megőrzéséért, de a Védő Ligák Szövetségének alapítása is az ő nevéhez fűződik.

 • Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Vége! Kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását

  Az Országgyűlés kedden kivételes eljárásban határozott a lakás-takarékpénztárak állami támogatásának kivezetéséről. A döntés nem érinti a már megkötött lakás-előtakarékossági szerződéseket, az állami támogatás a törvény hatályba lépését követően megkötött, illetve meghosszabbított szerződések esetében nem jár majd.

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.