EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Egyéb Szeged

Belgiumi versenyre készül a Virtuózok két szegedi tehetsége

A két ifjú szegedi hárfaművész, Patkós Mariann és Maja a Duna TV-n futó Virtuózok tavalyi évadában szerepelt nagy sikerrel. A tehetségeket és szüleiket a versenyekről, a felkészülésükről, a tehetségkutatón szerzett élményeikről kérdeztük.

Egy ország ismerte meg a szegedi testvérpár, a tízéves Patkós Maja, illetve a hamarosan a tizenkettedik életévét betöltő Mariann nevét. A két tehetséges kislány a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató műsor második évadában tűnt fel, mindketten Natalia Gorbunova hárfaművész tanítványai, a helyi Király-König Péter Zeneiskola tanulói.


9A_virtuozok02

Patkós Maja (balról) a középdöntőig, Mariann a döntőig jutott a Virtuózok sorozatában

– Nem egymás ellen versenyeztünk. Meg akartuk mutatni, hogy mit tudunk – válaszolta azonnal a Lokál Extra Szegednek Mariann, amikor arról kérdeztük, hogy milyen a testvére ellen indulni egy megmérettetésen. – De azért szerettünk volna továbbjutni – tette hozzá halkan a húga. A vágyaik teljesültek, a 13 év alattiaknak fenntartott Kicsik kategóriában Mariann a döntőig, Maja a középdöntőig jutott, és megkapta Némethy Attila zsűritag, zongoraművész hegedű formájú virtuózszobrát.

– Nem bírtam sem mosolyogni, sem sírni, mert a döntőbe Mariann bejutott, Maja viszont nem. Nagyon nehéz volt – mesélte a két kis virtuóz édesanyja, Ninikashvili Ekaterina. Férje, Patkós Róbert az MTVA stábját és a zsűri tagjait dicsérte, akik – mint mondta – mindent megtettek, hogy a gyermekek jól érezzék magukat, ha kellett, bátorították, ha szükséges volt, vigasztalták a tehetségeket. Barátságok szövődtek, a lányok most is tartják a kapcsolatot versenyzőtársaikkal.


Színpadon

Patkós Mariann és Maja rengeteg helyen felléptek már a ferencszállási templomtól a budapesti színpadokig – beleértve a szegedi színházat és iskolájukat is, és mindenütt nagy közönségsikert arattak.

Nem kevés sikerrel büszkélkedhetnek a Patkós testvérek a Virtuózokban elért eredményeken kívül. A Szegeden megrendezett IV. Nemzetközi Hárfaversenyen 25 ország 40 versenyzőjéből Maja első helyezett lett, Mariann harmadik. Most egy másik megmérettetésre készülnek, áprilisban a VI. Félix Godefroid Nemzetközi Versenyen indulnak a belgiumi Tournai-ban.

A sikerek mögött kemény munka áll. A lányok hat és fél éves koruk óta naponta két-három órát gyakorolnak, de mellette a tanulmányaikat sem hanyagolják el, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola kitűnő tanulói.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.