2018. október 15., hétfő
Teréz

Külföld

Magyarok is lesznek Trump beiktatásán

Magyar idő szerint este hatkor leteszi hivatali esküjét Donald Trump, az USA 45. elnöke. A beiktatást a hagyományosan demokrata párti hollywoodi hírességek bojkottja előzte meg, ami egyébként sok sztárnál kiverte a biztosítékot. Volt, aki a fenyegetések hatására mondta le a szereplést.

Trump beiktatása több szempontból is rendhagyó lesz. Például nemcsak egy, hanem két Bibliára is esküt tesz majd a republikánus politikus. Egy édesanyjától kapott családi Szentírást helyeztet az Abraham Lincoln 1861-es esküjénél használt Bibliára, így esküszik egyszerre a családjára és a hazájára.


New York, 2016. november 9. Donald Trump, az Egyesült Államok újonnan megválasztott elnöke győzelmi beszéde közben New Yorkban 2016. november 9-én, az amerikai elnökválasztás másnapján. (MTI/AP/Evan Vucci)

Donald Trump, az Egyesült Államok újonnan megválasztott elnöke győzelmi beszéde közben New Yorkban 2016. november 9-én, az amerikai elnökválasztás másnapján /Fotó: MTI/AP/Evan Vucci

Sokatmondó a beiktatási ünnepség sztárfellépőinek személye is. Számos – főleg demokrata párti – híresség egyszerűen bojkottot hirdetett, de olyan is akadt, aki a fenyegetések hatására lépett vissza.

– Az egész világ ellenem fordult, miután bejelentettem a részvételemet. Twitter-bejegyzésekben, Instagram-üzenetekben támadtak nekem, leniggereztek, halálos fenyegetéseket kaptam – mondta Jennifer Holliday. A Tony-díjas énekesnő esete jól példázza, hogy a liberális értelmiségi elit milyen ellenszenvvel viseltetik Trumppal szemben. Zoë Saldana például egyenesen nevetségesnek nevezte Hollywood Trump elleni reakcióját.


– Önfejűek voltunk és arrogánsak lettünk, állandóan szekáltuk őt. Belekötöttünk minden egyes dologba, amit szerintünk helytelenül csinált, és ezzel éppen rokonszenvet ébresztettünk iránta – nyilatkozta. Mark Wahlberg is egyetért vele.

Washington, 2017. január 19. Egy férfi Donald Trump megválasztott amerikai elnököt népszerűsítő zászlókat árul Washingtonban 2017. január 18-án, két nappal az Egyesült Államok 45. elnökének beiktatási ünnepsége előtt. (MTI/EPA/Erik S. Lesser)

Egy férfi Donald Trump megválasztott amerikai elnököt népszerűsítő zászlókat árul Washingtonban 2017. január 18-án, két nappal az Egyesült Államok 45. elnökének beiktatási ünnepsége előtt /Fotó: MTI/EPA/Erik S. Lesser

– Sok színész politizált és politizál, pedig nem kellene. Hollywoodban sokan buborékban élnek. Az emberek nem figyelnek rájuk. Megvásárolják a CD-iket vagy megnézik a filmjeiket, de ügyet sem vetnek rájuk, mert nem ők tesznek kenyeret az asztalukra – mondta a sztár.

Michael Flatley ír táncos mellett végül Jon Voight is elfogadta Trumpék meghívását, ők ott lesznek a beiktatáson.

Washington, 2017. január 15. A törvényhozás washingtoni épületének, a Capitoliumnak a nyugati oldala a Donald Trump megválasztott amerikai elnök beiktatási ünnepségének próbáján 2017. január 15-én. (MTI/EPA/Shawn Thew)

A törvényhozás washingtoni épületének, a Capitoliumnak a nyugati oldala a Donald Trump megválasztott amerikai elnök beiktatási ünnepségének próbáján /Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew

Három magyar résztvevője lesz a ceremóniának. Természetesen Szemerkényi Réka washingtoni magyar nagykövet, Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke, aki a Republikánus Párt speciális tagja és Trump kampányát támogatta, valamint a szeretetszolgálat alelnöke, Szilágyi Béla.

Ingyenmarihuána a tüntetésen

Az ünnepségsorozatot várhatóan tüntetések zavarják meg, összesen 27 demonstrációt jelentettek be. Az egyik San Franciscó-i lap például hirdetésben keresett tüntetőket: kosztot, kvártélyt és 2500 dolláros javadalmazást ígért. Kivonulnak a washingtoni utcákra a marihuána szabad forgalmazásának hívei is, akik állítólag 4200 adag ingyenmarihuánát osztogatnak majd, hiszen Washingtonban ez nem bűncselekmény.

Kapcsolódó Cikkek