2019. április 25., csütörtök
Márk

Extra

Klapka György: úgy ment el, ahogy szeretett volna

Klapka György halálhíre hallatán az egész ország szíve összeszorult. Szerda reggel még a TV2 Mokka című műsorában mesélt a Lokál segítségével elcsípett zaklatójáról, délután pedig örökre elment. Pont úgy, ahogy azt szerette volna: álmában.

Klapka György életvidámságát semmi sem tudta beárnyékolni. Még a nyolcvanon túl is azon munkálkodott, hogy üzlete és földjei rendre tökéletesen működjenek, új célokat tűzött ki és igyekezett ezeket tűzön-vízen át megvalósítani. A Lokálnak néhány hete nemcsak ezekről, de haláláról is beszélt.


Klapka György (Fotó: Máté Krisztián)

Klapka György /Fotó: Máté Krisztián

– A legszebb halál, ami létezik, ha valaki csak összeesik az utcán vagy elalszik álmában. Ilyenkor nem fáj semmi, nem gondolja az ember, hogy meg fog halni. Én is így szeretnék elmenni, ezt kívánom magamnak is: semmiről ne tudjak, meghalok és kész. Az ember fél attól, hogy szenvedni fog, hetekig, hónapokig fog ágyban feküdni. Az életnek úgyis halál a vége, akkor már legyen könnyű, ha az élet olykor nehéz – mondta mosolyogva, majd hozzátette, hogy aki fiatal, ezt a gondolatmenetet még nem érti.

Fotó: Keresztesi Balázs

Fotó: Keresztesi Balázs

– Én már egyre többször gondolok erre, nekem már lehet, öreg vagyok. Kívánom, hogy magácska is próbálja ki a nyolcvannyolcat, meglátja, miről beszélek – mondta nevetgélve. – Szerencsém volt, hogy balett-táncos voltam és remek kondícióm volt. Negyvenkét éves koromig táncoltam, ezt megérzi a test, mintha sportoltam volna. Meg hát, mit szépítsem, koszos gyerek voltam. Mindig kutyákkal játszottam, libákat etettünk és a porban birkóztunk. Annak idején olykor lavórban megmosakodtunk, de nem ám mindennap, mint ma. Anyám mindig szidott is, de kellett ez is a szervezetnek, erősek lettünk – emlékezett vissza Klapka György, akinek legutolsó kívánsága, úgy tűnik, teljesült is. Felesége, Marika ugyanis a 24.hu-nak elmesélte, miként hagyta őt itt az Aranyember.


– Több helyen olvastam, hogy Gyuri összeesett és elájult, de ez nem igaz. Egyszerűen itthon elaludt, és már nem kelt fel. Én találtam rá szerda délután és én voltam az, aki összeestem a fájdalomtól.

Gyuri bácsi hirtelen és váratlan halála miatt a Vámház körút 9. alatti zálogház dolgozói másnap délelőtt könnyes szemmel takarták el a kirakatot, hogy senki se lásson be. Egy papíron jelezték, hogy haláleset miatt az üzlet január 9-ig zárva tart. A Lokálnak is csak néhány mondatot mondtak megtörten. – Nagyon szerettük Gyurit, nem tudunk mit mondani. Remek ember volt, nagy űrt hagy mindenki szívében maga után. Hogy az üzlet tovább üzemel-e nélküle, még nem tudjuk, majd a család eldönti, ha már mindent elrendeztek – mondta könnyeit törölgetve a középkorú hölgy. A zálogház előtt gyertyát is gyújtottak, hogy így emlékezzenek az Aranyemberre.

Pósa Lilla jegyzete

Imádtam Gyuri bácsival beszélgetni. Bármikor felhívtam, kis aranyomnak vagy drágámnak becézett. Sosem felejtette el megjegyezni, hogy „magácskának gyönyörű neve van”, és gyorsan hozzátette, hogy neki már csak ennyi öröme maradt a bókokból, ezt engedjem meg neki. Minden alkalommal volt egy találós kérdés a tarsolyában. Legutóbb az, hogy vajon tudom-e, hogy az elefánt miért fél az egértől. Miután egyebek mellett ezt is megvitattuk, nevetve elbúcsúztunk és boldog új évet kívántunk…

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Májusban startol a hatodik Nagy-Szín-Pad!

  Májusban startol a hatodik Nagy-Szín-Pad!

  Hatodik alkalommal indul a könnyűzenei előadók legrangosabb hazai versenye, a Nagy-Szín-Pad! A 2019-es mezőnyt a Follow the Flow, KosziJanka, a New Level Empire, a Nomad, a Stolen Beat, a Useme, a USNK és a The Bluebay Foxes alkotja.

 • Tízmilliárd forint felett a Sziget idei költségvetése

  Tízmilliárd forint felett a Sziget idei költségvetése

  A Sziget fesztivál idei költségvetése meghaladja a tízmilliárd forintot – mondta Kádár Tamás, a Sziget főszervezője a rendezvény csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy a nagyszínpados fellépőkre 500 millióval többet tudnak költeni, mint tavaly, és két olyan nap is lesz, amelyre két kiemelt kategóriás főfellépő, headliner jut.